Türk devleti AB tarafından şımartıldı

Dünya Haberleri —

Erk Acarer

Erk Acarer

  • Almanya’nın başkenti Berlin’de "Gazeteciler Avrupa’da da daha iyi korunmalı" başlığıyla düzenlenen panelde konuşan gazeteci Erk Acarer, “Türk hükümetinin Avrupa devletleri tarafından şımartıldığını düşünüyorum. AB, bu saldırıları ciddiye almazsa daha tehlikeli sonuçları olacaktır” dedi.

 

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Uluslararası Yazarlar Derneği PEN Almanya Şubesi, Alman Gazeteciler Derneği (DJU), Alman Gazeteciler Birliği (DJV), Alman Kitap Yayıncıları Birliği Kurumu, Araştırma Merkezi Correctiv, Barış Akademisyenleri Derneği ve Almanya-Türkiye Kültür Forumu, başkent Berlin’de ortak panel düzenledi. Panelde Türk çete devletinin Almanya’ya kadar uzanan yapılanması, Alman hükümetinin bu örgütlemelere göz yumması ve gazeteci Erk Acarer’e yapılan saldırının detayları kamuoyuyla paylaşıldı. Pandemi nedeniyle sınırlı tutulan panel, aynı zamanda online yayımlandı.

Azmettirici Türk devleti

Kendisine yönelik düzenlenen saldırının Türk iktidarı eliyle Almanya’daki çetelere yaptırıldığını belirten Acarer, saldırının kriminal değil, siyasi olduğunu vurguladı. "Saldırganların kim olduğunu biliyorum derken Erdoğan ve Saray’a dikkat çekmek istedim.  Faillerin Erdoğan iktidarına, içişleri bakanlığına bağlı olduğunu biliyoruz" diye belirten Acarer, Almanya’daki MİT örgütlenmesi ve onlara bağlı paramiliter örgütlere dikkat çekti. 2014-2018 arası muhaliflere yönelik saldırıların Osmanen Germania üzerinden yapıldığını hatırlatan Acarer, "Örgütün yasaklanmış olmasına rağmen fikirlerinin kaybolmadığını biliyoruz" dedi.

Almanya’da MİT ağı

Muhaliflere yönelik saldırıların Erdoğan rejimi ile AKP/MHP-dinci faşist iktidarı eliyle yapıldığını belirten Acarer, bu saldırıların sadece kendisine yönelik olmadığını kaydederek MİT’in infaz listelerine dikkat çekti: "Türkiye hükümetinin Avrupa devletleri tarafından fazla şımartıldığını düşünüyorum. Eğer AB bu saldırıları ciddiye almazsa daha tehlikeli sonuçları olacaktır. Mülteciler anlaşması ve silah anlaşması devam ettiği sürece baskılar devam edecek. Söz konusu üç saldırgan değil, failler zinciridir."

Çete devleti

Türk devlet yapılanmasının klasik devlet anlayışının dışında bir çete devleti olduğuna vurgu yapan Acarer, suç örgütü lideri Sedat Peker’in itiraflarına dikkat çekti: "Sedat Peker bize bilmediğimiz şeyleri anlatmadı. Daha önce de Can Dündar’ın da ortaya çıkardığı, bunun için saldırıya uğradığı MİT tırları olayı vardı. Biz gazetecilerin araştırarak ortaya çıkardığı şeyler vardı. Peker’in açıklamalarının üzerine daha fazla araştırdık ve devletin paramiliter güçlerden, uyuşturucuya kadar bağlantılarını ortaya çıkardık. Bu yüzden bana 'yazmayacaksın' diyorlar ve doğruları yazdığım için saldırıya uğradım.”

Devletler arası anlaşmalar, çıkar ilişkileri sürdüğü müddetçe saldırıların devam edeceğini yineleyen Acarer, toplumsal ve mesleki dayanışmalar için çağrı yaptı: "Dayanışma bizi ayakta tutacaktır."

Saldırının mesajları

Panele online bağlanan gazeteci Can Dündar ise "Saldırganları ve provake edenleri biliyoruz" dedi. Acarer’e yapılan saldırıda verilmek istenen iki mesaja dikkat çeken Dündar, şöyle konuştu: “Bir mesaj biz muhaliflereydi; muhalif medyanın yazmamasını, susmasını istiyorlar. Bir diğer mesaj ise Erdoğan’dan Alman devletineydi; 'Ben istersem senin ülkene de elim uzanır ve sen hiç bir şey yapamazsın, çünkü bana bağlısın' demek istiyor."

Alman hükümetinin bunu tolere ettiği sürece bu saldırıların daha da artacağını vurgulayan Dündar, Türk devletinin Almanya’daki muhalifleri susturmak için elinden geleni yaptığını kaydetti.

Toplumsal bir saldırı

Panelde söz alan Ağrı eski Belediye Başkanı Hüseyin Yılmaz da Acarer ile dayanışma mesajını iletti. Bu saldırılarının münferit olmadığına dikkat çeken Yılmaz, bu tür saldırıları toplumsal bir saldırı olarak görmek gerektiğine vurgu yaptı. Konuşmasında HDP’ye yönelik baskılara da dikkat çeken Yılmaz dayanışma çağrısında bulundu: "Avrupa Demokratik Güç Birliği olarak tüm demokrasi güçlerini saldırılara karşı ortak mücadele etmeye ve birlikte özgür bir yaşamı inşa etmeye davet ediyoruz."

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.