Türk devleti tam işgal peşinde

KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus

KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus

  •  KDP'nin Kürt halkının hiçbir statüsünü, talebini ve kazanımını kabul etmeyen Türk devleti ile görüşmesinin endişe verici olduğunu söyleyen KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, ticari ilişkileri aşan bu görüşmelerin Kürt halkı için tehlikesine işaret etti.
  •  Karamus, "Türkiye, Misak-i Milli sınırlarıyla bile yetinmediğini her defasında ifade ediyor, gösteriyor. Kerkük ve Musul’u kontrol altına almak istiyor. Kürt Özgürlük Hareketi'ni ortadan kaldırarak tek seferde Kürdistan’ın tümünü işgal etmek istiyor” dedi.

 

Türk devletinin Efrîn’den Bradost'a kadar bir koridor açma çabasına dikkat çeken KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, "Böylece Başûr'la birlikte Mexmûr, Şengal ve tüm Rojava'yı da kapsamak istiyor” diye konuştu. Karamus, bütün Kürdistani partilere, kurum ve kuruluşlara seslendi: “Yan yana durarak bu saldırıları durdurabiliriz.”

Medya Savunma Alanları'na yönelik Türk devleti ile KDP'nin ortak bir işgal saldırısı hazırlığı tartışılırken Irak da Türkiye ve KDP'nin tevşikiyle Şengal'i kuşatıyor. 

Irak hükümeti, Şengal’e baskıyı artırmak için sınır hattına tel örgüleri çekiyor ve duvarlar örüyor. Irak ordusu, yaklaşık bir aydır Şengal çevresini ile Kuzey-Doğu Suriye sınırındaki hareketliliğini de arttırdı. 

Kürt Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus, MA'dan Zeynep Durgut'a yaptığı açıklamada, KDP'nin, Kürt halkının hiçbir statüsünü, talebini vekazanımını kabul etmeyen Türk devleti ile görüşmelerinin endişe verici olduğunu söyledi. Bu görüşmelerin, ticari ilişkileri aşan, Kürt halkı için tehlikesine işaret eden Karamus, bu görüşme ve ilişkilerin, halk nezdinde hiçbir meşruiyetinin olmadığını vurguladı. Karamus, "Türkiye, Misak-i Milli sınırlarıyla bile yetinmediğini her defasında ifade ediyor, gösteriyor. Kerkük ve Musul’u kontrol altına almak istiyor. Kürt Özgürlük Hareketi'ni ortadan kaldırark tek seferde Kürdistan’ın tümünü işgal etmek istiyor” dedi.

Türk devletinin Efrîn’den Bradost'a kadar bir koridor açma çabasına dikkat çeken Karamus, "Böylece Başûr'la birlikte Mexmûr, Şengal ve tüm Rojava'yı da kapsamak istiyor” diye konuştu. 

KDP güçleri de katılabilir

Türk devletinin son 2-3 yıldır devam işgal saldırılarında KDP'nin desteğini hatırlatan Karamus, şimdi de geçen yıl 23 Nisan'da başlatılan saldırıyı, daha büyük bir saldırıyla tamamlama hazırlıklarına işaret etti. Şimdiye kadar işgal girişimlerine karşı muazzam bir direniş verildiğinin altını çizen Karamus, şöyle devam etti: "Şimdi KDP’nin silahlı güçlerinin aktif katılımı öngörülüyor. KDP'de Türkiye'nin bu çaba ve hedeflerine karşı ulusal bir duruş sergilenmezse buyük felaket olur. 

Bu, Kürt halkının dört parçadaki varlığını ve statüsünü tehlikeye atacaktır. Ayrıca bu Kürt halkının kazanımlarının yok olduğu ve statüsünün bittiği anlamına gelir.”

Saddam bile yapmadı

Karamus, Şengal ile Kuzey-Doğu Suriye arasına inşa edilen duvara da değinerek, şunları kaydetti: "Türkiye, Şengal'in satatü sahibi olmasını istemiyor. Bunun için saldırıyor, KDP ile Irak'ın anlaşmasını sağlayıp uygulamaya zorluyor. Irak hükümeti Şengal ile Rojava arasına duvar örüyor ama bu durum Saddam döneminde bile görülmedi. Bu, Türk devletinin konseptidir. Nasıl ki Rojava ve Bakur'daki Kürtler arasına ilişkileri kökten kesecek bir duvar örüldüyse Şengal ile Rojava arasında da aynı duvar inşa ediliyor. 

Stratejileri Rojava ve Şengal’i ayırmaktır. Şengal’in dünyayla bağını kesip geniş bir hapishaneye çeviriyor. Bu Êzîdîleri yok etme planıdır." 

Yeni bir savaş ilanı

Karamus, Şengal ile Rojava arasındaki duvarın inşasının yeni bir savaş konsepti olduğunu belirterek, şu çağrıda bulundu: "Bu bir soykırım duvarıdır ve din kırımıdır. Çok geç olmadan ulusal tavrımızı koymalıyız. Türkiye'nin işgalci planlarını, ulusal birlik ve ulusal tavırla boşa çıkartalım. Bütün Kürdistani partilere, kurum ve kuruluşlarına sesleniyoruz; yan yana durarak bu saldırıları durdurabiliriz.”   MA/ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.