Türk ordusuna her noktada müdahale

  •  Türk güçlerinin ulaşabildiği her noktaya müdahale eden gerilla, etkili eylemlerle geri çekilmek zorunda bırakıyor. Özellikle gerillanın hareketli timleri gece gündüz demeden aralıksız vuruyor. 

Türk ordusunun, Zap merkezli ama Avaşîn'i de kapsayan işgal saldırısı ve buna karşı gösterilen gerilla direnişi devam ediyor. Uçak, helikopter ve SİHA'lar eşliğinde savaş unsurlarını sahaya süren Türk ordusuna karşı yeni tarz ve taktikleri iç içe kullanan gerilla, ağır darbeler vurmayı sürdürüyor. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), hareketli timleriyle direniş alanlarındaki inisiyatifi ve kontrolü ellerinde tutan gerillanın eylemlerine dikkat çekerek, sahadaki durumla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Avaşîn Bölgesi

*  Werxelê Direniş Alanı’na doğru 22 Nisan günü ilerlemek isteyen Türk güçleri, hareketli gerilla timleri tarafından denetim altına alındı. Aynı gün saat 10.00’da 4 eylem düzenlendi. Birinci eylem kolu, el bombalarıyla vurdu; 2 askeri öldürdü, 1'ini yaraladı. İkinci eylem kolu; bir grup işgalciyi ağır silahlarla vurdu; bazıları yaralanırken diğerleri de paniğe kapılarak araziye dağıldı. Üçüncü eylem kolu, yaralananları suikast taktiğiyle vurdu; 4'ünü öldürdü. Dördüncü eylem kolu ise Türk güçlerinin savunma kolunu hedef alıp BKC silahını kullanan 1 askeri öldürdü. Aynı zamanda alan üzerinde bulunan 1 Dron da düşürüldü. Cenazeleri saat 12.30’a kadar gerillanın denetimi altında kaldı. Türk ordusu, saat 13.30’da bu alanı savaş uçakları ve saldırı helikopterleriyle ağır bir şekilde bombaladıktan sonra Skorsky helikopterleriyle ölü ve yaralılarını kaldırabildi. Türk ordusu, 22 Nisan günü saat 09.00’dan 16.00’ya kadar Werxelê Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerine patlayıcılar ve zehirli gazlarla saldırdı; 16.30’da savaş uçaklarıyla rastgele bombaladı.

Zap Bölgesi

*  Karker Direniş Alanı’na bağlı Girê Şehîd Cûdî’ye doğru 22 Nisan günü saat 07.10’da ilerlemek isteyen Türk güçleri vuruldu; elinde dedektör bulunan 1 asker öldürüldü. Aynı gün saat 10.40’ta cenazeleri almaya çalışan Türk askerleri, ferdi silahlarla vuruldu; 1'i öldürüldü, 1'i ise yaralandı. Cenazeler denetim altında kaldı, çatışmalar devam etti. 

* Kurêjahro Direniş Alanı’ndaki işgalciler, 22 Nisan günü saat 10.30’da ağır silahlarla vuruldu; 1 asker öldürüldü. 

*  Girê Ortê'deki işgalciler, 22 Nisan günü ağır silahlarlar vuruldu ama ölü ve yaralı sayısı tespit edilemedi. 

*  Şehîd Şahîn Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Berxwedan'daki savaş mevzilerine 22 Nisan günü sabah saatlerinde yaklaşmaya çalışan Türk askerleri, ferdi ve orta otomatik silahlarla vuruldu; 4’ü öldürüldü. Bu esnada indirme yaparak mevzilenmeye çalışan askerler de vuruldu; 2'si öldürüldü. Şehîd Hewrê savaş mevzilerine saat 09.30’da yaklaşmaya çalışanlar, ferdi silahlar vuruldu; 3 öldürüldü ve cenazelerinin üzerine gidildi. İlerleyen saatlerde tekrar harekete geçen işgalciler yine ferdi silahlarla vuruldu; 3'ü öldürüldü, 6'sı yaralandı. Böylece Şêhîd Şahîn Direniş Alanı’ndaki eylemlerden sonra Türk güçleri bir kademe geri çekildi. 

*  Türk ordusu, Şehîd Şahîn Direniş Alanı’ndaki ölü ve yaralı askerlerini helikopterlerle alandan kaldırdı. Saat 14.00’te alanda mevzilenmeye çalışan işgalciler suikast taktiğiyle vuruldu; 1 asker öldürüldü. Saat 14.10’te bir grup işgalci sabotaj taktiğiyle vuruldu; 3 asker öldürüldü. Bu eylemle eş zamanlı olarak güçlerimiz bir başka işgalci grubu da hedef alındı ve 2 asker daha öldürüldü. Şehîd Berxwedan'daki savaş mevzilerinin üzerine saat 15.30'da indirme yapmaya çalışan helikopterler hedef alındı; 1 Skorsky helikopteri darbelendi ve indirme yapamadan uzaklaşmak zorunda kaldı. Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nda bir araya gelen işgalci grubu ferdi silahlarla vuruldu; 2 asker yaralandı. Türk ordusu, saldırı helikopterlerinin desteğiyle alandaki ölü ve yaralı askerler kaldırmak istedi, ancak Skorsky helikopterleri vurulunca çekilmek zorunda kaldı. Türk ordusu, 17.00’ye kadar girişimde bulundu, ancak gerilla müdahalesini aşamayınca mecburen Girê Şehîd Şahîn’in arkasına indirme yaparak ölü ve yaralıları kaldırabildi. 

*  Girê Rûbar’da 22 Nisan günü saat 17.45’te mevzilenmeye çalışan Türk güçleri, ağır silahlarla vuruldu, eş zamanlı olarak suikast yapıldı; 1 asker öldürüldü.

*  Girê Cûdî, 22 Nisan günü saat 12.00’dan 12.40’a kadar savaş uçaklarıyla 3 kez bombalandı. Gece saatlerinde Girê Rûbar, Sirtê Kovî, Çiyareş ve Girê Cehennem alanlarını bombalayan saldırı helikopterlere müdahale edildi. Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Girê Şêhîd Kendal’ı bombalayan saldırı helikopterlerinden 2'si ağır darbelendi. 

*  Girê Cûdî Direniş Alanı saat 22.40’ta savaş uçaklarıyla bombalandı.

*  Garê'ye bağlı Sêdarê, 22 Nisan günü saat 17.55’te savaş uçaklarıyla 2 kez bombalandı.

* Metîna'nın Girê Hakkarî alanı 22 Nisan günü saat 09.00’dan 10.30’a kadar sınırdaki karakollardan atılan obüslerle bombalandı. Savaş uçaklarıyla da saat 23.30’da 2 kez, 23 Nisan günü saat 05.30’da da 2 kez bombalandı.

*  Xakurkê'ye bağlı Şehîd Şerîf, 22 Nisan günü saat 23.20’de savaş uçaklarıyla 2 kez bombalandı.

*  Girê FM, 23 Nisan günü saat 05.30’dan 05.40’a kadar  sınırdaki karakollardan atılan obüslerle bombalandı.

*  Türk ordusu, 22 Nisan günü saat 14.30’da Girê Karker Direniş Alanı’na bağlı Girê Şehîd Cûdî savaş mevzilerini uçaklarla 6 kez bombaladıktan sonra ilerlemek istedi. Gerillanın müdahalesi sonucunda çatışmalar yaşandı ve işgalciler bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. Aynı gün saat 17.40 ve 19.10’da tekrar savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen işgalciler, sabotaj taktiği, el bombaları ve ferdi silahlarla vuruldu; 3 asker öldürüldü, 1'i ise yaralandı.

*  Karker ve Şikefta Birîndara Direniş Alanları ile Girê Ortê savaş mevzileri, 22 Nisan günü 22.00 – 01.00 saatleri arasında saldırı helikopterleriyle bombalandı. Yoğun çatışmalar devam etti. 

*  Türk ordusu, 22 Nisan günü 22.00 – 01.00 saatleri arasında Çiyareş, Girê Rûbar ve Girê Kovî yamaçlarına helikopterlerle indirme yapmak istedi. Gerillanın müdahalesi sonucu çıkan çatışma devam etti. 

* Werxelê Direniş Alanı çevresinde 22 Nisan günü 22.00 – 01.00 saatleri arasında hareket halinde olan işgalciler, ağır silahlara vuruldu; ölü ve yaralı sayısı netleştirilemedi. 

* Çemço ve Şehîd Adil alanları, 22 Nisan günü 17.30 – 22.50 saatleri arasında sınırdaki karakollardan atılan obüsler ve savaş uçaklarıyla bombalandı.   BEHDİNAN

 

 

Avaşîn'de Arap şehit

Avaşîn'de 18 Nisan günü göğsünü siper ederek en önde cevap veren, hareketli gerilla timleri içinde yer alıp ağır darbeler vuran Arap gerilla (Fedai Kobanê / Hazim Ali El Nofel / Cezaa) kahramanca savaşarak şehadete ulaştı. BİM, "Arap halkımızın değerli yiğit evlatlarından Fedai yoldaşımız kahramanca direnişyle Apocu ideolojiye, demokratik ulus paradigmasına olan derin inancıyla mücadele etmiş ve direnişimizin sembolleşen kahramanlarından biri olmuştur" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.