Türk savaş kabinesi Hewlêr'de

Neçirvan Barzani,Yaşar Güler ve Metin Gürak görüşmesi

Neçirvan Barzani,Yaşar Güler ve Metin Gürak görüşmesi

  • Türk Savunma Bakanı ve Türk Genelkurmay Başkanı ile beraberindekiler, Bağdat'tan sonra geçtikleri Hewlêr'de Barzaniler tarafından ağırlandı. Görüşmelerde gerillaya karşı savaştaki ortaklık, Şengal ve Rojava'ya karşı iş birliği ile Kerkük'te Türklerin lehine denklem konuşuldu.

Federe Kurdistan Başkanı Neçirvan Barzani, Hewlêr'de  Türk Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ile bir araya geldi. Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre; Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney’in de hazır bulunduğu görüşmede Türkiye'nin Irak ve Federe ile ilişkileri, Irak ve Federe Kurdistan'daki güvenlik durumu, Ortadoğu'daki son gelişmeler ve sonuçları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Sınır güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye'nin Irak ve Federe Kurdistan ile iş birliğinin önemine işaret edilen görüşmede, Ortadoğu'daki çatışmaların yayılmasını önlemek için çok yönlü çabalara ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Türk Savunma Bakanlığı da ziyarete ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ile gittiği Irak’ta temaslarına bugün de devam ediyor. Dün akşam Bağdat’tan Erbil’e geçen Bakan Yaşar Güler, IKBY Bölge Başkanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede terörle mücadele başta olmak üzere bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.”

Federe Kurdistan Başbakanı Mesrur Barzani de Güler ve Gürak ile beraberindeki heyeti kabul etti. Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Irak'taki genel durum ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusu ele alındı. Görüşmede, koordinasyon ve ortak iş birliğinin sürdürülmesinin önemine vurgu yapıldı. Başbakan Barzani, ikili ilişkileri geliştirme konusundaki arzusunu yineledi. Barzani, komşularına tehdit oluşturulmasına izin vermeyeceğini dile getirdi. Görüşmede Şengal Anlaşması'nın uygulanmasının önemi, bölgedeki durumun normalleşmesi ve göçmenlerin yerlerine geri dönmesi gibi konular da ele alındı.

Güler ve Gürak, daha sonra KDP Genel Başkanı Mesud Barzani tarafından kabul edildi. Yapılan açıklamada, “Görüşmede bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulurken, Bakan Yaşar Güler Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını da iletti" denildi.

MİT Başkanı İbrahim Kalın da geçtimiz günlerde Bağdat'a gitmişti. Kalın Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid tarafından kabul edilmişti. Kalın, Irak Başbakanı Şiya es-Sudani'nin yanı sıra Şii ve Sünni gruplar ve Türkmen temsilcilerle de bir araya gelmişti. Kalın, daha sonra Hewlêr’e geçerek Mesud Barzani ile de görüşmüştü. Bu görüşmenin ardından YNK ile Kerkük çalışmalarını sonlandıran KDP, gerillaya da saldırmıştı. HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.