Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin Kobanê’den Kuzey Kürdistan’a göç eden Kürtlerin sayısını abartarak, DAİŞ’le 'sessiz bir ittifak' halinde olduğu vurgulandı. Gazetenin Ortadoğu uzmanı muhabiri Markus Bickel tarafından kaleme alınan haberde, Türkiye’nin 130 bin Kobanêli'nin Kuzey Kürdistan’a geçtiği yönündeki iddialara yer verildi. Farklı kaynaklardan aldığı bilgilerde, Kobanê’den göç edenlerin sayısının 30 bin civarında olduğunu bildiren Markus Bickel, rakamların Türkiye tarafından bilinçli olarak fazla gösterildiğini vurguladı. KNK Eşbaşkanı Nilüfer Koç, AP eski Milletvekili Feleknas Uca ve HDP’li milletvekillerinin görüşlerini de paylaşan Bickel, Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca oluşturmak istediği tampon bölge çabalarına dikkat çekti. Markus Bickel, Nilüfer Koç’un, "IŞİD’in Kobane’ye saldırıları ile Türkiye’nin tampon bölge oluşturma girişimlerinin aynı günlere denk gelmesinin ilginç olduğu" yönündeki görüşlerini de paylaştı. Bickel ayrıca, Kobanê’den Kuzey Kürdistan’a geçen binlerce kişinin DAİŞ’e karşı savunmada yer almak için kentlerine geri döndüğünü hatırlattı. ABD ve Arap ülkelerinin DAİŞ'e yönelik hava bombardımanların ise askeri olarak Kobanê savunmasına faydasının olmadığını kaydetti. ABD ve müttefik uçaklarının DAİŞ’in Kobanê kuşatmasındaki birliklerinin çok gerisindeki birliklerini vurduğuna dikkat çeken Bickel, bunun da DAİŞ çetelerinin daha fazla Kobanê’ye doğru kaçmalarına yol açtığını belirtti. Bickel ayrıca, Kuzey Kürdistan’a sığınan Kobanêlilerin parklarda veya sokakta yatmayı tercih ettiği ve Türk makamlarınca belirlenen kamplara gitmediği belirtti. Bu konuyla ilgi Medico International temsilcisi Martin Glasenapp’ın "Kobanêliler, Türk hükümetinin belirlediği mülteci kamplarını reddediyorlar. Çünkü bu onların gözünde yardımdan ziyade, kontrol altına alınmayı amaçlıyor" sözlerine de yer verildi.

DAİŞ Türkiye'ye petrol satıyor

Almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild de Türk devletinin DAİŞ ile ortaklığına dikkat çeken haberler vermeye devam ediyor. Çarşamba günü Türk istihbaratı MİT’in hazırlayıp AKP hükümetine sunduğu DAİŞ/IŞİD raporunu yayınlayan Bild, dün de başka bir iddiayı ortaya attı. Gazete Suriye'de DAİŞ çetelerinin elindeki rafinerilerden üretilen petrolü Türkiye ve İran'a sattığını yazdı. IŞİD'in günlük olarak 300 ile 500 varil arasında değişen miktarda petrol satışını yaptığını bildiren gazete "IŞİD bu satıştan günde 1,5 ile 2,3 Milyon Euro tutarında para kazanıyor" dedi.
Gazeteye göre DAİŞ petrolü tankerlerle Irak üzerinden Ürdün'e, Federe Kürdistan Bölgesi üzerinden İran'a, Musul üzerinden de Türkiye'ye satıyor. Piyasa fiyatı 100 Dolar arasında olan petrolü DAİŞ'in 25-60 Dolar arasında sattığı belirtildi.  ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de DAİŞ'in petrol trafiğinin Türkiye üzerinden gerçekleştiğini resmen açıklamıştı.

FRANKFURT