Türkiye gaz bombası alımında rekor kırdı. Özellikle Kürtlere ve Gezi Parkı direnişçilerine karşı polisin yoğun olarak kullandığı gaz bombaları ve plastik mermileri Türkiye'ye satan ülkeler arasında ABD'nin de olduğu ortaya çıktı. ABD'nin Pennsylvania eyaletine bağlı Homer Kenti'nde bulunan 'Nonlethal Technologies' adlı Amerikan şirketinin Ekim 2011 ile Aralık 2012 tarihleri arasında geçen 15 aylık sürede, Türkiye'ye yaklaşık 8.5 milyon Dolar değerinde gaz bombası, plastik mermi ve bunları ateşlemeye uygun silah sattığı ortaya çıktı.

DHA'nın ulaştığı belgelere göre Türkiye gaz bombası alımında tüm ülkeleri geride bırakarak rekor kırdı. Belgelerde, Türkiye'nin gaz bombası harcamalarının diğer ülkelerin harcamalarını aştığı ortaya çıktı. Buna göre, şirket, Ekim 2011 ile Aralık 2012 tarihleri arasında, Çin Halk Cumhuriyeti'ne 380 bin, Panama'ya 80 bin, Şili'ye de 43 bin Dolar'lık gaz bombası ve plastik mermi satışı yaptı. Türkiye, 15 aylık dönemde gaz bombaları ve plastik mermiler için şirkete tam olarak 8 milyon 396 bin 992 Dolar ödedi.

FIDH: Gaz satmayın
Türkiye'ye gaz bombasını sınırsız kullanması üzerine uluslararası insan hakları kurumları da Türkiye'de satış yapılmaması için çağrı yaptı. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH - İnternational Federasyon For Human Rights) üretici ülkelere çağrıda bulunarak Türkiye'ye biber gazı satışı yapılmamasını istedi. Federasyon tarafından yayınlanan açıklamada, Türkiye'de polisin biber gazını orantısız bir şekilde kullandığını ifade ederek biber gazı imal eden ülke ve firmaların Türkiye'ye bu gazı satmamalarını istedi. FIDH, çağrının önemsenmemesi ve biber gazı satışının devam etmesi durumunda, bu ülke ve firmaların da 'orantısız biber gazı kullanım suçuna iştirak etmiş olacaklarını' kaydetti. Açıklamada, biber gazının kimyasal silahlar arasında yer aldığı vurgulanarak, Gezi Parkı direnişine yönelik saldırılarda, 5 kişinin yaşamını yitirdiği ve 68'i ağır olmak üzere 7 bin kişinin yaralandığı kaydedildi.