Türkiye NATO'dan yeşil ışık bekliyor!

Dünya Haberleri —

Pierre Laurent/foto: AFP

Pierre Laurent/foto: AFP

  • Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları Fransa Senatosu’nda gündeme geldi. Komünist ve Cumhuriyetçi Vatandaş Grubu Senatörü Pierre Laurent, Fransa’nın NATO Zirvesi öncesinde Türkiye’ye taviz verip vermediğini sordu.

 

Fransa Senatosu, Türkiye ile yola nasıl devam edeceğinin de konuşulacağı Avrupa Liderler Zirvesi öncesinde bir toplantı gerçekleştirdi. Zirvede kapsamında toplancak Avrupa Konseyi’nde gündeme gelecek başlıkların ele alındığı toplantıda söz alan Komünist ve Cumhuriyetçi Vatandaş Grubu senatörü Pierre Laurent, Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yaptığı saldırıları ve Fransa’nın NATO toplantısı öncesinde Türkiye’ye taviz verip vermediğini sordu.

'Ankara taviz kartına oynuyor'

"Avrupa Konseyi gündeminde ele almak istediğim konulardan biri de Türkiye ile ilişkiler" diyen Laurent, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Fransa ziyaretine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Erdoğan rejiminin antidemokratik baskısı Türkiye'de her zamankinden daha şiddetli iken, hala binlerce düşünce mahkumu varken, rejimin yayılmacı İslamcı amaçlarının her zamandan daha fazla gündemde olduğu bir dönemde Figaro'da yayınlanan bir başlık ne anlama geliyor. Türkiye Dışişleri Bakanı'nın Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile yaptığı ziyaretle ilgili olarak, ’14 Haziran'daki NATO Zirvesi öncesi Ankara taviz kartına oynuyor' başlığı kullanılmış. Her şey, Nisan ayından bu yana bölgede şiddetli bombalamaların yeniden başlamasının ardından, Türkiye'nin Kuzey Suriye ve Irak'taki Kürt topraklarında yeni bir kara harekatı için NATO'dan yeşil ışık beklediğini gösteriyor.

Çavuşoğlu ile ne görüştünüz?

Fransa ve NATO müttefiklerinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılara ilişkin sessizliğini eleştiren Laurent "Fransa ve NATO müttefiklerimizin sağır edici sessizliği neden? Dışişleri Bakanımız Paris'teki görüşmesinde Türk Bakanla ne görüştü?” diye sordu. Fransa Dışişleri Bakanı’nın, Erdoğan’ın Türkiyeli demokratlar ve Fransa’nın Kürt müttefiklerine yönelik saldırılarına karşı "Avrupa Konseyi toplantısında nasıl bir tavır alacağını da sordu.

Laurent Hewlêr’e gidiyor

Komünist Partisi’nden bir heyetin dayanışma için Güney Kürdistan’a gideceğini de belirten Laurent, "Bu sessizlik duvarını kırmak ve dayanışma ilkelerimizi yeniden teyit etmek için Kürt dostlarımızla birlikte 14 Haziran’da Erbil'de olacağım” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Çavuşoğlu 7 Haziran’da resmi ziyaret için bulunduğu Fransa’da Dışişleri Bakanı Le Drian ile görüştü. Basına kapalı görüşmede, Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel meseleler ile yaklaşan NATO Zirvesi hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu, Türkiye-Fransa ile Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin ele alındığı açıklandı.

Bu ay kritik

Haziran ayı Türkiye için kritik bir ay. Brüksel’de 14 Haziran’da gerçekleşecek NATO Zirvesi’nde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek. 24-25 Haziran’da ise AB Liderler Zirvesi kapsamında Türkiye-AB ilişkileri, Doğu Akdeniz’deki durum ve ikili ilişkiler gündeme gelecek. 

 

Tek yol ulusal birlik

Sürgündeki Kürt, Alevi, demokrat çevreleri bir araya getiren Yerel Dernekler Platformu Türk devletinin Metina, Zap ve Avaşin’e dönük işgal girişimi ile 5 peşmergenin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklama yaptı. "Türk Devleti, Başûr’da oluşturduğu üslerden kaldırdığı helikopterler ve zırhlı mekanize birliklerle bölgeyi kuşatmaya çalışırken, savaş uçakları ile Kürtlerin köylerini ve doğasını bombalamakta, Bakûr ve Rojava ile birlikte Kürdistan’ı işgal etmek istemektedir" denilen açıklamada, köylerin boşaltıldığı, bölgedeki ormanların kesildiği, Medya Savunma Alanları’na paralel Mexmûr Mülteci Kampı’na da eş zamanlı saldırı yapıldığı hatırlatıldı. "Kürtlerin bu soykırımı boşa çıkarmalarının tek yolu, Türk devletinin soykırımcı politikasına karşı ortak ulusal duruşu sergilemelerinden geçer" diyen Platform, "Biz Kürdistanlı sivil toplum kurumları olarak tüm Kürdistan’i yapıları ve güçleri ulusal birliğe çağırıyoruz. Vicdan sahibi tüm Kürt Akademisyenlerini, entelektüel, gazeteci, yazar, iş insanı, sanatçı, siyasetçi, kültür, edebiyat ve basın dünyasındaki bütün şahsiyetleri gerekli tepkilerini ortaya koymaya, işgale ve soykırıma karşı durmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

Yerel Dernekler Platformu’nda yer alan kurumlar şunlar:

DİK(Dersim İnşa Kongresi)

FEDA (Demokratik Alevi Federasyonu)

MARDEF(Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu)

PKAN(Orta Anadolu Kürtleri Platformu)

DSKD)Dersim Soykırımı Karşıtı Derneği)

AKKM(Avrupa Koçgiri Kültür Merkezi)

AHD(Almanya Hınıs Derneği)

MKİ(Malatya Kürecik İnisiyatifi)

İGX (İnisiyatife GeleXınuse)

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.