
ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin geçen Perşembe günü 111 milyon Dolar değerindeki üç Kobra helikopteri ile yedek parçalarının Türkiye’ye satışı için Kongre’ye resmen iletmesinden sonra imza kampanyası başlatılırken, ABD Kongre üyeleri Shelley Berkley ile Eliot Engel de bir tasarı sundu. Milletvekilleri Berkley ile Engel sunduğu tasarı AH-1W Super Kobra saldırı helikopterleri ile yedek parça ve motorlarının Türkiye’ye satışının durdurulmasını öngörüyor. Berkley ve Engel, Temsilciler Meclisi üyelerine gönderdikleri bir mektupla da tasarıya destek olmalarını istedi. Mektupta, Türk hükümetinin Akdeniz’de komşularına karşı izlediği saldırgan politika, Hamas ve İran ilişkilerine dikkat çekilerek, bundan dolayı silah satışına karşı çıkmaları talep edildi. Mektupta, “ABD için, silah satma yerine Türkiye’ye ilişkin ciddi kaygılarımızı dillendirmenin zamanıdır” denildi.
Obama veto edebilir
ABD kanunları gereği satımı dondurmayı hedefleyen bu tür bir önergenin 15 gün içinde kabulü gerekiyor. Ancak önerge reddedilip satışa onay çıksa bile ABD Başkanı Barack Obama bunu veto etme yetkisine sahip. Bunun için milletvekilleri Obama’ya da bir mektup gönderdi. Milletvekilleri Shelley Berkley, Eliot Engel, Gus Bilirakis Carolyn Maloney, Michael Grimm, Frank Pallone, Ed Royce, Steve Israel ve Jim McGovern tarafından Obama’ya gönderilen mektupta Türkiye’ye sert eleştirilerde bulunularak, helikopter satışlarının onaylanmaması istendi. Mektupta, Doğu Akdeniz’de komşularına karşı saldırgan tutumundan dolayı Türkiye ile olan ilişkilerin ‘acil gözden geçirilmesi’ talebi yer aldı. Mektupta, Türkiye’nin, ABD’nin en yakın müttefiklerinden İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan ile çatışmacı bir ortama girmesinden büyük endişe duyulduğu ifade edilerek, Türkiye’nin donanma gemileri ile İsrail’i, AB ilişkilerini dondurmakla da Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tehdit ettiği vurgulandı.
Daha dürüst ilişki istendi
Mektupta, Obama’ya Türkiye ile ‘dürüst’ ve ‘daha sıkı’ bir diyalog kurularak Ankara’nın gerginlik dolu retoriğini düşürmesinin ve istikrarsızlik getiren politikalarından geri dönmesinin umut edildiği ifade edildi. Milletvekilleri, “Eğer bu gerçekleştirilemezse Beyaz Saray yönetimiyle beraber bu değişmiş durum değerlendirilerek, o duruma uygun yeni bir usulün bulunması için” beraber çalışmaya hazır olduklarını belirtti.
Türkiye kimyasal silah kullanıyor
Temsilciler Meclisi ile Obama’ya gönderilen mektuplarda, silah satışlarının durdurulmasıyla ilgili gerekçelerde Türk devletinin mevcut durumda gerilla güçlerine karşı kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği saldırıların yanı sıra Kürt halkına karşı uyguladığı şiddet, gözaltı ve tutuklama terörüne değinilmemesi dikkat çekti. Oysa Türkiye satın almayı planladığı helikopterleri her şeyden önce Kürtlere karşı yürütülen kirli savaşta kullanacak.
Girişimi destekleyen Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) direktörü Aram Hamparian ise, Türk devletinin Kürtlere karşı uygulamalarına vurgu yaptı. Hamparian, “Türkiye ve Federal Kürdistan Bölgesi’nde elindeki tüm askeri imkanlarla Kürtler üzerine ölüm saçan, Ermenistan, Kıbrıs ve İsrail’i tehdit ederek kışkırtan Ankara yönetimine silah satışlarını bloke etmek için Ermeni, Kıbrıs, İsrail ve Kürt dostları ile insan hakları savunucularının girişimine katılıyoruz” dedi.
AHI de silah satışına karşı çıkıyor
Amerikan Helenik Enstitüsü (AHI) de yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin Yunanistan’a karşı tehdit ve Kıbrıs işgaline dikkat çekerek, bu ülkeye silah satışlarının engellenmesi girişimine destek verdiklerini kaydetti.
Bu arada internet üzerinden başlatılan “ABD Kobralarının Türkiye’ye satışını durdurun” imza kampanyası da devam ediyor. ABD Senatosu Dişilişkiler Komitesi Başkanı Senator John Kerry’e hitaben hazırlanan kampanya metninde, “Türkiye’deki Kürtler için acil ihtiyaç duyulan şey, Kürt sorununa barışçıl çözümdür, daha fazla yüksek teknolojik silahlar değil! Lütfen bu satışa karşı çıkın!” ifadeleri yer alıyor.
Çukurca’da kimsayal kullanıldı
Türk ordusunun Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde gerillalara karşı kimyasal silah kullandığına dikkat çekilen metinde, “Türkiye yakın zamanda, 22 Ekim 2011’de, Kazan Vadisi’nde, kimyasal silah ve napalm bombaları kullandığı bombardımanda 36 Kürt savaşçıyı öldürdü” denildi. Kampanyada, söz konusu saldırıyla ilgili internet ortamına düşen vahşetin video görüntülerine dikkat çekildi.
Mahmud Osman da imza attı
12 Kasım Cumartesi gününe kadar devam edecek olan kampanyada 5 bin imzanın toplanması hedefleniyor. Şimdiye kadar metne bin 920’yi aşkın kişi imza attı. Metne imza atanlar arasında Irak Federal Parlamentosu Kürt Milletvekili Dr. Mahmud Osman da bulunuyor. Kampanyayı başlatanlar, Kürt milletvekilleri, yönetici ve sivil toplum örgüt temsilcilerine Mahmud Osman’ı örnek alarak metni imzalamaya çağırdı.
Siz de katılabilirsiniz Kampanyaya katılmak isteyenler şu adresten ulaşabilirler:
http://www.change.org/petitions/chairman-us-senate-foreign-relations-committee-stop-us-cobra-sales-to-turkey
WASHİNGTON