Türkiye’den kaçışını kitaplaştırdı

Kültür/Sanat Haberleri —

ILHAM AKTER

ILHAM AKTER

  • Almanya’nın Hamburg kentinde 30 yılı aşkın süredir yaşayan, memleketi Elazığ’da tutuklanarak sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek rehin alınan İlhami Akter, Türkiye’den kaçış hikayesini "Erdoğan’ın hakimlerinden kaçış" isimi kitapla anlattı.

M.ZAHİT EKİNCİ

HAMBURG

 

Almanya’nın Hamburg kentinde 30 yılı aşkın süredir yaşayan, memleketi Elazığ’da tutuklanarak sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek rehin alınan İlhami Akter, Türkiye’den kaçış hikayesini "Erdoğan’ın hakimlerinden kaçış" isimi kitapla anlattı.

Son yıllarda yurt dışında yaşayan Kürt, Alevi, devrimci, demokrat kişiliği ile tanınan çok sayıda insan Türkiye’ye girişlerinde çoğunlukla da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 'terör propagandası', 'Cumhurbaşkanı hakaret’ gibi suçlamalarla ya tutuklanıyor, ya yurt dışı yasağıyla mağdur ediliyor. Bunların bir kısmı Avrupa’da geldikleri ülkedeki işlerini ve oturumlarını kaybetmemek için şebekelere çok büyük miktarda para vererek kaçak yollardan hayatlarını tehlikeye atarak Türkiye’den kaçmak zorunda kalıyor. Bu kişilerden biri de İlhami Akter. Kürt, Alevi ve Alman vatandaşı olan Akter, 30 yılı aşkın süredir Hamburg’da yaşıyor. Akter kendi kaçış hikayesini kitaplaştırarak adeta olağanlaşan ve kanıksanan bu kaçışların zorluklarını, tehlikelerini ve mağduriyetlerini görünür kılmakta.

Türkiye rehin aldı

İlhami Akter, 2018 yılında ziyarete gittiği Elazığ’ın Dep ilçesi Zelxıdır köyündeki annesinin evinde onlarca özel tim aracı ile yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Facebook paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanan Akter, Elazığ Kapalı Cezaevi’nde bir ay tutuklu kaldı. Yargılamanın sonunda Akter’e 3 yıl 45 gün ceza verildi.

 

Vatandaşı olduğu Almanya’ya kaçak geldi

Yurt dışı yasağı olduğu için vatandaşı olduğu Almanya’ya kaçak yollarla gelmek zorunda kalan Akter başından geçenleri kitaplaştırdı. "Erdoğan’ın hakimlerinden kaçış" adıyla yayınlanan kitap geçtiğimiz günlerde okuyucu ile buluştu.

 

Üç bölümden oluşuyor

Akter’in kitabı üç bölümden oluşuyor. Kitabın ilk bölümü; Akter’in Yeşilbelen Karakolu askerleri tarafından gözaltına alınması ve ardından konulduğu Elazığ Kapalı Cezaevi’ndeki PKK davası tutsaklarıyla diyaloglarını içeriyor.

İkinci kısımda ise yazar tahliye olduktan sonra devlet güçlerinin kendisine yönelik tehdit ve psikolojik baskılarını anlatıyor.

Kitabın üçüncü bölümünde ise Hamburg kentine kaçak yollarla nasıl ulaştığını anlatıyor. Yolculuğu esnasında aylarca kalmak zorunda kaldığı Hopa, Gürcistan’ın başkenti Tiflis ve Batum’da yaşadıklarına yer veriyor.

 

Zulmün geçmişi de var

Akter kitabında sadece heyecanlı kaçış hikayesini değil aynı zamanda zaman zaman geçmişe gidip 1980-1990 arası çocukluk döneminde ailesi ve kaldığı köy halkının yaşadığı zulmü de gözler önüne seriyor. Ve yine çocukluk döneminin Zelxıdır köyünde yaşanan cıvıl cıvıl ortak, dayanışmacı ve doğal yaşamından şimdiki sahipsiz kalmışlığın derin çelişkisini yaşatıyor.

 

Almancası da basılacak

"Erdoğan’ın Hakimlerinden Kaçış" yazarın ilk kitabı ama son kitabı olacağa benzemiyor. Meyman Yayınları’ndan sipariş edilebilecek yazarın kitabının Almancası ise Haziran ayında Leikaverlag tarafından basılacak.

 

 

İlhami Akter kimdir?

1972 yılında Elazığ/Karakoçan/Zelxıdır(Sarıbaşak) köyünde dünyaya geldi. Çocukluğu ve gençliği köyde geçti. Türkçe diliyle ilköğretim yılarında tanıştı. Her Kürt gibi gerek ailesi gerekse kendiside nasibini alınca ailenin kararıyla 1989 yılında yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Mültecilerle Dayanışma İnisiyatifleri, Kürdistan Halkevi dernek yöneticiliği, Vicdani-Ret, Anti-militarist çalışmalar içerisinde aktif görevler aldı. Yaklaşık 31 senedir Hamburg’da yaşayan 49 yaşındaki  İlhami Akter 18 senedir de taksi şöförü olarak geçimini sağlıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.