Tutsak yakınları: Somut adım atın

  • Adalet Nöbeti eyleminde konuşan tutsak yakını Herdem Merwanî, “Bize destek olduklarını söyleyenlerden somut bir adım görmedik” dedi. 

 

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti eylemi 324. gününde Diyarbakır Adliyesi önünde devam etti. Yakınlarının özgürlüğünü isteyen ailelere, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Diyarbakır 78’ler Girişimi ile Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) destek verdi. 

Hasta tutsak Abdülhalim Kırtay'ın kızı yazar Herdem Merwanî, bir yıla yakındır eylemlerinin sürdüğüne işaret ederek, “Sadece söylemle, bize destek sunmakla olmuyor. Bize destek olduklarını söyleyenlerden somut bir adım görmedik. Bir grup arkadaşımız Ankara’da siyasi partiler ve Sivil Toplum Örgütleri (STK) ile görüşme yapıyor. Tutuklu aileleri olarak eylemlerimize devam edeceğiz. Ankara’da temasta bulunan ailelerimizi dinlesinler. Taleplerimiz sadece bizim için değil tüm toplum içindir. Artık somut bir adım atmalarını bekliyoruz” çağrısı yaptı. 

Babasından haber alamadığını söyleyen Merwanî, “Balıkesir Burhaniye Cezaevi’nde bulunan babam 3 gündür hastaneye kaldırılmış ve bize herhangi bir bilgi verilmedi. Durumunun nasıl olduğundan haberimiz yok. Babamın ‘cezaevinde kalamaz’ raporu olmasına rağmen tahliye edilmiyor. Babamın şahsında tüm hasta tutuklular ve infazı yakılan tutuklular serbest bırakılsın. Artık tek bir cenazenin bile cezaevinden çıkmasına tahammülümüz yok. Hasta tutukluların durumları ağır ve çözüm de ısrarlı olsunlar” ifadelerini kullandı.  

Ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise Elbistan Cezaevi’nde yaşanan ihlalleri hatırlattı. Dağ, “Elbistan’da koğuşlara baskın yapılıyor, tutuklulara işkence yapılıyor ve bunu yapalar kendilerini ‘JİTEM’ olarak tanıtıyor. Bunlar kimdir? Hangi sebeple tutuklulara saldırıyor? Bu gücü kimden alıp da yapıyorlar?” diye sordu. Dağ, “Tutuklular cezaevinde, aileler de dışarda direniyorlar. Asla tecridi, onursuzluğu ve hukuksuzluğu kabul etmeyecek ve karşısında duracağız” dedi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.