Tutsaklara paraya hapis

Tutuklananlardan 75 yaşındaki Mehmet Güvel

Tutuklananlardan 75 yaşındaki Mehmet Güvel

  • Tutsak yakınlarına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 26 kişiden 6’sı tutuklandı. Tutsakların cezaevi hesabına birkaç kez para yatırmak “Örgüte finans sağlamak” adı altında delil ve tutuklanma nedeni sayıldı.

AYÇA SÖYLEMEZ - BİA/İSTANBUL

Tutsak yakınlarına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 26 kişiden 6’sı tutuklandı. Tutuklananlar 70 yaşın üzerinde ve ciddi hastalıkları bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 tutsak yakını gözaltına alındı, gözaltına alınanlardan 6’sı tutuklandı, diğerlerinin dün adliyeye sevk edilmesi bekleniyordu. Avukat Seda Şaraldı, bianet’e yaptığı açıklamada, gözaltına alınanlardan bazılarının tutsak yakını bazılarının da kapatılan Tutuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TAYAD) üyeleri olduğunu söyledi.

Tutuklananlardan 75 yaşındaki Mehmet Güvel, Wernicke-Korsakoff sendromu hastası ve bu sebeple 2003'te Cumhurbaşkanlığı affıyla tahliye edilmişti. Güvel’e Emniyet Müdürlüğü ve savcılıktaki sorgusunda, mahpuslara gömlek, pantolon gibi eşyaları neden gönderdiği soruldu. Ayrıca yıllar önceki TAYAD üyeliği ve hasta tutsaklarla ilgili basın açıklamalarına katılması aleyhindeki deliller arasında yer aldı.

Tutsakların cezaevi hesabına birkaç kez para yatırmış olması da “Örgüte finans sağlamak” adı altında delil ve tutuklanma nedeni sayıldı. Avukat Şaraldı, suçlamalar arasında da cezaevi ziyaretleri ile cezaevlerine yakınları için para yatırmaları olduğu bilgisini verdi. Dosyada, yasal bir dernek olan TAYAD’ın Bakanlıktan alınan resmi evraklarındaki bilgiler “örgüt bağlantısı” olarak yer alıyor. Av. Şaraldı, "Bu, örgütlenme özgürlüğüne müdahaledir. Cezaevi görüşüne gidenlere veya arkadaşlarının yakını olan mahpuslara yatırdıkları paralarla ilgili, sorguda ‘Akraban olmayan mahpusa niye para yatırdın?’ diye soruldu.”

Bahar Kurt da “Annem Nagehan Kurt, eşimin babası Mehmet Kızılaltun, abim Musa Kurt gözaltına alındı. Tutuklananların ise hepsi 70'li yaşlarında ve ciddi hastalıkları olan insanlar. Sorguda Mehmet Kızılaltun'a telefon tape’sinde bahsi geçen dernek sorulmuş. Bu dernek Mehmet Kızılaltun'un yönetiminde olduğu Şavşatlılar Derneği. Belgesini de bugün mahkemeye sunacağız” dedi.

Şüphelilerden Nagehan Kurt’a da İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki sorgusunda, “cezaevine para yatırma işlemi ne şekilde yapılmaktadır” diye soruldu. Nagehan Kurt’un kızı Bahar Kurt ise “Suçlamalar arasında yer alan ‘hapishaneye para yatırmak’, Ceza ve Tevfik Evleri Genel Müdürlüğünün yönetmeliğine göre oluyor” açıklamasını yaptı.

Nagehan Kurt’un tutsakların hesabına 2016 ve 2017 yıllarında yatırdığı 10-150 lira arasında değişen para miktarları da sorgu tutanağında yer aldı. 2016’dan önceki listeye göre de yatırılan en büyük para miktarı 200 lira.

Tutsakların hesaplarıyla ilgili inceleme, 2012'ye dek uzanıyor. Bu listede de en çok yatırılan miktar 200 lirayken, hesaba çoğunlukla 50 lira yatırılmış.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.