Tütüncüler çekilmesini istiyor

  • “Tirşikçî kapitalistlere hayır” diyerek tütüncü eyleminin sembolü olan Mehmet Efe Dindar, “Birikmiş duyguların ortaya çıkardığı bir slogandı. Yasa geri çekilene kadar direneceğiz” dedi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “yetki belgesi” olmadan tütün ticaretini yasaklayan yasaya karşı tütün yetiştiricilerinin başlattığı protesto eylemlerinde “Tirşikçî kapitalistlere hayır” diyerek tütün direnişinin sembolü olan Mehmet Efe Dindar, MA’dan Barış Polat’a konuştu. O gün attığı sloganın ezilmiş bir proleterin bir anlık patlaması olduğunu söyleyen Dindar, “Halk olarak yasa geri çekilene kadar direneceğiz. Bir kez daha tirşikçî kapitalistlere hayır” dedi. 

 Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Sürgün Mahallesi’nde yaşayan Dindar, mahallede yaşayan yurttaşların yüzde 85’inin geçim kaynağının tütün olduğunu söyledi. Dindar, getirilen yasayla 3 yıldan 6 yıla kadar hapis yatmakla karşı karşıya kalacaklarını belirterek, “Tarlalarımıza masraf yaptık. Ne yapacağız bunca tütünü? Tütünün turşusu da olmuyor. Tütün elimizde kaldı. Tütün elimizden alınırsa hepimiz başka illere işçi olarak göç etmek zorunda kalacağız. Geçim kaynağımız ortadan kalkmış olacak. Hayvancılık yapalım desek, onu da bitirdiler. Bir torba yem 130 TL olmuş” dedi. 

Bütün bu yol kapatma noktalarının olduğu yerlerin, AKP’nin yüzde 90 oy aldığı yerler olduğuna işaret eden Dindar, şöyle devam etti: “‘Tirşikçî’ bizim buralarda yalaka anlamında kullanılıyor. Yönetme kapasitesi olmayan insanlar bizi yönetmeye çalışıyor. Bu kadar liyakatsizliğin dibe vurduğu bir yerdir burası. Sen eşek sürene, uçak verirsen, uçak irtifa kaybeder. ‘Tirşikçî kapitalistler’ sözü bunları kapsıyor. Coğrafyamızda bunlardan çok var. Kafamızı nereye çevirsek görebiliriz” diyerek, sloganını yeniledi. 

“Ekmeğimiz tütündür” diyen Dindar, ekmeklerinin ellerinden alınmaya çalışıldığını belirterek, “Bizi açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar. Kooperatif kurup, 4-5 zengin hortumcuya bunca garibanı peşkeş çekiyorlar. Kooperatif bize ‘Tütünü 10-15 liraya bize verin’ diyecek. Mecbur vereceğiz. Çünkü başka yere versek 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası var. Ülkenin bir çok sorunu var, ekonomik kriz, işsizlik, hayat pahalılığı başını almış gidiyor. Bizim tütünümüz mü bu hükümeti rahatsız etti?” diye sordu. 

 Çekilene dek direniş

 Tütünü 100 yıldır yetiştirdiklerini kaydeden Dindar, şunları ekledi: ”Daha önce tekel vardı, tütünümüzü oraya satıyorduk. Onu da sattılar. O da elimizden gitti. Bu kez halk kendi arasında satmaya başladı. Şu an tütün burada 500 bin insan geçimi demek. Türkiye geneline vurduğun zaman 15 milyonu bulur. Talebimiz bu yasanın geri çekilmesi. Halk olarak bu yasa geri çekilene kadar direneceğiz. Nereye kadar giderse artık.”

 

Tütün bölgesine asker takviyesi

Tütün yetiştiricilerine karşı Malatya ve Adıyaman’a bölgeden çok sayıda asker getirildi, yol kesme eylemlerinin gerçekleştiği alanlarda kontrol noktaları kuruldu.

Adıyaman merkezli gelişen yol kapatma eylemleri gece geç saatlere kadar devam etti. Adıyaman - Diyarbakır,  Adıyaman - Urfa ve Adıyaman - Malatya karayolunu trafiğe kapatan binlerce tütün yetiştiricisi gece geç saatlere kadar eylemlerini sürdürdü. Tütün yetiştiricilerinin müzakereler için Cuma gününe kadar eylemlerine ara verdiği öğrenildi.

Öte yandan yol kesme eylemlerine karşı Malatya ve Adıyaman bölgelerine çevre illerden çok sayıda asker getirildi. Malatya ve Adıyaman Karayolu’nda birçok noktaya jandarma konumlandırıldı.

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinin girişine zırhlı araçlar eşliğinde çok sayıda asker ile kontrol noktası kuruldu. Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü ve Reşadiye mahallerinde de jandarma kontrol noktaları oluşturuldu. Burada seyahat halinde olan araçlar durdurularak yurttaşlar Genel Bilgi Taraması‘na (GBT) tabi tutuluyor. Kontrol noktaları iki gündür yol kapatma eylemlerinin gerçekleştiği noktalarda yoğunlaşıyor.

Amed’de de yol kapatma

Bu arada Amed’in Lice ve Kocaköy ilçelerindeki tütün üreticileri de eyleme geçti. Tütün üreticileri, Diyarbakır-Bingöl Karayolu’nun 60. kilometresinde yolu trafiğe kapattı. Tütün üreticilerinin yolu barikatla kapatarak, trafik akışını durdurması üzerine uzun araç kuyrukları oluştu. Yaklaşık 300-400 tütün üreticisinin katıldığı ve yolu traktörle kapattığı yol kapatma eyleminde sık sık, ”Tütünüme dokunma” sloganı atıldı. Tütün üreticilerin ipe geçirilen tütün yapraklarını boyunlarına geçirdiği eylemin başlamasıyla eylem yerine zırhlı araç eşliğinde çok sayıda polis ve jandarma ekibi sevk edildi. Tütün üreticilerinin jandarma ve polis ekipleriyle yaptıkları müzakereler uzun süre sonuç vermedi. Eylem, saat 14.00’te yürütülen müzakerelerin ardından sonlandırıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.