Adıyaman’da tütüncülere gözaltı

  • Adıyaman’da tütüne getirilen ”yetki belgesi” şartına karşı protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle 50’ye yakın kişi, dün sabah evleri basılarak gözaltına alındı. 

MAHİR DEMİR / ADIYAMAN

Yetki belgesi şartının içerisinde yer aldığı Torba Yasa’nın dün Meclis’te görüşülmesi öncesi sabah saatlerinde jandarma ve polislerce Adıyaman kent merkezi ve ilçelerde düzenlenen ev baskınlarında yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Kentin farklı noktalarına ise zırhlı araçlarla birlikte çok sayıda asker konumlandırıldı.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda Kasım 2017’de yapılan düzenlemeyle yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi yönünde düzenlemeye gidildi. Kanunun uygulanması en son Haziran 2020’de çıkarılan yasayla bir kez daha ertelenerek, 1 Temmuz 2021’e bırakılmıştı. 1 Temmuz’dan itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmanın yasaklanması bir kez daha gündeme geldi. Söz konusu yasayla birlikte Adıyaman’da tütün üreticilerinin yanı sıra tütün ticareti yapan binlerce insan mağdur olmakla karşı karşıya kaldı. 

Adıyaman’ın Oturakçı Pazarı’ndaki tütüncü esnaflar, söz konusu düzenleme ile birlikte yaşayacakları mağduriyeti tekrardan gündemlerine almak zorunda kalmış durumda. Kimisi ektiği tütünden alacağı mahsulün geleceğini düşünürken, kimisi ise elinin altındaki hazır tütünü nasıl tüketeceği derdinde. Atalarından beri temel geçim kaynağı olan tütünün ticaretini ve ekimini yapan esnaflar, seçim zamanında kendilerinden oy istemeye gelen milletvekillerinin söz konusu düzenlemeye karşı sessiz kalmasından yakınıyor.

Tirşikçî kapitalistlere hayır

Tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi yönünde düzenlemenin geri çekilmesini talep eden binlerce tütün yetiştirici, Adıyaman merkez ile Çelikhan ilçesi ve Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde yol kapatıp eylem yaptı. Günlerce bu yolu kapatan tütün yetiştiricilerinden Mehmet Efe Dindar’ın “Tirşikçî kapitalistlere hayır (emek vermeden varlığa sahip olmak/ bedavacı)” sloganı ise eylemin sembolü oldu. Kısa zamanda eylem, Adıyaman’ın diğer ilçelerine ve Amed’e yayılırken, HDP’nin yasanın geri çekilmesi talebiyle Meclis’e verdiği soru önergesi, AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Onlarca ev basıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ”yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmayı yasaklanmasına karşı Adıyaman ve ilçelerinde düzenlenen protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle çok sayıda tütüncü gözaltına alındı. Edinilen bilgilere göre, dün sabah saatlerinde jandarma ve polislerce kent merkezi ve ilçelerde düzenlenen ev baskınlarında yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı’na götürüldükleri öğrenildi.

Gözaltı operasyonunun, yetki belgesi şartının içerisinde yer aldığı Torba Yasa’nın dün Meclis’te görüşülmesi öncesinde yaşanması dikkat çekti.

Zırhlı araç ve asker

Kentin farklı noktalarına ise zırhlı araçlar ile birlikte çok sayıda asker konumlandırıldı.

Dertleri tütünümüzü bitirmek

Yapılan düzenlemeye tepki gösteren tütün satıcılarından 62 yaşındaki 9 çocuk babası Hasan Kara, 35 yıldır tütünün hem ekimini hem de ticaretini yaptığını dile getirerek, söz konusu kanunla tütünlerinin ucuza alınmak istendiğini ifade etti. Hazır sigaranın pahalı olmasından kaynaklı Adıyaman tütününün ülkenin geneline yayıldığına dikkat çeken Kara, “Hazır sigara tercih edilmemesinden kaynaklı bu durumla karşı karşıya kaldık. O halde hazır sigarayı da yasaklasınlar, niye bunu yapmıyorlar. Dertleri tütünümüzü ucuza almanın yanı sıra yavaş yavaş bitirmektir” dedi.

Adıyaman’ın geçim kaynağı

Tütün üretimini ve 16 yıldır da ticaretini yapan üç çocuk babası Yusuf Yıldız ise tütünün sadece üretimi ve ticaretini yapanların değil aynı zamanda Adıyaman halkının da geçim kaynağı olduğunu ifade etti. Yıldız, “Tütünümüz Adıyaman’ın geleceğidir. Sadece biz değil tüm esnaflar dahil Adıyaman halkı kazanıyor” diye konuştu.

Söz konusu düzenlemenin Adıyaman tütününü bitirmeye yönelik olduğuna dikkat çeken Yıldız, tütün ticareti ve ekimini yapanların kendi aralarında örgütlenip bu düzenlemeye ortak mücadeleyle karşı koymaları gerektiğini vurguladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.