Tütünde emek kadının
Kadın Haberleri —
- Çewlik’te 30 yıldır tütün üreterek geçimini sağlayan Reyhan Kırık, “Tütün işinde en çok kadınlar emek veriyor ve çok zorluk çekiyoruz” dedi.
MEDİNE MAMEDOĞLU /NÛJINHA
Çewlik’in (Bingöl) önemli geçim kaynaklarından biri olan tütünün kurutulmasına başlandı. Bahar ayında ekimine başlanan tütünün bakımı ise bir hayli zor. Yöre halkının sebze bostanından sonra en çok ürettiği ikinci ürün olarak tütün kurutulduktan sonra satılmak üzere bölge illerine gönderiliyor.
Tek geçim kaynağı tütün
30 yıldır tütün üreticiliği yapan Reyhan Kırık eşiyle birlikte çalışıyor. Tütün yasaklarına rağmen yaptıkları işin tek geçim kaynakları olduğunu söyleyen Kırık, tütün yetiştiriciliği için memleketi Amed’in (Diyarbakır) 30 yıl önce Çewlik’e taşınmış.
Yaptığı işin zorluğuna değinen Kırık, “Bizler bu işi meslek haline getirdik. Bu iş dışında da başka bir iş yapmayı bilmiyoruz. Bahar ayında tütünlerimizi ekiyoruz ve o zaman iki çapa vuruyoruz. Sonrasında tütünün kesilmesi ve toplanması var. Daha sonra topladığımız tütünleri çadıra yerleştiriyoruz” diye konuştu.
Günlerce güneş altında kalıyor
Çadırda bir süre bekletilen tütün yapraklarının daha sonra ipe dizilip tahtalara asıldığını anlatan Kırık, “Astığımız tütünler günlerce güneş altında kalıyor. Sararana kadar bu şekilde bekletiyoruz. Sarardıktan sonra da yumuşatıp Amed’e götürüyoruz orada satıyoruz” dedi.
Tütünün zorluğu çok
Yıllardır tütün ekerek geçimlerini sağladıklarını kaydeden Reyhan Kırık şöyle dedi: “Tütün işinde en çok kadınlar emek veriyor ve çok zorluk çekiyoruz. Yıllardır bu işi yaptığım için sırtımda, boynumda fıtık çıktı. Şuan hastalıklarla boğuşuyorum. Zaten eskiye oranla çok az yapıyoruz.”