Üç aylık ömrünü bizimle geçirsin

Mehmet Emin Özkan, 15 Aralık’ta katledilen ağır hasta tutsak Halil Güneş ile bir süre aynı koğuşta tutulmuştu.

Mehmet Emin Özkan, 15 Aralık’ta katledilen ağır hasta tutsak Halil Güneş ile bir süre aynı koğuşta tutulmuştu.

  •  Cezaevinde 5 kez kalp krizi geçiren, dört kez anjiyo olan ve hafızasını yitiren tutsat Mehmet Emin Özkan, tam teşekküllü hastanelerin yüzde 87 oranında “kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz” raporuna rağmen tahliye edilmiyor. 
  •  Babasının Adli Tıp Kurumu’na götürülürken koronavirüse yakalandığını ve hayati sorununun had safhada olduğunu kaydeden oğlu Mehmet Özkan, “Üç aylık ömrü kalmışsa şayet, son günlerini bizlerle geçirmesini istiyoruz” dedi.

YILMAZ KAYA/AMED

Amed’in Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Tuğgeneral Bahtihar Aydın suikastıyla ilişkili olduğu iddiasıyla 26 yıldır cezaevinde tutulan 83 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Özkan, hastane raporları ve Amed D Tipi Cezaevi Yönetimi’nin “kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz” raporuna rağmen tahliye edilmiyor. 

Kalp, zehirli guatr, yüksek tansiyon, kafa travması, hafıza ve işitme kaybı gibi hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulan Mehmet Emin Özkan, son olarak 3 Aralık 2021’de Adalet Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda cezaevinde kalıp kalamayacağının tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Özkan, bir günlük tetkiklerden sonra Amed’e getirilmek isterken fırtına nedeniyle uçak seferlerinin 5 gün iptal edilmesi üzerine İstanbul’da cezaevine konuldu. Hava şartlarının normale dönmesi üzerine getirildiği Amed D Tipi Cezaevi’nde rahatsızlanan Özkan’a koronavirüs testi yapıldı. Test sonucu pozitif çıkan ve yeni tip Omicron virüsüne yakalandığı belirlenen Özkan, önce cezaevinde karantinaya alındı, daha sonra Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. 5 gün boyunca yatağa kelepçeli halde tedavi gören Özkan, daha sonra götürüldüğü cezaevinde aynı koğuşta kalan ve koronavirüsü testi pozitif çıkan oğlu Ahmet ile birlikte karantinaya alındı. 

İşkence sonucu öyle oldu

Mehmet Emin Özkan’ın oğlu Mehmet Özkan, 1996’da tutuklanan babasının bugüne kadar Konya, Kürkçüler, Ceyhan, Elbistan, Kahramanmaraş, Mardin ve en son olarak Diyarbakır olmak üzere toplam 7 cezaevi değiştirdiğini hatırlattı. 5 kez kalp krizi geçirdiğini ve dört kez anjiyo yapıldığını anımsatan Mehmet Özkan, “Babam ilk tutuklandığında görmüş olduğu işkence nedeniyle kafasına darbe almıştı. Kafadaki çökme sonucu kemik ile beyin aynı seviyede olduğu için zaman zaman baygınlık geçiriyor. Ayrıca 26 yıldır sıcak su ile başını yıkayamıyor. Sıcak su değdiği an hemen baygınlık geçiriyor. Kalp rahatsızlığının dışında zehirli guatr, tansiyon, işitme sorunu ve hafıza kaybı yaşıyor. Babam, 15 Aralık’ta hayatını kaybeden ağır hasta hükümlü Halil Güneş ile daha önce aynı koğuştaydı. Babamın da hastanede ölmesini istemiyoruz” dedi. 

Sevk sırasında virüse yakalandı

Adalet Bakanlığı’nın tetkikler için dört hafta önce Adli Tıp Kurumu’na yaptığı sevkin kendileri için son bir umut olduğunu dile getiren Mehmet Özkan, şöyle devam etti: “Ne yazık ki son umudumuzu da yitirdik. Adli Tıp Kurumu,  Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ve  D Tipi Cezaevi’nin ‘kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz’ şeklindeki raporlarına rağmen babamı tahliye etmedi. Üstelik, bu sevk sırasında babam koronavirüse yakalandı. Şu an yapılan ikinci test sonucu da pozitif çıktı. Aynı koğuşta olan kardeşim Ahmet ile birlikte karantina altındalar.”

Keyfi bir cezalandırma var

Yargılandığı davada ortada hiçbir delil olmadığını ve babasının 26 yıl boyunca hukuksuz bir şekilde özgürlüğünden mahrum bırakıldığını kaydeden Mehmet Özkan, “Ayakta tek başına duramayan, hatta adım dahi atamayan babamın elleri kelepçeli bir vaziyette hastaneye götürüldüğüne tüm dünya şahit oldu. Devlet hastanesinin raporu ve cezaevi yönetiminin kanaatine rağmen tahliye etmiyorlar. Keyfi bir cezalandırma var” diye konuştu. 

Babama bakmak için

Siyasi nedenlerle 2009’da tutuklanan kardeşi Ahmet Özkan’ın üç yıl önce Bandırma Cezaevi’nden naklini babasının kaldığı cezaevine aldırdığını ifade eden Mehmet Özkan, “Kardeşim üç yıldır babamla aynı koğuşta ve tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Ancak babamın durumu her geçen gün biraz daha kötüleşiyor. 3 aylık ömrü kalmışsa şayet son günlerini ailesinin içinde geçirmesini istiyoruz” dedi. 

Tüm aile cezalandırılıyor

Mehmet Özkan, annesi Emine Özkan’ın üç yıl önce babasının hastalığına dikkat çekmek için cezaevi kapısı önünde yaptığı açıklama nedeniyle “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret” ten 5 yıl ceza aldığını hatırlatarak, şunları ekledi: “Verilen bu ceza ertelendi. Ayrıca üç kardeşim tutuklandı, yıllarca cezaevinde kaldı. Biri hala tutuklu, 12 yıldır cezaevinde. Babamın şahsında aile cezalandırılıyor. Ömrümüz cezaevi kapılarında geçti. Yaşanılanlara en çok üzülen annem. Bir an evvel babamın tahliye edilmesini bekliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.