Üç kişi katledildi, 7 yıldır adalet yok

Ahmet Temel

Ahmet Temel

  • Türk askerlerinin Setkar köyüne saldırısında katledilen üç kişiye dair yürütülen soruşturmada, aileler “PKK yaptı” yalanını kabul etmedikleri için 7 yıldır ilerleme sağlanamadı. 

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 25 Eylül 2015’te yaşanan çatışmalarda, 4 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı, evler tarandı, ilçe askeri birliklerden toplarla vuruldu. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) çatışmalar sonrası ilçede yaptığı incelemeler ve görüşmeler sonucu hazırladığı rapora göre; ilçe merkezi Setkar köyüne yönelik asker saldırılarında 10’nun üzerinde eve havan topu mermisi isabet etti, yanan 5 ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Havan topu isabet eden bir evde, Ahmet Temel (70), oğlu Behçet Temel (19) ve akrabaları olan Alya Temel (50) katledildi; Ahmet Temel’in oğlu Hasan Temel ve Fevzi Temel ağır yaralandı. Yurttaşların çağırması üzerine olay yerine giderken polislerce taranan ambulansın şoförü Şehmuz Dursun da katledildi.

Ahmet Temel’in çocukları olaydan sonra evlerini taşıyarak köyden Van’a göçmek zorunda kaldı. 6 yıldır köylerine uğramayan Temel’in çocukları aynı şeyi yaşayacaklar korkusuyla o günden beridir evlerine uğramıyor. Ahmet Temel’in kardeşi Halit Temel (65), “Köyümüze neden havan topları atıldı?” diye sorarak, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı. Temel, geçen 7 yılda bu sorunun yanıtlanmadığını dile getirdi. Temel, yakınlarının ölümüyle ilgili açılan soruşturmada ilerlemenin olmadığını söyleyerek, “O günle ilgili ‘PKK havan topunu attı’ denildi. Bazıları ise ‘Köylüler kendileri yaptı’ dedi. Bize, ‘PKK havan toplarını attı deyin, size tazminat ödeyeceğiz’ dediler. Biz de onlara, ‘Bunu PKK yapmadı. Bu toplar Beytüşşebap’tan geldi’ dedik. Bu yapılan hukuksuzluktur, adaletsizliktir” şeklinde konuştu. 

Saldırının hedef gösterilmelerinin sonucu olduğunu dile getiren Temel, “Ben yine de köyümü terk etmedim. Ben ölene kadar da burada kalacağım. Eğer adalet olsaydı, ağabeyimi, yeğenimi ve bize misafirliğe gelen akrabamızı neden öldürdüklerini söyleyeceklerdi. Biz çatışmadan 10 kilometre uzaktaydık. Bizim köyümüzde bir şey yoktu. Ben ne zaman bu evi görsem, o gün aklıma geliyor. Ne zaman bu top atışlarının izlerini görsem, psikolojim bozuluyor. Tek talebimiz bir an önce adaletin sağlanmasıdır” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.