Ukrayna ve Moldova’ya kapı aralandı 

Dünya Haberleri —

AB Konseyi liderler zirvesi

AB Konseyi liderler zirvesi

  • Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği lider zirvesinde Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılmasına karar verildi. Karar Victor Orban’a rağmen alındı. 

Avrupa kıtasının geleceği ve Avrupa Birliği’nin (AB) genişleme stratejisinin Doğu Balkanlar ayağı konusunda yapılan kritik AB Konseyi, toplantısında Ukrayna ve Moldova’nın katılım müzakerelerine başlaması kararı çıktı. Gürcistan'a aday ülke statüsü verirken, Bosna Hersek konusundaysa, üyelik kriterlerine gerekli uyum sağlandıktan sonra bu kararın alınması amacıyla komisyonu Mart ayına kadar rapor hazırlamaya davet etti. Kararı X hesabından duyuran AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Bu karar, bu ülkelerin halkları ve kıtamız için açık bir umut sinyalidir” dedi. 

Orban: 3 koşul eksik
AB liderler zirvesi girişinde konuşan Macaristan Başbakanı Victor Orban, uzun süre veto ettiği Ukrayna’ya katılım müzakerelerinin açılması kararına hala karşı olduğunu dile getirmiş, toplantı öncesinde de, “Yedi ön koşul belirledik ve komisyonun değerlendirmesine göre bu yedi koşuldan üçü yerine getirilmedi” diyerek veto kararından geri adım atmadığını belirtmişti.
Orban salonu terketti. Veto kriziyle tüm dikkatleri üzerine çeviren Macaristan Başbakanı Orban ise, Avrupa Birliği liderlerinin Ukrayna ile katılım müzakerelerinin başlatılması yönündeki oylamanın “kötü bir karar” olduğunu söyleyerek çekimser kaldığını açıkladı. Oylama sırasında 26 AB üyesi ülke liderinin bulunduğu salonu terkeden Orban, sosyal medya hesabından yayınladığı bir video ile “çekimser” oy kullandığını açıkladı.

Avrupa liderleri karardan memnun
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Konseyi'nin Ukrayna ile katılım müzakerelerini başlatma kararı sonrasında Zelenski’yi telefonla arayarak tebrik etti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, kararın ardından yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Ukrayna ile katılım müzakerelerini başlatma kararının "güçlü bir destek işareti" olduğunu ve bu ülkeye "bir perspektif" sunduğunu söyledi. Scholz, “Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerini başlatma kararı aldık. Bu ülkelerin Avrupa ailesinin bir parçası olduğu açık” dedi.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borell de kararı, “Bu karar, ortaklarımızın ortak değerlerimize ve AB reformlarına olan bağlılık ve adanmışlıklarının bir göstergesidir. Bu, birleşik, müreffeh ve istikrarlı bir Avrupa yolunda atılmış önemli bir adımdır” sözleriyle değerlendirdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, “Stratejik bir karar ve birliğimizin tarihine kazınacak bir gün. Verdiğimiz sözleri yerine getirdiğimiz için gururluyuz ve ortaklarımız için mutluyuz” dedi.

Yardımı veto etti
AB'nin Ukrayna ile üyelik müzakerelerine başlamasına oylamaya katılmayarak izin veren Orban, birkaç saat sonra Kiev'e 50 milyar euroluk AB yardımını veto etti. Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) zirvesinde, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan "Gece vardiyasının özeti: Ukrayna için ekstra paraya veto" açıklaması geldi. Diğer AB liderleri, Ukrayna'ya yardım için görüşmelerin gelecek yılın başlarında yeniden başlayacağını söyledi.
AB Komisyonu da, zirveden bir gün önce, Orban’ın veto engelini kaldırmak için, Budapeşte’nin hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı ihlalleri nedeniyle askıya alınan AB ödeneğinin 10 milyarlık bölümünü açarak Orban’ı ikna etmeye çalışmıştı. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.