• Askeri cismin patlaması sonucu ağır yaralanan 18 yaşındaki Yusuf Uluğ, 5 gündür yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

 

Bitlis'in Hêvrês köyünde 14 Ağustos’ta sabah saatlerinde koyunlarını otlatan 18 yaşındaki Yusuf Uluğ, bulduğu askeri cismin patlaması sonucu ağır yaralandı. Patlama sonrası Bitlis Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Uluğ, hastanede yeterli teknik donanım ve uzman doktor kadrosu olmadığı gerekçesiyle başka bir hastaneye sevk edilmesi gerektiği belirtildi. Bunun üzerine Van, Erzurum, Amed, Batman ve Malatya’da bulunan hastaneler, yer olmadığı gerekçesiyle Uluğ’u tedavi etmeyi reddetti. Uluğ, daha sonra Urfa’daki Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi. 

Patlama sonucu sağ eli kopan Uluğ’un, başına ve göğsüne şarapnel parçaları isabet etti. Hayati tehlikesi süren Uluğ, 5 gündür yoğun bakımda tutuluyor. 

Ailesiyle birlikte her yıl Siirt Baykan ilçesinden koçer olarak Bitlis’e giden Uluğ, askeri mühimmatların patlaması sonucu yaralanan ilk kişi değil. İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Dökümantasyon Merkezi tarafından 19 Kasım 2021'de yayınlanan, 2011-2021 yılları arasında silahlı çatışma ortamında Çocuklara Dönük Yaşama Hakkı İhlalleri Raporu’na göre, 39 kişi mayın-serbest bırakılan cisimlerin patlaması sonucu yaşamını yitirdi.  URFA