KONGRA GEL Eşbakanı Remzi Kartal da bu yüzyılın Kürtlerin yüzyılı olduğunu belirterek, siyasal gelişmelerin Kürtlere ulusal birliği dayattığını söyledi.
Hollanda'nın Rijswijk kasabasında Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), KCD-Ewrupa ve FED-KOM ortak bir panel düzenledi. KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve YNK Siyasi Büro temsilcisi Mala Baxtiyar'ın konuşmacı olarak yer aldığı paneli, 500'den fazla Kürdistanlı dinledi.
Panelin açılış konuşmasını KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal yaptı. Panelin 14 Temmuz'da yapıldığına dikkat çeken Kartal, 14 Temmuz'un önemini anlattı. Öcalan'ın Newroz mesajıylabaşlayan süreç, Rojava'daki direniş ve Güney'deki kazanımlarıyla bu yüzyılın Kürtlerin yüzyılı olduğunu dile getiren Kartal, "Kürt halkı dünyaya barış, demokrasi ve özgürlük için hazır olduğunu göstermiştir. Kürt ulusal birliği Ortadoğu'da ve bölgede Kürtleri biraz daha özgürlüğe götürecektir. Kürt halkın direnişi ve mücadelesi dört parçada brliği dayatıyor" diye konuştu.
Kartal konuşmasını "Hewlêr'deki konferans, dört parçadaki partileri, kurum ve kuruluşları bir araya getirerek Kürt halkına özgür ve onurlu bir yaşam sunacaktır. Bu sürece dört parçada sahip çıkarak onurlu geleceğimizi inşaa etmek zorundayız" dedi.


'Hatalarımızdan ders çıkarmalıyız'
Kartal'dan sonra sözü YNK Siyasi Büro temsilcisi Mala Baxtiyar aldı. Sözlerine "Dünyada hiç bir halk Kürtler kadar baskı ve zülüm görmedi. Ve Kürtler kadar da hiç kimse özgürlüğü ve demokrasiyi hak etmedi" diyerek başlayan Baxtiyar, Birinci Körfez Savaşı'nda yaşananları hatırlattı. Dünya tarihinde bazı devrimlerin halkların geleceğini etkilediğini kaydeden YNK'li temsilci, "Kuzey Kürdistan'da PKK zindan direnişleri tüm Kürtleri etkilemiştir. Eğer bugün Kürt baharı veya Kürt yüz yıllı yaşanıyorsa Kürt halkın yüz yıllık direnişin sonucudur. Güney'deki ve Rojava’daki  kazanım tüm Kürtlerin başarısıdır" dedi.
Kürt halkının artık ulusal birliği oluşturmak zorunda olduğunu dile getiren YNK'li Baxtiyar, "Kürt halkı Simkoların, Şêx Saidlerin, Gazi Muhammedlerin ve Molla Mustafa Barzanilerin direnişini ve mücadelesini unutmadı. Eğer ulusal birlikten bahsedeceksek tarihimizden ders çıkarmamız gerekir. Hangi inançtan veya hangi ideolojiden olursak olalım Kürt ulusal birliği oluşturulmak zorundadır" diye konuştu. Hewlêr'de düzenlenecek konferansı desteklediklerini vurgulayan Baxtiyar, bunun Kürt ulusal birliğinin sağlanması için gerekli olduğunu söyledi.

RONİ YILDIRIM/RİJSWİJK