Üniversitelerden tutuklulara destek

Kadın Haberleri —

Evin Cezaevi

Evin Cezaevi

  • İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesiyle başlayan protesto gösterilerinde tutuklananların konulduğu Evin Cezaevi'ne Rejim güçlerinin saldırısı sonucu çıkan yangın ve can kayıpları üniversitelerde protesto edildi. 

İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan rejim karşıtı protestolar bir ayını doldurdu. Protestoların 30’uncu gününde Tahran’da siyasi tutukluların ağırlıkta bulunduğu Evin Cezaevi’nde tam olarak nasıl ve neden başladığı bilinmeyen bir isyan çıktı. Çıkan isyanda cezaevinin çatısından dumanlar tüterken, cezaevi içinde meydana gelen patlamanın şiddetiyle  çevre evlerin camları kırıldı. Sirenlerin susmadığı cezaevi önüne tutukluların aileleri toplanırken, Tahran başta olmak üzere birçok merkezde Evin Cezaevi’ndeki tutuklular için eylem düzenlendi.

8 tutuklu katledildi

Devlet kaynakları dışında bilginin alınamadığı cezaevindeki olaylara ilişkin, İran Adalet Bakanlığı’na bağlı Mizan Online sitesi; cezaevinde 4 tutuklunun duman nedeniyle zehirlenerek hayatını kaybettiğini, 61’nin kişinin yaralandığını, yaralılardan sadece 10’nun hastaneye kaldırıldığını, 4 tutuklunun durumun kritik olduğunu yazdı. Rejimin resim sitesi İRNA ise tutukluların ailelerini arayarak sağlık durumlarına ilişkin bilgi verdiğini kaydederken, cezaevinde yaşananlara ilişkin bilgi vermedi. Edinilen son bilgilere göre ise Evin Cezaevinde hayatını kaybedenlerin sayısı 8’e çıktı.

Üniversitelerden tutukulara destek

İran News Update haber sitesi ise 16 Ekim’de yapılan protestolara ilişkin geçtiği haberde, başta Tahran’daki üniversiteleri olmak üzere ülke genelindeki birçok üniversitede  Evin Cezaevi’nde yaşananların protesto edildiğini yazdı. 

Dijital medyada yayınlanan görüntülerde, Tahran Üniversitesi Amirabad Şubesi Teknik Fakülte öğrencileri, Evin Cezaevi’nde yaşanan yaygını ve Rejim saldırılarını protesto etti. Öğrenciler cezaevinde meydana gelen yangını 19 Ağustos 1978’de *REX Sinema’sının ateşe verilmesi olayına atıfta bulunarak, “Bu başka bir REX Sinema; ayağa kalk, yeter!” sloganları attı. Kharazmi Üniversitesi ile KN Toosi Üniversitesi’nde de cezaevine saldırı protesto edildi ve greve devam mesajları verdi.

Tahran’da liseli genç kadınlar da yaptıkları eylemde “İran gözaltı merkezi oldu, Evin Cezaevi üniversite oldu” sloganları atarak öğrencileri tutuklamasını kınadı.

Gece yapılan eylemlerde de gençler Tahran’ın Kaşani Caddesi’nde barikat kurup, lastikleri ateşe verdi, rejim karşıtı sloganlar attı. Tajrish ve Jannatabad bölgesinde de sokağa çıkan halk, “Diktatöre ölüm” dedi.

Öğrenciler ülke genelinde rejimi protesto etti

Ülke genelindeki diğer üniversitelerde de öğrenciler, Rejimin cezaevinde tutukluları katletmesini protesto etti. Reşt Tıp Bilimleri Üniversitesi öğrencileri, “Evin Cezaevi’nde vurdular ve cezaevini kasten yaktılar” sloganları attı. İsfahan’da da üniversite öğrencileri, öğretmenlere, “Gururlu öğretmenler; greve katılın” çağrısı bulundu. Öğrenciler ayrıca “İzleyicilere ihtiyacımız yok; bize katılın” diyerek şarkılar söyledi.

Meşhed Firdevsi Üniversitesi öğrencileri de Evin Cezaevi’ndeki tutuklularla dayanışma amacıyla eylem yaptı. Eylemde Rejim karşıtı slogan atan öğrenciler, yaşananların “rezalet” olduğunu kaydetti. Necef Üniversitesi öğrencilere de aynı amaçla Rejimi protesto etti.

Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi öğrencileri de yaptıkları gösteride, “Azerbaycan uyanık ve Kürdistan’ı destekliyor” mesajını verdi. 

Kadın öğrenciler işkence

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Rejim güçleri tarafından gözaltına alınanların akıbetine ulaşılamadığını yazdı. Hengaw tarafından edinilen bilgilere göre, 12 Ekim günü Servabad’ta Rejim güçleri “Samieh” kız lisesine saldırdı. 17 yaşındaki Parva Hosseini ve Shania’yı gözaltına aldı. “Kazemi” lisesinde ise yaşları 17 olan Ashkan Ebrahimi, Aria Moradi ve Mobin Moradi isimli genç kadınları Rejim güçleri tarafından gözaltına aldı. Öğrencilerden serbest bırakılan Mobin Moradi üç gün boyunca ağır işkence gördüğünü anlattı. Diğer öğrenciler hakkında ise bir bilgiye ulaşılamadı.

Rejim güçleri Mahabad’da araç taradı

Mahabad’ta ise rejimin terörü devam ediyor. Kürdistan İnsan Halkları Ağı’na (KHRN) göre dün gece geç saatlerde Rejim güçleri bir araca ateş açtı. Ateş sonucu Mesud Farjzadeh ve Diyar Mam-Ghaderi ağır yaralandı. Yaralıların komada olduğu bildirildi.

Sine’de grev sürüyor

Rojihlatê Kurdistan’ın Sine kentinde ise grev sürdü. Dijital medyaya yansıyan bir görüntüde ana caddeye çıkan gençlerin lastik yaktığı görüldü. 

Çocuğun durumu kritik

Hengaw, Bokan’da okuldan eve dönen 15 yaşındaki Nichirvan Rasouli Dehbakri’nin Rejim güçleri tarafından vurulduğunu ve durumun kritik olduğunu belirtti.

Kerec cezaevinde isyan

NCRI Kadın Komitesi’nin twitter hesabında geçtiği bilgiye göre Kerec’te bulunan Ghezel Hesar Cezaevi’nde isyan çıktı. “Kahrolsun Hamaney” sloganlarının yükseldiği cezaevinin çatısına silahlı güçlerin yerleştirildiği kaydedildi.

Meşhed cezaevinde 30 kadın sorguda

KHRN’ni geçtiği habere göre de, Meşhed Cezezaevi’nde Rejim baskılarını arttırdı. Cezaevinde kadın tutukluların avluya çıkmasına izin verilmezken, 15 Ekim’de gözaltına alınan 30 kadın karantina koğuşunda sorgulanıyor.

*19 Ağustos 1978’de Abadan’da Humeyni taraftarı olduğu düşünülen 3 aşırı dinci REX Sinema’sını kapılarını kilitleyip, sinemayı ateşe verdi. Yanan sinemada 470 kişi hayatını kaybetti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.