Unutmadık, unutturmayacağız

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Her iki Paris katliamında şehit düşenler Avrupa’nın birçok merkezinde ve Kanada’da anıldı. Paris 10. Bölge Belediyesi Binasında yapılan anmanın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Cordebard, ne katliamı ne de devrimcileri unutmayacaklarını söyledi. 

Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî)  ile 2022’de yine Paris’te Türk devletinin organize ettiği bir saldırıda şehit düşen Evîn Goyî (Emine Kara), sanatçı Mir Perwer ile Abdurrahman Kızıl Avrupa’da anıldı. Kurdistanlılar ve dostlarının neredeyse tüm Avrupa devletilerinde gerçekleştirdiği anmalarda gerçek failin Türk devleti olduğu ve hesap sorulması istendi. Avrupa’da başta Fransa, Almanya, İsviçre, İtalya, İsveç, Belçika, Norveç, Kanada, Yunanistan ve Avusturya kentlerinde yapılan eylem ve protesto gösterilerinde katillerin ve gerçek faillerin Fransız makamlarının aldığı ‘devlet sırrı kararı’ ile korunduğunu buna son verilmesi istendi. 
Kurdistanlılar Avrupa kentlerinde yaptıkları protestolarda Fransa’nın katilleri koruyan ‘devlet sırrı kararını’ kaldırması ve deliler ile açık olan azmettirici Türk devletinin cezalandırılmasını isteyip konsolosluklara siyah çelenk ve mektup verdi. Avrupa başkentleri kadar diğer kentlerdeki etkinlikler katliamlardan hesap sorulmasını isteyen Kürtler ve dostlarını bir araya getirdi. Avrupalı feminist hareketlerin temsilci ve aktivistleri ile anti-kapitalist ve anti-faşist örgütler Kürt halkı ile etkinlikleri birlikte organize etti. TJK-E öncülüğünde gerçekleştirilen anmalarda, “Kürt halkı hesap sormaya devam edecek” mesajı verildi.   

Paris Belediye binasında anma
Paris 10. Bölge Belediye binasında yapılan anma etkinliğinde Sara, Rojbîn ve Ronahî’nin yaşam ve mücadelesi anlatıldı. Belediye Başkanı Alexandra Cordebard’ın da katıldığı bir etkinliğe Fransız seçilmişler, Kürtler ve kadın hareketlerinden temsilciler katıldı. Akşam saat 19:00’da yapılan anma etkinliği, belediye başkanı Alexandra Cordebard’ın bu katliamı unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını söylediği açılış konuşması ile başladı. Katliam dosyasının üzerindeki devlet gizliliğini bir kez daha eleştiren başkan tüm ekibiyle beraber Kürt halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Kürt halkına borçluyuz
Alexandra Cordebard, Kürtlere veya Parislilere bir saldırı olduğunda bunun önünde bir set olacaklarını vurgularken, demokrasinin ve özgürlüklerin savunulması adına DAİŞ’le mücadelede belirleyici olan Kürt halkına Fransızların da borçlu oluğunun altını çizdi. Belediye başkanı ardına söz alan Berivan Fırat ise ikinci Paris katliamında şehit düşen Evîn Goyî’nin (Emine Kara) Rakka’da DAİŞ’e karşı savaşan bir devrimci olduğunu, her iki katliamın azmettiricilerinin Türk devleti olduğunu tekrar hatırlattı. Anma etkinliliği konuşmaların ardından “Katledilecek 3 Kadın” belgeseliyle devam etti. Anma etkinliği gibi belgesel gösteriminde de salon tamamen doluydu. Belgesel gösteriminin ardınan konuşmalar ile devam eden etkinlikte 1. Paris katliamı davasının avukatı Sylvie Boitel, Türk devletinin katili koruduğunu söyledi. Sylvie Boitel: “Ömer Güney’in hastalığının farkındaydık. Bu yüzden Türkiye’den hızlı bir şekilde yanıt almaya çalıştık fakat Türkiye cevap vermiyordu” dedi.

Devlet sırrı ile perdeleniyor
Daha sonra Berivan Fırat (CDK-F Dış İlişkiler Sözcüsü) bir konuşma yaptı. Berivan Fırat 2022 yılındaki katliamının aksine 2013 katliamının oldukça hızlı bir şekilde bir terörist dava olarak sınıflandırıldığını belirterek ancak dosyanın devlet gizliliği altında gizlenmesinden kaynaklı adaletin yerini bulamadığını ifade etti. Bu durumun 23 Aralık 2022’de başka bir katliamın önünü araladığını belirten Berivan Fırat, katilin askeri eğitiminin de altını çizdi. Berivan Fırat, içişleri bakanı Gerald Darmanin’in bu saldırıyı ırkçı bir saldırı olarak sınıflandırılmasını eleştirdi. HABER MERKEZİ

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.