Üretmek mutluluk veriyor

Kadın Haberleri —

Şükriye Elik

Şükriye Elik

  • Kadın emeğinin sömürülmesine karşı kendi iş yerini kuran Şükriye Elik, açtığı atölyede 6 kadın ile birlikte çalışıyor. Elik, kadınlara olumsuz söylemleri dikkate almamalarını, mücadele etmelerini öneriyor. 

Denizli’nin Merkezefendi Mahallesi'nde yaşayan Şükriye Elik (36), kadın emeğinin sömürülmesine karşı kendi işini kurdu. Elik, açtığı atölyede ekonomik durumu kötü olan mahalledeki kadınlara da iş imkanı sağladı.

Bakurê Kurdistan’daki 1990’lı yıllarda savaş ve devlet baskı nedeniyle Sêrt’in (Siirt) Dihê (Eruh) ilçesine bağlı Sewadî köyünden ailesiyle birlikte Denizli’ye göç etmek zorunda kalan Elik, anadilinde konuştuğu ve Türkçe bilmediği için ırkçılığa maruz kaldı. Göç etmek zorunda bırakıldığı kentte ailesinin ekonomik durumu kötü olan Elik, ortaokula kadar okuyabildi. Elik, ailesinin geçimi için küçük yaşta tekstil ve benzeri atölyelerde çalışmak zorunda bırakıldı.   

6 kadını istihdam ediyor

19 yaşına kadar tekstilde çalışan Elik, kadın emeğinin sömürülmesine karşı evine aldığı dikiş-nakış makinasıyla işini sürdürdü. 11 yıl boyunca evde çalışan ve Kürt kadınlarını yöresel kıyafetlerini de diken Elik, 2 yıl önce bir atölye kurdu. Şükriye Elik böylelikle mahalleli kadınlara da bir istihdam alanı açtı. 6 kadın ile birlikte çalışan Elik, atölyesinde yeni doğan bebekler için kıyafet, battaniye ve nakışlı el işleri de üretiyor. Elik’in hayali ise atölyesini büyütmek ve daha fazla kadına iş imkanı sağlamak. 

Amacı ayakları üzerinde durmaktı

İşe başlarken yaşadığı zorluklara değinen Şükriye Elik, “Benim amacım üretken ve ayakları üzerinde duran bir kadın olmaktı. Yaptığım işe saygı duyulmasını istiyordum. Eşim ilk dönemlerde beni desteklemiyordu, işimi yapmamı istemiyordu. ‘Yapma, isteyen mi var? Kim sana çalış diyor’ diye tartışma çıkarıyordu. Beni birkaç kez tehdit bile etti. Ama ben geri adım atmayarak, işime ve kendime saygınlığımı zor da olsa kabul ettirdim." 

Hayali atölyeyi büyütmek

 Açtığı atölyenin herkese ekmek kapısı olduğunu söyleyen Elik, “Çalışmak, üretmek mutluluk veriyor. Atölyeyi büyüterek, daha çok kadına yardımcı olmak istiyorum" diye belirtti.

Kadınların çalışma yaşamında yer almalarının önemine değinen Şükriye Elik son olarak şöyle dedi: “Kadınlar ayakları üzerinde durmalı. Bunun için mücadele etmeliler. Olumsuz söylemleri dikkate almamalılar. Sözleneni kendilerine dert etmesinler, mücadele etsinler.” 

DELAL AKYÜZ / MA-İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.