Üsteğmen, görevinin gereği; korucu, devlet için katletmiş

Korucubaşı Şükrü Akçay

Korucubaşı Şükrü Akçay

  • Van’ın Başkale ilçesine bağlı Qaşqol Mahallesi'nde, 14 Haziran 2020'de Erhan Görür’ü katleden üsteğmen Yasin Erkoç, görevinin gereğini yerine getirdiğini; Midyat’ta Musa Çelik’i 21 Kasım 2021'de katleden korucubaşı Şükrü Akçay, “devlet adına öldürdüklerini” söyledi.

 

Erhan Görür’ün katledilmesiyle ilgili yargılanan üsteğmen Yasin Erkoç, duruşmaya katılmadı; avukatı da görevi gereği ateş açtığını söyledi. Mahkeme ise tutuklanması yönündeki talepleri reddetti. Midyat’ta Musa Çelik’i katleden korucubaşı Şükrü Akçay ise kendini “devlet adına öldürdük” sözleriyle savunarak, avukatları tehdit etti.  

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Qaşqol Mahallesi'nde, 14 Haziran 2020'de Erhan Görür’ün askerler tarafından katledilmesine ilişkin üsteğmen Yasin Erkoç hakkında “taksirle öldürmek” suçundan açılan davanın ikinci duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Görür’ün avukatı Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şube Eşbaşkanı Ebru Demirtepe ile ÖHD ve Baro avukatları ile Görür’ün yakınları katıldı.

Sanık Erkoç’un katılmadığı duruşmaya avukatı, Ses ve Görüntü Bilişimi Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. İlk olarak söz alan sanık avukatı, müvekkilinin görev gereği ateş açtığını ileri sürdü. Avukat, müvekkilinin kendisini telefonla arayarak “kendimi iyi hissetmiyorum” diyerek, duruşmada hazır bulanamayacağını söylediğini iddia etti. 

Görür’ün avukatı Ebru Demirtepe ise önceki beyanlarını tekrarlayarak, “Olay ihbar hattına kaçakçılık yapan bir guruba yönelik yaşandığı kayıtlara geçmiştir. Olay yerinin incelenmesi diğer şüpheliler yönünden soruşturmanın genişletilmesini istiyoruz. Yine olay günü 112 aranarak ‘burada iki yaralı var’ ihbarına rağmen sadece bir kişinin ambulansla hastaneye götürülmesi beyanlarının araştırılması gerekiyor. Sanığın ifadesinde sadece 7 kez ateş açtığı söyleniyor, ancak olay yerinde 7’den fazla boş kovan bulunmuştur. Dosyada bir değil birden fazla kişi bulunmaktadır. Fazladan ateş açılan boş kovanların kimlere ait olduğu hususu araştırılmalı. Soruşturmanın bu boyutuyla genişletilmesi gerekir. Olay yerinde incelemenin yapılması gerekir” dedi. Sanığın “Kasten insan öldürme” suçu işlendiğine dikkat çeken Demirtepe, Erkoç’un tutuklanması gerektiğini söyledi.

Olay günü 112 hattına yapılan ihbarın araştırılması talebini kabul eden mahkeme heyeti, sanık hakkındaki idari soruşturma evrakının ilgili kurumdan istenmesine, sanığın tutuklanma talebinin reddedilmesine karar vererek duruşmayı 6 Aralık’a erteledi.

Devlet bana niye silah verdi?

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Mesken Mahallesi'nde 21 Kasım 2021'de Musa Çelik'i katleden korucubaşı Şükrü (Şirin) Akçay ile kardeşleri Veysi ve Mahsum Akçay hakkında açılan davanın 3. duruşması görüldü. Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, “kasten öldürme” suçlamasıyla yargılanan tutuklu 3 sanık da hazır edildi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi avukatları ile sanık avukatların katıldığı duruşmayı, tarafların aileleri de izledi.  

Korucubaşı Şükrü Akçay, savunmasında “Devlet bana silahı neden verdi, boşuna mı verdi, terörist öldürmek için vermedi mi? Bu kişi teröristti zaten. Biz bunu devlet adına öldürdük” ifadelerini kullandı. Ardından savunma yapan Veysi Akçay, Çelik’in “Örgüt üyesi olduğu” iddiasında bulundu. Mahsum Akçay ise olayla alakası olmadığını iddia ederek, “Ben askerliği bile bedelli yaptım. Elime silah almadım” dedi. 

Devlete güvenerek cinayet

Çelik Ailesi'nin avukatları, dosyada yeterli delil olduğunu söyleyerek, anıkların savunmalarına dikkat çekti. Avukatlar, “Korucu olmalarından dolayı devletin gücünü yanlarında görmüşlerdir. Cinayeti de bu güce güvenerek işlemişlerdir” dedi. Avukatlar, sanıkların üçünün de “kasten öldürme” suçundan cezalandırılmasını ve cezada herhangi bir indirim yapılmamasını istedi. Korucubaşı Şükrü Akçay, avukatlara tehditler savurdu. Duruşma salonunda kısa süreli gerginlik çıktı. 

Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 29 Eylül'e erteledi.   VAN/MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.