Fransız iklim uzmanı Jouzel, küresel ısınmanın 2100 yılına kadar 2 dereceyle sınırlandırılabilmesi için, mevcut fosil enerji rezervlerinin sadece yüzde 20’sinin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Le Point dergisine konuşan Fransız iklim uzmanı Jouzel, küresel ısınmayı önleme hedeflerine dikkat çekerek, en geç 2020 yılına kadar harekete geçilmesi çağrısı yaptı. Önümüzdeki 5 yılda küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazların salınımının yüzde 15 ile 20 arasında azaltılması gerektiğini söyleyen Jouzel, önlem alınmaması halinde, küresel ısınmanın yüzyılın sonuna kadar 2 dereceyle sınırlı tutulmasının zorlaşacağının altını çizdi.

Jouzel, “eğer bugünkü (sera gazı) azalma eğiliminde kalınırsa, sonradan ne yapılırsa yapılsın ısınma 3 derece artacak” uyarısında bulundu.

Fransız iklim uzmanı, CO2 salınımlarının 2020 ve 2050 yılları arasında yüzde 40 ila 70 arasında azaltılması gerektiğini kaydederken, bu sayede yüzyılın sonunda salınımların durdurulabileceğini belirtti. Aralık ayında Paris’te düzenlenecek İklim Konferansı’na da değinen Jouzel, konferansın sadece 2020-2030 arasındaki hedefleri belirleyebileceğine dikkat çekti.


2 derece ile sınırlı...

Jean Jouzel’in özellikle üzerinde durduğu bir diğer nokta ise, kömür, petrol ve gaz gibi fosil enerjilerin kullanımının sınırlandırılması. Bugüne kadar dünyadaki kömür rezervlerinden 540 milyar tonunun kullanıldığını kaydeden Jouzel, 2100 yılına 2 derece ile sınırlı kalınması için en fazla 250 milyar ton daha kömür kullanılabileceğini vurguladı.

Günümüzdeki fosil enerjileri tüketimi dikkate alındığında atmosferin tolere sınırının 25 yılda aşılacağı uyarını yapan Jouzel, “(250 milyar ton olması gerekirken) dünya üzerindeki fosil yakıtın miktarı bin 500 milyar tona ulaşıyor. Yani duvara çarpmak üzereyiz: Eğer küresel ısınmayı 2 derece ile sınırlamak istiyorsak, fosil enerjilerin yüzde 80’inini oldukları yerde bırakmalıyız” diye konuştu.  


 ANF/PARİS