Vaisi: Kürtler temsil istiyorsa oy kullanmalı

Dünya Haberleri —

Shoan Vaisi

Shoan Vaisi

  • Shoan Vaisi: Şayet Kürt halkı Almanya’da sorunlarının tartışılmasını, gündemleşmesini ve federal mecliste temsillerinin olmasını istiyorsa sandık başına gitmelidir. Kürdistan’ı işgal eden devletlerin kirli politikalarını Alman halkına duyurmak istiyorsa, Die Linke ve adaylarına oy vermelidir.”

 

ERKAN GÜLBAHÇE

Rojhilat Kürdistanı’nın Sine kentinde dünyaya gelen Shoan Vaisi, genç yaşlarda İran rejiminin baskıları ile karşılaşınca 2010 yılında Almanya’ya iltica etmek zorunda kalır. Burada Halkla ilişkiler bölümünü bitiren Vaisi, Alman resmi makamlarında Farsça-Almanca, Kürtçe-Almanca tercümanlık yapıyor. 26 Eylül’de Almanya’da gerçekleştirilecek olan parlamento seçimleri için Vaisi, Die Linke Essen bölgesi adayı oldu.

Ailesinin Komala örgütüne sempati duyduğunu belirten Vaisi, 5-6 yaşındayken ailesi ile birlikte Komala’nın etkinliklerine katılır. Burada Kürtlerin mücadelesi, Kürdistan, sosyalizm, kadın hakları kavramları ile sık sık karşılaştığını ifade eden Vaisi, daha 15-16 yaşlarından itibaren siyasi eylem ve etkinliklere katılmaya başladığını söylüyor.

Sine’de gerçekleşen etkinliklere aktif rol almasıyla İran devletinin dikkatini çeken Vaisi, güvenlik elemanları tarafından takip edilir. Güvenlik güçlerinden kurtulmak için sürekli saklanan Vaisi, çareyi yurt dışına çıkmakta bulur.

Sol Partiyi kendime yakın buldum

Vaisi, Almanya’ya geldiği ilk 3 sene Almanca öğrenimine ağırlık verir. Daha sonra düşüncelerini ifade edecek siyasal alan arayışına girer. Almanya’daki siyasi partilerin tamamının tüzüğünü okur, yürüttükleri politikaları öğrenmeye çalışır. Yaptığı araştırmalar sonucunda Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını tanıması, mülteciler sorununa, kadın haklarına yaklaşımı, ezilen insanların yanında yer alması itibari ile Die Linke partisini kendisine yakın görür. Bu nedenle 2014 yılında Die Linke partisine üye olan Vaisi, özellikle Sol Parti’nin “Kein Mensch ist illegal (Hiçbir insan yasadışı değildir)" sloganını benimser ve kendisi için hayat felsefesi olarak ele alır.

Olumlu mesajlar aldım

26 Eylül’de gerçekleştirilecek parlamento seçimleri için Sol Parti’den milletvekili adaylığı açıkladıktan sonra kamuoyundan çok iyi bir reaksiyon gördüğünü, yüzlerce olumlu mesaj aldığını sözlerine ekleyen Vaisi, “Almanya’daki ulusal basın ve yerel basın ilgi gösterdi. Sokaktaki insanlar beni görünce adaylığımı desteklediklerini, mecliste görmek istediklerini söylüyorlar” diye belirtti.

Shoan Vaisi

Önceliğim Kürt sorunu ve mültecilik

Seçilmesi durumunda; Kürt sorunu, mülteci meselesi ve yoksul çocuklar konusunda çalışmalara öncelik vereceğini dile getiren Vaisi, “Dört parçadaki Kürt sorununu gündeme getireceğim. İkinci çalışma saham mülteciler olacak. Bugün hala yaşanan savaşlar nedeniyle ülkesinden kaçmak zorunda kalan insanlar deniz ya da nehirlerde boğuluyor. Mesela Akdeniz adeta mülteci mezarlığına dönüştü. Bu sorunu gündeme getirip kalıcı çözümler bulma noktasında çalışmalar yürüteceğim” diyerek temel amaçlarını dile getirdi.

Vaisi, Almanya’da gün geçtikçe derinleşen gelir dağılımındaki adaletsizliğe ilişkin de görüşlerini paylaştı. Bu konuda büyük bir eşitsizlik yaşandığını ifade eden Vaisi, özellikle bu durumdan çocukların etkilendiğini kaydederek “Almanya’da yaşayan bütün çocukların gelir dağılımından eşit faydalanması gerekir. Çocuklar için eşit eğitim olanakları oluşturulmalıdır” dedi.

Sesimizi duyurmak için oy kullanmalıyız

Almanya’da yaşayan Kürtlere seslenen Vaisi konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde mülteci olarak yaşamak zorunda kaldıysak ülkemizde yaşanan Kürt sorunundan dolayıdır. Doğduğumuz topraklarda sorunlarımız olmasaydı bugün Avrupa’da mülteci olarak yaşamak zorunda kalmazdık. Dört parça Kürdistan’da insanlarımız katlediliyor. Her türlü insan hakları ihlalleri yaşanıyor. En temel haklarımızdan mahrum bırakıldık ve bundan dolayı dünyanın değişik coğrafyalarda mülteci olarak yaşamak zorunda kaldık. Alman devleti Kürdistan’da yaşanan çatışmalara ses çıkarmadığı gibi silah satışlarıyla yürütülen politikaya destek vermektedir. Almanya’da özellikle Nordrhein- Westfalen eyaletinde çok yoğun bir Kürt kitlesi yaşıyor. Şayet Kürt halkı Almanya’da sorunlarının tartışılmasını, gündemleşmesini ve federal mecliste temsillerinin olmasını istiyorsa sandık başına gitmelidir. Almanya’da yaşayan Kürtler, Kürdistan’ı işgal eden devletlerin kirli politikalarını Alman halkına duyurmak istiyorsa, Die Linke ve adaylarına oy vermelidir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.