Vatandaşlık yasası ile ne hedefleniyor?

Dünya Haberleri —

Alman pasaportu/ Foto:AFP

Alman pasaportu/ Foto:AFP

  • Almanya’da artık çifte vatandaşlık mümkün. Federal Meclis’te kabul edilen yeni yasa ile vatandaş olmak kolaylaşacak. Hükümet, nitelikli iş gücünü böylelikle ülkeye çekmeyi planlıyor.

Almanya’da çifte vatandaşlığı mümkün kılacak yasa tasarısı Federal Meclis'te kabul edildi. Geçtiğimiz yıl “Kalifiye İş Gücü Göçünü Geliştirme Yasası” ile nitelikli işçi sorununu aşmaya çalışan hükümetin, “Yeni Vatandaşlık Yasası” soruna köklü bir çözüm getirmek istediği belirtiliyor.

Yeni yasada neler var?

Federal Meclis’te 234'e karşı 382 oyla kabul edilen yasa kapsamında Almanya vatandaşlığına geçişler kolaylaşacak ve çifte vatandaşlığın önündeki engeller kaldırılacak. Buna göre;

*Yeni yasa, bir kişinin vatandaş olabilmesi için hem kendisini hem de yakınlarının geçimini sağlayabilecek durumda olmalarını şart koşuyor.

*Öte yandan antisemitizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı suçları nedeniyle ceza alanlar, Alman vatandaşlığına kabul edilmeyecek.

*Çok eşlilik, kadın-erkek eşitliğini yok sayan davranışlarda bulunanlara da vatandaşlık hakkı tanınmayacak.

* Alman vatandaşlığına geçmek için mecburi ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla inecek. Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin “entegre olma durumu başarılıysa” bu süre 3 yıla düşecek.

*Almanya’da doğanların, anne ya da babalarından biri 5 yıldan fazla Almanya’da ikamet ediyorsa, doğrudan vatandaş olabilecek.

Yarısı şimdiye kadar başvurmadı

Almanya’daki bazı göçmenler, geldikleri ülkenin vatandaşlığından çıkmak istemedikleri için Alman vatandaşlığına geçmeyi tercih etmiyordu. Almanya’da bulunan 12 milyondan fazla yabancı ülke vatandaşının yarısı 10 yıldan uzun bir süredir Almanya’da yaşamasına rağmen vatandaşlığa geçmek için herhangi bir başvuruda bulunmadı.

Faeser: Almanya’ya katkısı olacak

“Trafik Lambası” Hükümeti, yeni vatandaşlık yasası ile birlikte göçmenlerin daha kolay entegre olacağını, Almanya’nın nitelikli iş gücü için cazip geleceğini ve bunun da ülkeye büyük katkısı olacağını savunuyor.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, vasıflı işçi ihtiyacına dikkat çekerek yasayı savunurken, başta aşırı sağcı parti AfD olmak üzere Birlik partileri CDU/CSU partileri ise “Alman vatandaşlığının ucuzlatacağını” belirterek yasaya tepki gösterdi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.