Virginia’dan Biden için alarm

Dünya Haberleri —

.

.

  • ABD Başkanı Joe Biden'ın 2020’de 10 puan farkla kazandığı ve önümüzdeki yıl yapılacak Kongre ara seçimleri ile bir yılık icraatlar için önemli bir gösterge olan Virginia eyaletindeki valilik seçimlerden Cumhuriyetçi Aday Glen Youngkin, 2.5 farkla galip çıktı. New Jersey’de de Cumhuriyetçi Jack Ciattarelli, görevdeki Demokrat Phil Murphy’i yendi.

 

Associated Press'in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi Aday Glen Youngkin yüzde 51 oy oranı ile, yüzde 48,3 oy alan Demokrat rakibi eski Virginia Valisi Terry McAuliffe'yi geride bıraktı. Eyaletteki oyların yüzde 0,7'si ise bağımsız aday Princess Blanding'e gitti. Youngkin, Demokrat Vali Ralph Northam'ın yerini alacak. Virginia eyalet yasalarına göre, valiler ardışık dönem görev yapamazlar. 64 yaşındaki McAuliffe, 2014'ten 2018'e kadar vali olarak görev yapmıştı. Youngkin 1 Ocak'ta yemin ederek Virginia eyalet valiliği görevine resmen başlayacak.

New Jersey’de yarışı önde götüren eski bir eyalet milletvekili olan 59 yaşındaki Cumhuriyetçi Jack Ciattarelli, kampanyasının çoğunu eyaletin yüksek vergilerine odakladı.

Biden'ın geçen yıl Donald Trump karşısında kolayca kazandığı iki eyalette elde edilen sonuçlar, ABD Kongresi'nin kontrolüne ve bununla birlikte Biden'in politika gündeminin geleceğine karar verecek olan 2022 ara sınavlarına giren Demokratlar için kötü bir işaret. Analistler, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen yılki seçimlerde 10 puan fark ile kazandığı Virginia'da Cumhuriyetçi bir adayın galip gelmesinin 2022'de yapılacak Kongre ara seçimlerinde Demokratları zorlayacağı görüşünde.

New York’ta ikinci siyahi

New York kentinde yapılan belediye başkanlığı seçimini Demokrat aday Eric Adams kazandı. New York'un beş bölgesinden biri olan Brooklyn Belediye Başkanı Eric Adams, Cumhuriyetçi rakibi, sokak güvenliği için "Koruyucu Melekler" adlı organizasyonun kurucusu ve radyo sunucusu Curtis Sliwa'ya karşı yarıştı. 61 yaşındaki Adams, New York Belediye Başkanlığına seçilen ikinci siyahi Amerikalı oldu. 61 yaşındaki Adams, kamu güvenliğini kampanyasının merkezine koymuştu. İşçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak belediye başkanlığına kadar yükseldiğini vurgulayan Adams, "Bu gece New Yorklular kendilerinden birini seçti, ben sizim" dedi. Siyasi görüşü merkezde yer alan Adams, adalet sisteminde daha keskin reform bekleyen kimileri için hayalkırıklığı yaratan bir aday olmuştu. Ancak sendikalar ve zengin bağışçılar ise Adams'ı destekledi.

NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.