Virüsü fırsata dönüştürenler: İlaç şirketlerinin değeri yüzde 36 arttı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fransa ilaç sanayisinin başını çeken Sanofi, Cuma günü, RNA'ya dayalı araştırmada uzmanlaşmış bir ABD şirketi olan Biotech Tidal Therapeutics'i satın aldığını duyurdu.

SELMA AKKAYA

Fransız grubu, Sanofi'nin 160 milyon Dolarlık (134 milyon Euro) bir başlangıç yatırımını temsil ettiğini ve buna farklı gelişim aşamalarının tamamlanmasına bağlı olarak 310 milyon Dolar’a kadar adım adım ödeme ekleneceğini belirtiyor. Sanofi, "Bu yeni teknolojik platform, Sanofi'nin onkoloji ve enflamatuar hastalıklar alanındaki araştırma yeteneklerini artıracak ve diğer hastalıklara uygulama için güçlü bir potansiyele sahip olacak" diye ekliyor.
Fransa merkezli ilaç şirketi olan Sanofi SA, geçtiğimiz Ağustos ayında ABD California merkezli bioteknoloji şirketi Principia Biopharma Inc.’yi de yaklaşık 3.7 milyar dolara alacağını duyurmuştu.

Korona sonrası yükseliş
Sanofi’de yükseliş, ABD merkezli gelen hamlelerden önce Bangladeş'teki tesislerini yerli ilaç firmalarına sattığını duyurmasıyla yaşanmıştı. Covid-19 salgını öncesinde dünyada ilaç sanayisinde ilk 25’e girmeyi başaramamış şirket, şimdi hızla yükselişe geçti.  
Satın alma duyurusu öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron, şirketin bir süre ara verdiği ve yeniden üzerinde çalıştığı aşı çalışmalarında son aşamada olduklarını duyurdu. Sanofi, özellikle aşı üretimi için verilen bütçeve ilişkin, “Aşının başarılması durumunda ilk ABD’ye satarız" demişti. ABD ile anlaşma yapan Sanofi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine koronavirus aşısı tedarik edilmesi amacıyla BioNTech-Pfizer aşısını ürettiklerini de geçtiğimiz ay duyurmuştu. 
Şirket, Türkiye, Frankfurt ve Lyon tesislerinde aşı üretimine başladı. Şirket, AB ülkelerine aşı tedarik etmek amacıyla ABD'li ilaç şirketi Pfizer ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in koronavirüs aşısının üretimine başladıklarını ve taraflar arasında yapılan anlaşma doğrultusunda yaz aylarına kadar 125 milyon doz aşı teslim edeceklerini belirtiyor.

900 milyar dolarlık ilaç piyasası
Dünya genelinde yaklaşık 900 milyar dolarlık bir piyasa, ilaç sanayisine ait. Piyasa gücü ve değeri üzerinden Forbes dergisinin 2016 verilerine göre en büyük ilaç firmaları listesinin ilk beşi şöyle: 
* Pfizer(ABD)
* Johnson & Johnson(ABD)
* Roche(İsviçre)
* Novartis (İsviçre)
* Merck(ABD)
Bu şirketleri Bayer (Almanya) ve Allergan (ABD) takip ediyor. Listede ilk 25’te yer alan firmalar, menşeileri bakımından sekiz ülkeye dağılıyor. Covid-19 krizinin ardından İngiltere, Almanya ve İsviçre’yi Fransa, Japonya, İsrail ve Danimarka şirketleri takip ediyor. Bu firmalar piyasanın yüzde 30’una yakınını elinde tutuyor. Sanofi de hızla yükselişe geçen firmalar arasında. ABD, 350 milyar Dolarlık bir pazar olarak en büyük rekabetin yaşandığı yer. Bu nedenle Sanofi, Türkiye, Hindistan ve Bangladeş piyasasının dışında bu kez ABD piyasasından şirketler satın alarak bu pazara göz dikti.

Sağlık sektörü kârda
Özellikle Covid-19 krizi sürecinde en kârlı sektörlerden biri, sağlık sektörü oldu. Varlık yöneticisi UBS ve profesyonel hizmetler firması “PricewaterhouseCoopers” tarafından Ekim ayında yayımlanan bir rapor, sağlık sektöründeki milyarderlerin servetlerini sadece Covid-19 krizinin ilk altı ayında yüzde 36,3 arttırarak toplam 402,3 milyar dolardan 548 milyar dolara çıkardığını belirtiyor. Sağlık sektörü, milyarder servetindeki toplam artışta teknoloji sektöründen sonra ikinci sırada duruyor. Buna rağmen halen topluma neden aşı ulaştırılamıyor sorusunun yanıtı ise “Kapitalizmde sağlık kar üzerine kuruludur” esasına dayanıyor.

Toplum sağlık hizmetine uzak
Fransa’da ilk büyük karantina döneminden bu yana bir yıl geçti. Karantina süreci hala devam ediyor. Hükümet, her fırsatta, aşı rezervinin yetersizliğinden kaynaklı aşılamada istenen hedefe ulaşılamadığını belirtiyor. Topluma aşı ulaştıramayan Fransa'da aşı üreten Sanofi, dünyaya aşı dağıtarak milyar Dolarlar kazanıyor. Hükümet ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olağanüstü önlemleri her 15 günde bir yenilerken kapitalist sistemin toplumu değil şirketleri koruduğunu bir kez daha gösteriyor. Ortaya çıkan tabloda Sanofi büyüyüp karına kar katarken, toplum sağlık hizmetlerine giderek daha zor ulaşıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.