WHO: Depremden 26 milyon kişi etkilendi

Dünya Haberleri —

Deprem bölgesi

Deprem bölgesi

  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Mereş merkezli gerçekleşen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin etkilediği alanda yaklaşık 26 milyon insanı doğrudan etkilediğin açıkladı. WHO, Suriye ve Türkiye’ye 72 metrik ton travma ve cerrahi müdahale ekipmanı sevk etti. 

Depremin etkileri ile mücadele etmek için 42.8 milyon dolar yarım toplanmasının aciliyet olduğunu açıklayan WHO, hastanelerin ve sağlık tesislerinin işler hale gelmesi için bu miktara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Örgüt, daha önce acil durum fonundan 16 milyon doları depremzedeler ayırmış ve depremden etkilenen insan sayısının yaklaşık 23 milyon olduğunu bildirmişti.

1.4 milyon savunmasız çocuk

WHO son açıklamasında 15 milyon olarak önceden verdiği etkilenen insan sayısını da güncelleyerek Suriye ve Türkiye’de etkilenlerin 26 milyon kişi oluğununu belirti. 350 bin yaşlı ve 1.4 milyon en savunmasızlar katagorisi toplamda 5 milyona ulaşıyor.

WHO tahminlerine göre depremde dört binden fazla bina çöktü ve yaklaşık 15 hastane kısmi veya büyük hasar gördü. 2011 yılında başlayan savaş nedeniyle sağlık sisteminin çökmekte olduğu Suriye’de, ülkenin kuzeybatısında dördü hastane olmak üzere en az 20 sağlık tesisi hasar gördü. Bu durum, afette yaralanan on binlerce kişiye yardım ulaştırılmasını daha da zorlaştırdı.

Travma tedavisi için yardım şart

Travma hastalarının acil servislere akın etmesiyle birlikte, WHO temel sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar olacağı uyarısında bulundu. WHO tarafından yapılan açıklamada, “Acil travma bakımı, travma sonrası rehabilitasyon bakımı, temel ilaçlar, hastalık salgınlarının önlenmesi ve kontrolü ve ruh sağlığı hizmetlerine acilen ihtiyaç vardır” denildi.

Örgüt, Perşembe günü Türkiye’ye 37 metrik ton travma ve acil cerrahi malzeme taşıdığını ve Cuma günü Suriye’ye 35 metrik ton teslim ettiğini duyurdu. Bu hayat kurtarıcı malzemelerin her iki ülkede 120 bin acil ameliyat gerçekleştirmenin yanı sıra 100 bin kişiyi tedavi etmek için kullanılacağını belirtti.

Benzer malzemeleri taşıyan üçüncü bir uçağın daha Suriye’ye ulaşması bekleniyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.