Xwebûn gazetesine el konuldu

  • Mersin’e gönderilmek üzere 17 Eylül’de Amed'deki Şehirlerarası Otobüs Terminal İşletmesi’ne (DİŞTİ) götürülen Xwebûn gazetesine polislerce el konuldu. 

 

Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Xwebûn gazetesine yönelik baskılar sürüyor. Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, haftalık Kürtçe yayın yapan gazetelerinin tüm Kürt kentlerine gönderildiğini hatırlatarak, 144. sayısı olan 100 adet gazeteye hiçbir gerekçe gösterilmeden el konulduğunu belirtti. "Gazetemizin Kürtçe olması, el konulmasına gerekçe yapılamaz” diyen Esen, Xwebûn'un her yere ve herkese ulaşması gerektiğini ifade ederek, bununla Kürtçe halkın haber alma hakkının engellendiğini dile getirdi. Bu tür uygulamalarla gazetenin halka ulaşmasının engellenemeyeceğini vurgulayan Esen, “Xwebûn gazetesi özgürce okunmalı” dedi. 

El konulmayla ilgili herhangi bir bilgilendirme ve ihtarın yapılmadığını kaydeden Esen, söz konusu duruma karşı sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Gazetelere el konulmasını 90'lı yıllardaki uygulamalara benzeten Esen, "90'lı yıllarda gazeteciler katlediliyor, gazetelere el konuluyordu. Türkçe ve Kürtçe gazetelerin Kürdistan'a getirilmemesi için benzer uygulamalar söz konusuydu. 2022'e gelinmesine rağmen aynı uygulamalar tekrarlanıyor. Burada amaç; yeni gelişmelerin Kürtçe ya da Kürt halkı tarafından bilinmesinin engellenmesidir. Bu uygulamalarla Kürdistan'da yaşananların iktidarın gözü ve Türk medyası tarafından öğrenilmesi, gerçeklerin bilinmemesi amaçlanıyor” diye konuştu. 

Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Xwebûn’un sahiplenmesi çağrısı yapan Esen, "El konulan nüshalara yeni gerekçeler uydurulabilir, bundan sonraki süreçte de gazetelere hiçbir gerekçe gösterilmeden el konulabilir ve daha sonra el konulma gerekçesi uydurulabilir. Bu sadece Kürt gazetecilerin sorunu değil, bütün Kürt halkı bu baskılara tepki göstermeli ve Kürtçe gazetelere yönelik bu tür baskıların yaşanmasına engel olmalı" diye seslendi.   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.