Dört yıl önceki paylaşımdan hapis

  •  Xwebûn gazetesinin imtiyaz sahibi Kadri Esen'e, dört yıl önceki sosyal medya hesabında YPJ ile ilgili bir paylaşımından dolayı hapis cezası verildi.

 

Kürtçe yayın yapan haftalık Xwebûn gazetesinin imtiyaz sahibi Kadri Esen'e, sosyal medya paylaşımında “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.  

Esen'in 2018'de yaptığı bir video paylaşımında YPJ'li bir kadının fotoğrafının yer alması nedeniyle hakkında "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Esen ve avukatı Resul Temur duruşmada hazır bulundu. Duruşmada yaptığı Kürtçe savunması Türkçeye tercüme edilen Esen, yıllardır gazetecilik yaptığını, zaman zaman haber amaçlı paylaşımları da kendi sosyal medya hesabından verdiğini belirtti. Propaganda amacı güderek paylaşımlar yapmadığını vurgulayan Esen, söz konusu paylaşımın üzerinden uzun zaman geçtiği için içeriğini hatırlamadığını söyledi. Esen, "Bu paylaşımı haber amaçlı yapmış olabilirim" dedi. Esen, beraatini talep etti. 

Mahkemenin, ceza verilmesi durumunda, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını kabul edip etmeyeceği sorulan Esen, bunu kabul etmeyeceğini bildirdi. İddia makamı, Esen'in yaptığı paylaşımla "Örgüt propagandası” yaptığını öne sürerek, hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. 

Hukuken sakat soruşturma

Esen'in avukatı Resul Temur, müvekkilinin Newroz'da Emniyet içinden yapılan sahte bir ihbarla gözaltına alındığını hatırlatarak, görülmekte olan davayla gözaltına alınması arasına bir bağ bulunmadığını ifade etti. Gözaltı sonrası müvekkilinin sosyal medya hesabının incelendiğini, sonra bu paylaşımdan dolayı soruşturma başlatıldığını dile getiren Temur, bunun hukuken sakat olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin polisin sanal devriye yetkisini iptal ettiğini hatırlatan Temur, soruşturmanın Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararıyla da bağdaşmadığını dile getirdi. Temur, bir soruşturma kararı olmadan Esen'in sosyal medya hesabının incelenmesinin, özel hayatın gizliliğinin ihlali olduğunu söyledi. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) örgüt propagandası suçlarının şekli suçlar olmadığı yönündeki tespitlerine işaret eden Temur, AİHM'in kararlarında bu tür suçların yer, zaman kişi bağlamında ele alması gerektiğine işaret ettiğini vurgulayarak, "Bu anlamda, kişi bağlamında suçun maddi temelli oluşmamıştır" dedi. 

Mahkeme ceza verdi

Mahkeme, Esen'e “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek, cezanın ertelenmesine karar verdi. Esen ve avukatı Temur, verilen cezaya karşı temyiz yoluna başvuracak.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.