Yalanın batsın Mahmut!

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş

  •  Adana'daki polis cinayetini 'sendeleyip yere düşerken kazaen ateş açılması' yalanıyla örtemeye çalışırken kamera kayıtlarıyla rezil olan dönemin Adana Valisi Mahmut Demirtaş, şimdi Mardin Valisi ve aynı yalanı Adem Kara cinayeti için de sürdürdü. Vali, polisin ayağı kaldırım taşına takıldığı için cinayeti işlediğini iddia etti.  

 

Adana Valisi olduğu dönemde Ali El Hemdan’ın polis tarafından öldürülmesini “kaza” diye savunan Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Midyat’ta Adem Kara’nın yine polis tarafından öldürülmesine dair üç gün sonra benzer açıklama yaptı.

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Işıklar Mahallesi’nde, 21 yaşındaki Adem Kara, 1 Eylül’de gözaltına alınmak istenirken kaçtığı iddiasıyla polis tarafından ensesinden vuruldu. Ağır yaralanan Kara, kaldırıldığı Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Kara’nın cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından gece geç saatlerde ailesine teslim edildi. Artuklu ilçesinden alınan cenaze Midyat’taki Kalo Mezarlığına defnedildi. Görgü tanıkları, en az üç el ateş edildiğini ve 4 polisin bulunduğunu söyledi. Otopsi işlemlerinin ardından da aileye, Kara’nın ensesinin alt kısmına isabet eden tek kurşunla vurulduğu ve ateşli silah yaralaması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. MA'ya konuşan Kara’nın ağabeyi Selman Kara, kaçsa bile ayaklarına ateş etmek yerine ensesinden vurmanın rahatlığına isyan etti. Anne Hasine Kara da “Devlet öldürdü oğlumu. Ölene kadar takipçisi olacağım” diyerek tepki gösterdi. 

Polisin ayağı takıldı cinayet işledi

Üç gün boyunca valilik, kaymakamlık ve emniyet sessiz kaldı. Üç gün sonra Mardin Valiliği bir açıklama yapma gereği duydu. İbretlik açıklamanın tamamı şöyle: "01.09.2022 günü Midyat Asayiş Büro Amirliği görevlilerimizce, Midyat Sanayi Mahallesi Cizre Caddesi’nde, suç kayıtları mevcut olan 2 şüphelinin yakalanmasına yönelik yürütülen çalışma sırasında, Adem Kara isimli şahıs ekiplerimizden kaçmaya çalışmış, bunun üzerine personelimiz tarafından havaya ikaz atışı yapılmıştır. Şahsın kaçmaya çalışmaya devam etmesi üzerine personelimiz takibe başlamış, bu sırada kaldırım taşına ayağının takılması sonucu silahı ateş almış ve Adem Kara yaralanmıştır. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Kara, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Adem Kara’nın ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir."

Aynı validen benzer açıklama

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş'ın bu açıklaması, Adana Valisi olduğu dönemde 20 Nisan 2020'de Suriyeli Ali El Hemdan’ın polis tarafından öldürülmesi sonrası açıklamalarını hatırlattı. Polis Fatih Karaca, olay günü orgun olduğunu iddia edip “Sendeleyip yere düştüğümde silah ateş aldı” dedi. Dönemin Adana Valisi Mahmut Demirtaş, polisin beyanına dayanarak, “Ekiplerimizin uygulama yaptığı esnada, uygulama noktasında dur ikazına uymayarak kaçan Suriye uyruklu A.H. isimli şahıs, uyarı ateşi açılması esnasında ‘kazaen’ yaralanmıştır. Yaralı olarak hastaneye sev edilen A.H. yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir” açıklaması yaptı. Daha sonra ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde Hemdan’ın hedef alınarak, öldürüldüğü ortaya çıktı. Ortaya çıkan görüntülerle soruşturmanın seyri değişti ve Hemdan’ı hedef alarak öldüren polis Fatih Karaca’ya 25 yıl hapis cezası verildi. 

Hem yalanla kılıf hem de cezasızlık

Baran Tursun Vakfı’nın raporlarına göre; 2007-2020 arasında faillerin polis olduğu 93’ü çocuk, 403 cinayet işlendi. Söz konusu cinayetlerin neredeyse tamamında emniyet ve valiliklerden yapılan açıklamalarda, “havaya ateş açıldı”, “kaza”, “canlı bomba”, “terörist”, “dur ihtarına uymayan”, “seken kurşun” ve benzeri iddialarda bulunuldu. İşte bazı örnekler:

*  İzmir Karşıyaka’da, polisler tarafından 25 Kasım 2007’de katledilen 20 yaşındaki Baran Tursun’a dair emniyet, "dur ihtarı”na uymadığı iddiasının yanı sıra olayla ilgili tutuklanan sanık polis O.A., Tursun'un aracına kasıtlı olarak ateş etmediğini, kayıp düştüğünü, elindeki silahın kazayla patladığını iddia etti. Kayıtlarda ise polisin “dur” ihtarı yapmadığı ortaya çıkarken, yapılan yargılama sonucu polise, cinayeti "Görev başında kasıt olmaksızın sınır aşarak işlediği" gerekçesiyle sadece 2 yıl 1 ay ceza verildi. 

* Mardin Kızıltepe'de, 16 yaşındaki Mazlum Turan 28 Ağustos 2015’te polisin açtığı ateş sonucu ensesine isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi. Mardin Valiliği, Turan'ın "dur ihtarı”na uymadığını iddia etti. Ancak Turan'ın hareket halindeki aracı, durdurmak için yol kenarına yanaştırırken, vurulduğu ortaya çıktı. Polis Süleyman Esenboğa hakkında "Kasten öldürme" suçundan dava açıldı. Yapılan yargılamada Turan'ın, "seken kurşun"la öldürüldüğü iddia edildi. Turan'ın ölümü için "kaçınılmaz hata" denilerek, sanık polis beraat ettirildi.

* Van’ın Saray ilçesinde, 3 Temmuz’da Afgan mültecileri taşıyan araca polislerin açtığı ateş sonucu 12 mülteci yaralandı, 4 yaşındaki Afgan çocuk ise yaşamını yitirdi. Van Valiliği, askerlerin minibüsün lastiklerine ateş açtığını ve 4 yaşındaki çocuğun ise "seken kurşunlardan" kaynaklı hayatını kaybettiğini öne sürdü.   MA/MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.