Yaman usulsüzlük, ‘feragatle’ kapatıldı

Mardin Belediyesi kayyum

Mardin Belediyesi kayyum

  • Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi'nin eski kayyumu Mustafa Yaman döneminde “Temsil ve Ağırlama Giderleri” adı altında gerçekleştirilen 11 milyon 481 bin TL’lik usulsüz harcamaya dair davalar, yeni kayyımın “feragat” kararı gerekçesiyle düşürüldü. 

Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’ne 2016-2020 yılları arasında kayyım olarak atanan Mustafa Yaman, görev yaptığı dönemde Çağakan Turizm İç ve Dış Ticaret A.Ş. isimli firmaya toplamda 11 milyon 481 bin 581 TL değerinde “Temsil ve Ağırlama Giderleri” adı altında usulsüz faturalar kestiği tespit edilmişti. Söz konusu firmaya ait otelin kapasitesinin dört katı kişiyi bir gecede ağırladığı, yine kapasitesinin çok üzerinde yemek verdiği tespitinin ardından başlatılan müfettiş incelemesinde, usul ve mevzuata aykırı işlemler yapıldığı, firmalara fazla ödeme yapıldığı belirlendi. 

 Kayyum yönetiminin yenilmeyen yemeklere fatura kestiği, yapılmayan konaklamaları yapılmış gibi gösterdiği kayıtlara yansıdı. "Temsil ve Ağırlama Giderleri" adı altında kesilen faturalarda aralarında dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da olduğu AKP'li bakanlara hediyeler alındığı, konaklama ve yemek faturalarının bakanların adına düzenlendiği tespit edildi. 

Müfettiş raporları

Müfettiş raporlarına yansıyan bilgilere göre; faturalarda belirtilen sayıda otelde konaklama yapılıp yapılmadığının sorulduğu Mardin Valiliğine, “Mardin Valiliğinin 13.11.2020 tarih ve 13988 sayılı yazısı ile 01.01.2017-20.06.2020 tarihleri arasında hiçbir program kapsamında konaklama için otele talimat yazılmadığı” cevabı verildi.

Valilik ve belediye ödedi

Konaklama yapanların kim olduğunun belirlenmesi amacıyla Mardin İl Emniyet Müdürlüğüne de yazı yazan müfettişlere, bahsi geçen otelde yapılan konaklamaya dair bir bilgi ve liste olmadığı cevabı verildi. Valilik tarafından yazılan yazılarda aynı tarihlerde aynı otele Mardin Valiliği, YİKOB Temsil ve Ağırlama bütçesinden de 1 milyon 169 bin 79 TL ödeme yapıldığının tespit edildiğine yer verildi. Müfettiş raporunda bahsi geçen tarihlerde “Devlet büyükleri” olarak belirtilen AKP’li bakan ve milletvekillerinin konaklama bedellerine ilişkin hazırlanan faturaların gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğine dikkat çekildi.

Paket servis savunması

Raporda aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin de müfettişlere verdiği cevapta, “Temsil ve ağırlama kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesine yemek hizmeti veren işletmelerin kapasitelerinin faturalarda belirtilen miktarlarda hizmet vermeye elverişli olmadığı anlaşılsa da alınan ifadelerde yemeklerin bazen paket servis şeklinde ve görevli tüm personel ile görevli polis memurlarına da verildiği” diye kaydedildi.

Dosyalar kapatıldı

Hazırlanan raporlar kapsamında aralarında dönemin kayyumu Mustafa Yaman’ın “manevi kızı” olarak tanınan Merve Erciyas Çatal ile dönemin daire başkanlarından Füsun Karaboğa ve Çağakan Turizm isimli şirketin de olduğu çok sayıda kişi hakkında Mardin Asliye Hukuk Mahkemesi’nde davalar açıldı. Davalar devam ederken, sanık avukatları mahkemede, Büyükşehir Belediyesi ile sanıkların karşılıklı olarak davalardan feragat ettiği yönünde savunma yaparak, davaların düşürülmesini istedi.

Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi'nin kayyumunun, 14 Aralık 2023'e memur encümenlerle oluşturduğu Belediye Meclisi’nde feragat etme kararı alındığı öğrenildi. Alınan kararda, “Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Çağakan Turizm İç ve Dış Ticaret A.Ş. arasında açılan davalar, icra takipleri, alacak ve borçların tamamından karşılıklı feragat edilerek sulhen çözülmesine karar verildi” denildi. MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.