Yanlış polis mi?

  • Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u katletmekle yargılanan polis Yakup Şenocak, suçsuz olduğunu belirterek, “Doğru sanıklar dinlenseydi her şey ortaya çıkardı” dedi. 

 

Amed'de 2017'deki Newroz'da üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u “olası kastla öldürmekten” beraat etme kararı, Diyarbakır Adliye Bölge Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından bozulan polis Yakup Şenocak’ın yargılanmasına devam edildi. İstinaf Mahkemesi’nin beraat kararının bozularak “cezasızlığa yer olmadığı” yönünden hüküm kurulması talebiyle Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dosyanın ikinci celsesi görüldü. Duruşmaya sanık polis Yakup Şenocak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden bağlanırken avukatı Ahmet Fırat, Kurkut Ailesi'nin avukatları Serdar Çelebi, Mehmet Emin Aktar ve Cihan Aydın duruşmada hazır bulundu. 

Mahkeme, bir önceki celse olay yerindeki tanık polislerin dinlenmesi için aldığı ara kararda dinlenmesine karar verilen iki tanığın dinlenerek, ifadelerinin dosyaya konulduğunu bildirdi. Avukat Mehmet Emin Aktar, davanın başından itibaren olay yerinde bulunan tüm tanıkların dinlenmesini taleplerini yenilediklerini belirtti. Aktar, “Bu içinde bulunduğumuz durum kamuoyunun da vicdanını sızlatmaktadır. Sanık vatandaşları korumakla görevliyken, Kemal Kurkut’u kasten öldürmüştür. Sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi. Sanığın davadan delil yetersizliğinden beraat ettiğini ve kararın İstinaf Mahkemesi tarafından bozulduğunu hatırlatan avukat Serdar Çelebi, “Bazı delillerin toplanması için talepte bulunduk ancak talep yerine getirilmedi” hatırlatmasında bulundu. 

Mahkemede dinlensinler

Tanıkların celse arasında talimatla dinlenilmesi yönünde itirazını dile getiren Çelebi, tanıkların olay yerindeki konumları ve kimlik tespitinin bir bilirkişi heyeti tarafından yapılarak mahkeme huzurunda dinlenilmesini istedi. Çelebi, “Olay yerinde çekilmiş görüntüler var ve olay yerinde çok sayıda polis var, tanıklar olay anında nerede olduğunu bilirsek beyanın doğruluğunu tespit edebiliriz. Dinlenilen tanık ve dinlenilecek tanıklara görüntülerin izletilerek sorular sorulması gerekmektedir” diye konuştu. Çelebi, kamera görüntülerinde yer alan polislerin tanık olarak dinlenmesine ve sanık polisin tutuklanmasını istedi. 

Doğru sanıklar!

Söz hakkı verilen polis Yakup Şenocak ise hakkında alınan görevden çıkarmaya yönelik idari kararın Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığını belirterek, “Yaptığım eylemin hukuka uygun olduğu tescillenmiştir. 5 sene boyunca bu davada kimin şüpheli ve sanık olduğu tartışılıyor. Doğru sanıklar dinlenseydi her şey ortaya çıkardı. Ben suçsuzum. Suçsuzluğumdan dolayı beraatımı istiyorum, kolluğun yaptığından değil” ifadelerini kullandı. 

Mahkeme, sanık polisin tutuklanması talebinin reddine karar vererek, duruşmayı 17 Ocak 2023’e erteledi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.