Yaralarımızı beraber saracağız 

Kadın Haberleri —

.

.

  • Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti’nde depremzedelerle dayanışma amacıyla çalışma yürüten kadın meclisleri 120 bin Euro toplayarak, “Yaralarımızı beraber saracağız” dedi.

DENİZ BABİR / STUTTGART

Depremin ilk gününden beri kolları sıvıyan kadınlar, bulundukları kentlerde stand açıyor, depremde hayatını kaybedenlerin aile ziyaretleri ediyor. Kurumlarla da görüşen kadınlar, depremzedelere destek çalışmaları yürütüyor. 

Almanya’nın Baden-Württemberg kentlerindeki kadın meclisleri de iki haftayı aşkın bir süredir depremzedelerle dayanışma amacıyla kesintisiz çalışıyor. Şimdiye kadar yürütülen çalışmalarda 120 bin Euro’nun üzerinde yardım toplandı.

Kadınlar dayanışma için sokakta

Heilbronn standı

Baden-Württemberg’de kadınlar, Stuttgart, Heilbronn, Böblingen, Pforzheim, Ulm, Münih ve Freiburg’un da aralarında bulunduğu birçok kentte depremzedeler için çalışma yapıyor. Stuttgart’ta Şehit Meryem Kadın Meclisi Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri stand açıyor. Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E) Baden-Württemberg  Sözcüsü Gülay Akdemir, “Bizler öfkeliyiz ve bu öfkemizi örgütlü bir dayanışmaya dönüştürerek yardımların depremzedelere ulaşması için seferber olduk” diyerek, eyalette yürütülen yardım kampanyalarında toplanan rakamın 120 bin Euro’yu aştığını söyledi.   

Alman esnaflar da katılıyor

Gülay Akdemir

Halkın yardım kampanyalarına duyarlı olduğunu söyleyen Akdemir, “Heyva Sor a Kurdistanê, Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu’na (MARDEF) yardımlar yapılıyor ya da standımız ziyaret edilerek bağışta bulunuluyor” dedi. Ev ziyaretleri de yaptıklarını söyleyen Gülay, “Bölgemizde ikamet edenler ile doğrudan iletişim halindeyiz. Yediden yetmişe herkes bu iş için seferber oldu. Esnaf ziyaretlerimizde de  gittiğimiz bazı Alman esnaflar yaptıkları bağışın Heyva-Sor üzerinden depremzedelere  gideceğinden emin olduklarını ifade ediyor. En az bir ay daha bu çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Ortak hareket etmeliyiz

Aynur Karlıklı ve stand çalışanları

Baden Württemberg Sol Parti eyalet yönetiminde yer alan ve göçmen sözcüsü olan Aynur Karlıklı, partilerinin Heyva Sor ve Medico International ile ortak çalıştığını belirterek, “Bireysel yardımlar çözüm değil. Herkes bulunduğu şehirde oluşturulan kriz masaları ile hareket etmeli. Yardımların daha güvenilir bir biçimde yerine ulaşması açısından buna dikkat edilmeli” dedi. 

Yemekler annelerden

Mukaddes Yenigün

Heilbronn Demokrat Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM)  yer alan kadınlar da ilk stand açanlardan. DKTM Dışilişkiler Sözcüsü Mukaddes Yenigün, “Almanlar gelip info standımızdan bilgi alıyor. Heilbronn’da iki ayrı yerde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri saat  12:00-17:00 arası stand kuruyoruz. Çalışmanın en önemli kısmı annelerimizin evlerinde yemek yaparak her gün getirmeleri oldu” dedi. 

Standın kadın emeği üzerine kurulduğunu söyleyen Mukaddes, iki hafta içinde topladıkları 19 bin Euro’yu Heyva-Sor hesabına aktardıklarını belirtti.

Esnaflar günlük gelirlerini bağışlıyor

Mukaddes devamla şunları belirtti: “Heilbronn’daki iş insanları ve esnaflar bir günlük gelirlerini Heyva Sor’a aktardı. Kapı kapı gezen komisyonlar var. Herkes seferber olmuş durumda. Esnaflarımız stand için yapılan yemeklerin malzeme gider bedelini de üstlendi.”

Toplumsal dayanışma çok güzel

Gülistan Ateş

DTKM Eşbaşkanı Gülistan Ateş de, Alman kamuoyunun depremzedeler için yürütülen kampanyaya ilgisinden bahsederek, “Alman toplumu hem Türk devletinin hem de Esad rejiminin Kürtlere yaklaşımını biliyorlar. Standımıza geldiklerinde annelerimizin bu yoğun emek sürecini gözleriyle gördüklerinde çok mutlu oluyorlar ve bize diyorlar ki, ‘Bizim yapacağımız yardımların yerine ulaşacağından eminiz.’ Bu toplumsal dayanışma bizi çok duygulandırdı” dedi. 

Yardımların Heyva Sor’a aktarıldığını belirten Gülistan, “Heilbronn’da gösterimi yapılan Kobanê filminin bütün gelirini de Heyva-Sor’a aktardık” diyerek, çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.

Oyuncak parası Heyva Sor’a

Darmstadt Roza Kadın Meclisi Sözcüsü Meryem Karataş, depremin ilk gününde insanların meclise gelip, “ne yapalım” diye soruduklarını belirterek şöyle dedi: “Heyva Sor a Kurdistanê’nin bilgilerini her yerde paylaştık. Çocuklar kumbaralarını boşalttı. Kendi çocuğum da oyuncak almak için biriktirdiği 25 Euro’sunu bize teslim ederek, ‘Oyuncağı istemiyorum bu parayı benim ismimle gönderin’ dedi.” Meryem, ev ev dolaşarak, ailelerle sohbet ederek bağış kampanyasını sürdüklerini söyledi.

Emek veren kadınlar

Meryem Karataş

Depremin ikinci günde bilgilendirme standı açtıklarını söyleyen Meryem, “18-19 Şubat’ta Kurdistanlı yurtsever kadınların yaptıkları yemeklerle stand açtık. İlk günden itibaren ev ev geziyoruz. Çadırda 20-30 kişiyiz herkes evinde yaptıkları yemekleri getiriyor. Çadırda çalışamayanlar ise yemeklerini getirip bırakıyorlar. Şimdiye kadar ev ziyaretleri ve standlardan 19 bin Euro topladık” diyerek, hafta sonları stand açmaya devam edeceklerini aktardı.

Yaralarımızı beraber saracağız

Darmstadt standı

Konuşmasının devamında Meryem şöyle dedi: “Deprem bölgesinden uzaktayız ama halkımız için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu yaraları beraber saracağız, çocukları iyileştirmek için elimizden geleni yapacağız. Yaşamını yitirenler hepimizin ailesi ve çocukları. Standa gelen Almanlar yiyeceklerden fazla miktarda alıp ücret sormadan kumbaralara bağışlarını yapıyorlar, bu konuda ki duyarlılıkları bizi çok sevindiriyor.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.