Yasak Kürtlerin haklarını gasp ediyor

Dünya Haberleri —

PKK’nin ‘terör listeleri’nden çıkarılmasını destekleyen siyasetçi, yazar ve akademisyenler, yasakla kriminalize edilen Kürtlerin haklarının gasp edildiğine, meşru taleplerinin suç görüldüğüne, baskı ve şiddete maruz kaldığına dikkat çekerek buna bir an önce son verilmesi gerektiğini söyledi. 

REWŞAN DENİZ

Avusturyalı Nobel edebiyat ödüllü yazar Elfriede Jelinek ile Slovenyalı filozof Slavoj Zizek’in de aralarında olduğu 29 aydın, siyasetçi ve yazarın kurduğu Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütü listesi’nden çıkarılması için başlattığı imza kampanyası 9 ayı geride bıraktı. 5 Kasım 2021’de başlayan imza kampanyası uluslararası çapta devam ediyor. Kampanyaya siyasetçilerden akademisyenlere, hukukçulardan sanatçılara geniş bir kesim destek veriyor. İmzacılardan ulaşabildiklerimiz, PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nde yer almasına neden karşı çıktıklarını anlattı.

Prof. Dr. Peter Willy Brandt

Kürtleri destekliyorum

Tarihçi Prof. Dr. Peter Willy Brandt: 50 yılı aşkın bir süredir parçalara ayrılmış Kürt halkının kaderini ve kendi kaderini tayin etme mücadelelerini sempatiyle takip ediyor, destekliyorum. Barışçıl çözüm isteyen, çatışmalardaki tarafları ve temsilcileri kabul etmek zorunda. PKK yasağı kaldırılmadığı müddetçe, Türk devleti Kürtlerle ciddi bir diyaloğa girmeyi kabul etmeyecektir.

Judith Dellheim

PKK terörist değil

Politik ekonomist Judith Dellheim: Teröristler ‘terör’ ve korku yayar. Bu korkuyu Kürt çocuklarının ve sivillerin gözlerinde görüyorum. Ancak korkuları PKK’den değil, PKK’nin düşmanlarından korkuyorlar.

Kurt Kleffel

Mücadelede öncü bir güç 

Almanya Marksist-Leninist Partisi üyesi Kurt Kleffel: Kürtlerin her türlü sosyal, ulusal, kültürel, etnik ve diğer baskılara karşı özgürlük arayışı ve kendi kaderini tayin hakkı için verdiği mücadelesi çok önemli. Faşist Erdoğan ve emperyalist cephe tarafından ‘terörist’ olarak karalanmaya çalışılan PKK, özgürlük mücadelesinde öncü güçtür. Almanya’nın son federal hükümetleri de aynı şekilde PKK’yi karalamaya çalıştı ve yasağa bağlı kaldı. 

Dr. Mechthild Exo

Yasak çözüme engel

Defend Kurdistan İnisiyatifi’nden Dr. Mechthild Exo: Seminerlerimde, öğrencilerle Abdullah Öcalan’ın önemini, siyasi felsefesini, Kürt Özgürlük Hareketi ve kadın mücadelesindeki rolünü tartışıyorum. PKK, Türkiye’deki bir iç çatışmanın parçası olduğu halde Almanya’da neden yasaklandı? Alman hükümeti, insan, kadın ve uluslararası hakları ihlal eden demokratik olmayan, baskıcı uygulamalarına rağmen Türkiye’yi neden güçlendiriyor? Tüm bu sorular da aslında PKK yasağının açık siyasi bir tartışmanın ve barışçıl bir çözümün önünde engel olduğunu daha anlaşılır bir hale getiriyor. 

Meşru talepler suç görülüyor 

Sosyal bilimci Ramazan Mendanlıoğlu: PKK ‘terör örgütü listesi’nde kaldığı müddetçe Kürtler haklarından mahrum bırakılacak, baskı ve şiddete mahkum kalacak. Yasakla Kürt toplumunun meşru talepleri suç haline getiriliyor. Kürtlerin özgürlük mücadelesi Ortadoğu için demokratik bir umut ışığına dönüştü ve bu nedenle desteklemeye değer bir mücadeledir. 

Nick Brauns

Kürtler kriminalize ediliyor

Tarihçi ve yazar Nick Brauns: PKK yasağı demokratik hakların genel olarak ortadan kaldırılmasına yol açtı. Bu durumdan etkilenen sadece Almanya’da yaşayan Kürtler değil. Bu anti demokratik ırkçılığı kendisiyle birlikte getiren PKK yasağı artık kaldırılmalı. Bütün bir toplumun kriminalize edilmesi sona ermeli. Ancak bu şekilde Türk devletinin yeniden PKK ile barış sürecine girmesi için baskı oluşturulabilinir.

Kerem Schamberger

Barış için bu adım gerekli

İletişim Bilimci Dr. Kerem Schamberger: Adil bir barışın sağlanması için diyalog ortaklarına ihtiyaç var. Kürt Özgürlük Hareketi kriminalize edildiği müddetçe Türk devleti ile eşit şartlarda müzakere edilmesi mümkün değil. Yasağın kaldırılması bunun sağlanması için önemli bir adım olacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.