Strasbourg’da Öcalan sessizliği

Yurt Dışı Haberleri —

Kıbrıslı Parlamenter Constantinos Efstatio

Kıbrıslı Parlamenter Constantinos Efstatio

  • Kıbrıslı milletvekili Constantinos Efstatio: “Strasbourg’da Öcalan’ın durumundan konu açıldığında, birden sessizlik oluyor. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Bu yüzden ilke olarak Öcalan’dan bahsediyorum” 

BARAN HEBÛN / LEFKOŞA

Bu yılın Ocak ayında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), kimi Avrupa cezaevi ve polis merkezlerinde sistematik işkence ve kötü muamele gözlemlendiğini, bu ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu not eden bir kararı oyladı. Karar, AKPM'nin Strasbourg'da oylamaya katılan 67 parlamenterden 66'sının oyunu alarak kabul edildi, diğer üye çekimser kaldı. Oylamaya AKPM Türkiye heyetinden sadece DEM Partili Berdan Öztürk katıldı. Bu rapor diğerlerinden farklı olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna da değiniyordu.   

Öcalan’ın durumu endişe kaynağı
Onaylanan raporda Türkiye’de, sözde “işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans” politikası söylemine rağmen, gözaltında ve cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele olaylarının arttığı vurgusu yapılmıştı. Raporda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala davaları için, “kötü muamele riskine karşı Avrupa Konseyi’nin bu dosyaları yakın takibe alınması” talep edilmişti. Ayrıca Öcalan’ın durumuna da özellikle vurgu yapılarak, “Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki yüksek güvenlikli cezaevindeki tutukluluk koşullarının da birkaç yıldır endişe verici” olduğu ifade edilmişti. 

Birden sessizlik oluyor!
Raporu hazırlayan Constantinos Efstatio Strasbourg’da kurum ve kişilerin Öcalan’ın durumundan bahsetmekten özellikle kaçındıklarına vurgu yaparak şunları belirtti: “Anladığım kadarıyla bu yıllarda Strasbourg’da, insanlar Öcalan’ın durumundan bahsetmekten kaçınıyorlar. Üzücü ama gerçek. Haklı olarak Demirtaş’ın durumu ya da Kavala’nın durumu ya da Rusya’daki Navalny’nin durumu ya da Kırım liderinin durumu hakkında seslerini yükseltiyorlar. Ama Öcalan’ın durumundan konu açıldığında, birden sessizlik oluyor. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Bu yüzden ilke olarak Öcalan’dan bahsediyorum. O bir lider, o bir mahkum, kimse doğru düzgün maruz kaldığı muameleyi bilmiyor. Yaşıyor mu yoksa öldü mü bilmiyoruz. Bu yüzden bu raporu hazırlamak zorunda kaldım.”

İzolasyon da işkencedir
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşadığı muamelenin insanlık dışı muamele ve işkenceye örnek bir vaka olduğuna dikkat çeken Efstatio, “İzolasyon bir tür işkencedir. Çünkü insanlar sosyalleşmek için doğmuşlardır, ışıksız hatta sessiz bir hücrede yalnız kalmak için değil” dedi. 
Constantinos Efstatio hazırlamış olduğu raporla Kürtler için Avrupa Birliği’nde ses olmak istediğinin de altını çizerek, “Bu rapor bir başlangıç. Bunun gibi çalışmalara devam etmeliyiz. Bu raporun bağlantısıyla devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı. 
Son olarak Kürt halkının dostları tarafından 10 Ekim tarihinde başlatılan “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa çözüm” kampanyasına desteğini açıklayan Constantinos Efstatio, “Daha somut adımlar atılmalı. Herkes bunun için seferber olmalı. Bu tür kampanyalar daha fazla olmalı” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.