El-Kahtani öldürüldü

Dünya Haberleri —

Ebu Maria el-Kahtani

Ebu Maria el-Kahtani

  • Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Iraklı üst düzey komutan Ebu Maria el-Kahtani'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda Heyetu Tahrir’uş Şam'ın (HTŞ) kontrolündeki bir bölgede düzenlenen intihar saldırısında öldürüldüğünü bildirdi.

Düşman taraflarla iletişim kurmak suçlaması ile Heyetu Tahrir’uş Şam'ın (HTŞ) 7 ay ceza evinde tuttuğu, El-Kahtani öldürüldü. Suriye’deki yerel kaynaklar, HTŞ’nin, Ebu Muhammed Cevlani’nin ikinci adamı olarak bilinen Ebu Maria Kahtani’yi 17 Ağustos 2023’te Amerika ve Türkiye ile iletişimde bulunarak casusluk yapmakla suçlamış ve tutuklamıştı.
HTŞ (eski adıyla Nusra Cephesi) Emced medya kuruluşu üzerinden yaptığı açıklamada, “Şeyh Ebu Maria el-Kahtani, DAİŞ terör örgütüne ait bir unsur tarafından patlayıcı kemer kullanılarak gerçekleştirilen hain saldırı sonucunda şehit oldu” ifadeleri kullanıldı.
SOHR, Suriye'deki güvenilir kaynaklarına dayandırdığı haberinde, “Cihatçı Ebu Maria el-Kahtani bir intihar saldırısında öldürüldü ve iki arkadaşı da ağır yaralandı” denildi. El-Kahtani'nin gerçek adının Maysara Ali Abdullah el-Cuburi olduğunu belirten SOHR, intihar bombacısının kimliği hakkında ise ayrıntı vermedi. El-Kahtani'nin ölümünü henüz üstlenen olmadı. SOHR, HTŞ'nin üst düzey komutanlarından el-Kahtani'nin düşman taraflarla iletişim kurmak suçlamasıyla yedi ay tutuklu kaldıktan sonra 7 Mart'ta serbest bırakıldığını bildirdi.
HTŞ, İdlib vilayetinin büyük bir bölümü ile Hama, Halep ve Lazkiye'nin bazı bölgelerini kontrol ediyor. El-Kahtani, 2012 yılından beri ABD yaptırımları altında bulunuyor ve ABD Hazine Bakanlığı kendisini 2011 yılında Suriye'ye giderek El Kaide'nin ideolojisini yaymak ve ardından Nusra Cephesi'nde liderlik pozisyonu üstlenmekle suçluyor.
Suriye'deki çatışma 2011 yılında başladığından bu yana 500 binden fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden oldu. İDLİB

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.