Yaşamın hakkını verdi

Kadın Haberleri —

Samiya Doğan (Yadê)

Samiya Doğan (Yadê)

  • Almanya’da yurtseverliği, mücadeleci kişiliğiyle  tanınan Yadê Samiya Dogan, Cumartesi günü yapılan bir törenle anıldı. Törene çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

FİRAZ BARAN / DÜREN

Yaşamın hakkını veren, şehit ailelerine öncülük yapan Yadê Samiya Dogan, duruşu ve mücadelesi ile sembol oldu. 

Almanya’da yurtseverliği, duruşu, mücadelesiyle her eylemde görülen ve tanınan Yadê ya da diğer bir değişle Yadê Samiya Dogan, yaşadığı organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.  6 Ekim’de doğduğu Kürdistan’da toprağa verilen Yadê için Pazar günü bir anma düzenlendi. Almanya’nın Kerpen ve Düren kentlerinde yapılan anma ve taziyeye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatları, Kürt Kadın Hareketi temsilcileri, Avrupa'daki Kürt kurum temsilcileri, HDP Milletvekilleri, çok sayıda sanatçı, gazeteci, yazar ile Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşayan çok sayıda akrabası ve yüzlerce seveni katıldı.

Anmaya Kürdistan'ın dört parçasından yurtseverler ile Asuri-Süryani, Êzîdî ve Alevilerin katılması onun neden Kürdistan'ın sembol annelerinden biri olduğunun kanıtıydı. 

Hakkını helal etti

Anmada bir konuşma yapan Yadê’nin kızı Azize Dogan, “Annem mücadele eden herkese annelik yaptı. Yürek acısı yaşadı. Ülkesine, çocuklarının kemiklerine hasret içinde yaşadı. Annem aşiret kurallarıyla yetişmiş yiğit bir kadındı. Güzel ve cefakâr bir anneydi. Haksızlığa karşı mücadele eden insanların yoldaşıydı. Son anlarında, 'Tüm hevallere, çocuklarıma hakkımı helal ediyorum' dedi. Biz de çocukları olarak hakkımızı ona helal ediyoruz ve onunla gurur duyuyoruz” dedi.

Kürdistan anaların sembolü

Kürdistan Kadın Hareketi adına konuşan Jinda Deniz ise, “Yadê, şehit kızlarının davasını temsil etti. Mücadeleci kişiliğiyle Kürdistan analarının sembolü oldu” diye konuştu. 

Kayıp ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) Eşbaşkanı Şengê Kahraman da Yadê’nin mücadeleci kişiliğini, bir şehit annesi olarak dik duruşunu ve özgürlüğe olan tutkusunu örneklerle anlattı. Yadê Samiya’yla 1994’lerde tanıştığını söyleyen Hatice Engizek, “Son hastalık dönemine kadar da her zaman birlikte eylemlerdeydik. Yadê direngen, hakkını savunan bir kişiliğe sahipti” diye belirtti. 

Anmada Sterk Tv  belgesel ekibinin hazırladığı Samiya Dogan'ın hayatını kendi dilinden anlatan ''Yadê Samo''  belgeseli de gösterildi.

Şehit haberini verdik

Yadê ile 1998 yılında, Agirî Jînê (Rahime Dogan) şehadetini haber vermek için yaptığı ziyarette tanıştığını belirten Hamza Karakuş şunları belirtti: “Kapıyı çaldık. Yadê bizi karşıladı. Bizi kalabalık görünce bir şeyler hissetti. Bizi içeriye buyur etti. Hemen, 'Arkadaşlara bir çay yapın' dedi. Arkadaşlar haber verme görevini bana vermişti. Yadê, 'Siz bana bir şey söyleyeceksiniz ama ne' dedi. Biz de, 'Bir haber var. Mecburen bu arkadaşlar toplandık, geldik. Yüreğimiz paramparça. Sana nasıl söyleyeceğimizi bilemiyoruz' dedik. 'Eğer benim kızım kendi davasına, Kürdistan'a zarar vermişse (eliyle göstererek) kendimi şu balkondan aşağı atacağım. Eğer benim kızım bu dava uğruna şehit düşmüşse onun gelinliğini hazırlayıp düğününü yapacağım’ dedi. Bir annenin yüreğinin kaldırabileceği son sözdü. Her şeyin bittiği noktadır burası. Hepimizin gözlerinden kendiliğinden yaşlar aktı. Yadê ise ne bir damla gözyaşı döktü, ne bir ah çekti. 'Çok şükür, biz bugünü de gördük. Benim kızım onuruyla düşmana karşı direndi ve şehit düştü' dedi.”

‘Kızlarım Kürdistan ile evlendi’

Karakuş, “Giessen derneğinde yaptığımız taziyede Yadê önceden hazırladığı gelinlik ve bir kına elbisesi ile geldi.  Masaya, şehit kızları Mizgîn Hêvî (Gülçin Dogan) ve Agirî arkadaşların fotoğraflarını, masanın arkasına da gelinlik ve kına elbisesini indirdi. ERNK bayrağını da astı. Sonra da kına yaktı. Bir tepsiye kırmızı tülbenti, kınayı, mumları koydu. Getirdi ve 'Benim kızlarım Kürdistan ile evlendi. Bir anne olarak kızlarımla gurur duyuyorum' dedi. Gururlu bir anneyi anlatan eski Yunan heykellerine benziyordu. Duruşu, metaneti, konuşmaları gözümün önünden hiç gitmiyor” diye konuştu.

Kayıpları anlattı

MLKP Temsilcisi Şafak Deniz İldan da 1999 yılında İsviçre'nin Cenevre kentinde uluslararası gözaltında kayıplar ile ilgili yaptıkları panelde tanıştığını belirterek, “Köln ve çevresinde yapılan yürüyüşlerde binlerce kişi arasında Yadê’yi görebilirdiniz. Yadê’nin ülkesine bağlılığı ve mücadeledeki kararlılığı Partimiz MLKP için çok değerli ve anlamlıdır. Onun mücadelesini sürdüreceğimizi bir kez daha yeniliyoruz” dedi.

Kürt halkının annesi

Federesyona Civaka Kurdistanîyên li Niedersachsen(FED-DEM)Eşbaşkanı Sebahat Ergin de “Yadê bütün Kürt halkının annesiydi” dedi. Heyva Sor Temsilcilerinden Fırat Guleman da “Yadê, onurlu Kürt yaşamının hakkını veren, şehit ailelerine öncülük yapan ve örnek olan bir Kürt kadınıydı” diye belirtti.  Düren Halk Meclisi Eşbaşkanı Ali Sakallı da Yadê ile 20 yıl önce tanıştıklarını söyleyerek, “20. yüzyılın başlarında yaşanan direniş ve yenilgileri bilen, Kürt halkının durumunu analiz eden bir insandı” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.