Yaşlanma ve beyin

Toplum/Yaşam Haberleri —

Beyin

Beyin

  • Yaşımız ilerledikçe metabolizmamız yavaşlıyor ve diğer vücut fonksiyonlarımızda işlevsel azalmalar gözlemleniyor. Buna eşlik eden davranışlarımızın değişmesini etkileyen ve etkilenen yapılarımızdan en önemlilerinden biri de beyin, yaşamımız açısından da gizemlerinin çözülmesi hala bilimin gelişmesiyle devam etmekte.

ARAM PİRO HESİNKAR

 

Yaşımız ilerledikçe metabolizmamız yavaşlıyor ve diğer vücut fonksiyonlarımızda işlevsel azalmalar gözlemleniyor. Buna eşlik eden davranışlarımızın değişmesini etkileyen ve etkilenen yapılarımızdan en önemlilerinden biri de beyin, yaşamımız açısından da gizemlerinin çözülmesi hala bilimin gelişmesiyle devam etmekte.

Beyin görüntüleme tekniklerinin gelişmesiyle beraber yaşı ilerleyen insanların beyindeki kıvrımların azaldığı, kıvrımlar arasındaki boşlukların derinleştiği ve aktivitelerin azaldığı gözlemlenmekte. Bu belirtilerin ciddi derecelerde olması demas gibi ciddi rahatsızların da habercisidir. 

İleri yaşlarda beyinde rastlanan bu olayların yaşanması genetik faktörler, yaşam boyu değişen yaşamsal dinamikler, bireysel gelişim dönemlerinin nasıl geçirilmesi ile de yakından ilgilidir. Dolayısıyla beyin yapılarımızın yaşamımızla ilgili gelişmelerden önemli derecede  etkilendiğini de ortaya koymaktadır. Beyin yapılarımızın güçlendirilmesi, aktivitelerinin artması yaşlılıkta karşılaşacağımız bu durumları azaltmakta ve hayatımızın işlevselliğini artırmaya yardımcı olmaktadır. 

Taksiciler ve davulcuların beyinleri

Bazı yaşam tarzlarına sahip insanların beyin yapıları incelendiğinde bu yapıların güçlü olduğu keşfedilmiştir. Londra’da taksicilik yapanların hafıza bölgelerindeki aktivitenin yüksek olduğu tespit edildi. 

Müzikle ilgilenen insanların ise mekânsal yön, tat alma, konuşma, işitme, anlamlandırma ve karar verme gibi durumlarda güçlü oldukları belirlendi. 

Bir diğer araştırma ise Ruhr-Üniversitesi Bochum da davulcularla yapılan araştırmadır. Beyinin iki hemisferini bir birine bağlayan corpus collumunun daha kalın olduğu tespit edilmiştir. Corpus collumu kalın olan kişilerde dil öğrenme, algılama ve müzik becerilerinin gelişkin olduğu bilinmekteydi. Yaşlılıkla beraber değişen beynimizin yapılarını güçlendirmek, sağlıklı bir yaşlılık için oldukça önemlidir. 

Beynimizin yaşamımız boyunca çevresel farklılıklara göre yapısını ve işlevini değiştirme kapasitesine nöroplastisite denir. Bu özelliğimizin farkında olarak yapacağımız zihinsel, fiziksel ve öğrenme etkinlikleri yaşımız ilerlese de yılların biriktiği  deneyimler ışığında beyin yapımızı güçlendirecek ve yaşam kalitemizi artıracaktır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.