Yaşları ilerledikçe şiddet de artıyor

Kadın Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • Meksika’da kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet artarak devam ediyor. Her yıl onlarca kadın için ‘kayıp’ ihbarları veriliyor. Hükümet şiddeti azaltmak için bazı adımları attığını söylese de son 30 yılın verileri tam tersini söylüyor. 

El Pais’ten Almudena Barragan, kadınların doğduğu andan itibaren şiddete maruz bırakıldığına işaret ediyor. Her yıl kız çocukları ve genç kadınlar da dahil 3 binden fazla kadının katledildiğini, fakat bu oranın sadece yüzde 24’ünün kadın cinayeti olarak kabul edildiğini belirtiyor. Buna karşın feministler ve sivil toplum örgütleri ise sayının daha olduğunu kaydediyor.

Yazıda, Ulusal Kadın Cinayetleri Gözlemevi Direktörü María de la Luz Estrada’nın her yıl 1500’den fazla cinayetin olduğu ve “Öldürülenlerin %50'si kadın cinayeti özelliği taşıyor" sözlerine dikkat çekiliyor.

Ulusal İstatistik Enstitüsü (Inegi) yaptığı yeni çalışmasında, son yıllarda kız çocukları ve ergenlere yönelik cinsel şiddet suçlarından aile içi şiddete, kadın cinayetlerine kadar artış olduğuna işaret ediyor. Buna göre 5-9 yaş arası çocuklardaki cinsel istismar erkek çocuklarına oranla daha fazlayken, 15-17 yaş arası kız çocukları erkek çocuklara göre 8 kat daha fazla istismara uğruyor. Öte yandan, 2022 yılında tecavüz suçlarının 10-14 yaş aralığındaki çocuklarda tavan yaptığı, kız çocuklarına erkeklere 4,7 oranda daha fazla suç işlendiği kaydedildi.

Almudena Barragan, ayrıca günde 10-11 kadının katledildiğine ve cezasızlık oranın yüzde 95’i aştığına dikkat çekiyor. 2023 yılında 0-17 yaş arasındaki kadınlar aile içi şiddete maruz kaldı ve 22.271 vaka kaydedildi. 0-4 yaş aralığına 2.588, 15-17 yaş aralığına karşı ise 8.058 suç işlendi. Yani kadınların yaşı ilerledikçe şiddet de artıyor.MEKSİKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.