Yedi düvelle kavgalı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fransa ile Türkiye arasında yaşanan kriz, mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Erdoğan'ın karikatürünü paylaşması ardından yeni bir boyut kazandı.

 

Fransa ile Türkiye arasında önce Libya, sonra Doğu Akdeniz ve Karabağ konusunda yaşanan gerilim, Hz Muhammed'in karikatürlerini derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin başının kesilerek katledilmesi ardından krize dönüştü. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa ürünlerini boykot çağrısı ve son olarak mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Erdoğan'ın karikatürünü paylaşmasıyla kriz yeni bir boyut kazandı.

Çam’ın hakaretlerine tepki yağdı

Charlie Hebdo’nun Erdoğan karikatürü gündeme otururken, Türk yetkililerinin Fransa’ya hakaret yüklü söylemleri eleştiri konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam'ın küfürlü paylaşımı, Fransa'da tepki uyandırdı. Çam'ın Charlie Hebdo çalışanlarına hakaret ettiği paylaşıma twitter'dan çok sayıda Fransızın yanı sıra milletvekilleri de tepki gösterdi.  Republique En Marche milletvekili Sonia Krimi, "Beyefendi, bu sözler bir bakan yardımcısına yakışmıyor. Türk halkı kendini yönetenlerden daha iyisini hak ediyor" derken, milletvekili Coralie Dubost, “Sanırım başarısız bir espri. Size bir Fransız tavsiyesi: Mizaha günlük hayatta da çalışmalısınız" ifadelerini kullandı.

Türk imamları sınır dışı edilsin

Yine iktidar partisinden François Jolivet, "Bu beyefendi Türkiye'de Kültür Bakanı. Bu ifadeleriyle nefreti ve radikal İslamcılığı daha fazla besliyor. Fransa bu duruma geçit vermemeli" eleştirisini yaptı. Milletvekili Florent Boudie ise, "İslamcılığın bu yüzüyle yılmadan ve tereddüt etmeden mücadele etmeliyiz” diye belirtti. Avrupa Parlamentosu vekillerinden Jerome Riviere de Çam’a tepki gösteren isimlerdendi. Riviere, Çam’ın sözlerini “iğrenç” olarak tanımladı ve “Macron ve Castex, Fransa'da görev yapan 150 Türk imamı sınır dışı etmek için ne bekliyor? Bu kadar zayıflık ve uysallık yeter" diye eleştirdi.

 

İngiltere'den Fransa'ya destek

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye ile Fransa arasında yaşanan krize ilişkin yaptığı değerlendirmede Paris’te radikal islamcı bir kişi tarafından başı kesilerek katledilen öğretmenin ölümü ardından İngiltere'nin Fransa ve Fransız halkı ile dayanışma içinde olduğunu söyledi. Her iki ülkenin karşılıklı boykot çağrılarına da değinen Raab, "NATO müttefikleri ve uluslararası toplum hoşgörü ve ifade özgürlüğü gibi temel değerler konusunda omuz omuza durmalıdır” dedi.

Bir başka kriz Hollanda ile

Türkiye’nin kavgalı olduğu ülke sayısı gittikçe artış gösteriyor. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders'in "terörist" notlu karikatür paylaşımına Erdoğan'ın suç duyurusunda bulunmasının "kabul edilemez" olduğunu söyledi. Rutte, “Erdoğan'a mesajım çok basit, Hollanda'da biz düşünce özgürlüğünü en önemli değer olarak görüyoruz, buna politikacıların karikatürleri de dahil" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok’un da, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisini arayarak ülkesinin tepkisini dile getirdiği öğrenildi. Blok’un, Wilders hakkında soruşturma açılmasına yönelik rahatsızlığını da aktardığı ve Erdoğan'ın, Hollandalı bir milletvekilinin ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalışmasının “kabul edilemez olduğunu” ilettiği belirtildi.

 

Fransa'dan Türkiye'ye yaptırım çağrısı

Fransa, Türkiye ile yaşadığı gerginlik ardından Avrupa Birliği’ne (AB) yaptırım çağrısında bulundu.

Türkiye ile Doğu Akdeniz’de ve sonrasında Paris’te bir öğretmenin başının kesilerek katledilmesi ardından gerginlik yaşayan Fransa, şimdi ise “karikatür krizi” ile karşı karşıya. Yaşananlar ardından tepkisini dile getiren Fransa AB liderlerine Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda çağrı yaptı.

Fransa Dış Ticaret Bakanı Franck Riester, Meclis’te yaptığı konuşmada, Avrupa’nın Türkiye ile güç dengesinin artırılmasına imkan verecek kararlar almak zorunda olduğunu belirtti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.