Rusya ve İran'dan Yemen'deki saldırılara tepki

Dünya Haberleri —

Yemen saldırısına katılan savaş uçakları / Foto: CENTCOM

Yemen saldırısına katılan savaş uçakları / Foto: CENTCOM

  • Yemen’e gece başlayan savaş uçaklı ve füzeli saldırılarda ABD ve İngiltere’ye bağlı güçler Sana, Hudeyde, Hacc ve Taiz kentleri başta olmak üzere birçok yeri vurdu.
  • ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husilere yönelik hedefleri vurmasına Rusya ve İran'dan tepki geldi.

ABD ve İngiltere hava kuvvetleri yerel saatle gece 02:30’da Yemen’de iktidar olan Husi güçlerinin elindeki mühimmatı hedef aldıklarını duyurdu. ABD Savunma Bakanlığının verdiği bilgiye göre saldırılar hem havadan hem de denizden düzenledi. Lloyd Austin yaptığı yazılı açıklamada, saldırılarda "Husiler'in insansız hava araçları, balistik ve, seyir füzeleri, radar ve gözetleme sistemini hedef aldıklarını" belirtti. 
Reuters, başkent Sanaa yakınlarındaki bir askeri üs, Taiz havaalanı yakınlarındaki bir bölge, Hudeyde'deki donanma üssü ile Hacca'daki askeri bölgelerin vurulduğunu aktardı. İngiliz hükümeti saldırılarda dört adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının kullanıldığını duyururken, Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Amerikalı yetkililer Husilere Tomahawk füzeleri ve savaş uçaklarıyla saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Husiler yanıtsız kalmayacak dedi
Yemen Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el- İzzi saldırılar ardından yaptığı açıklamada, ABD ve İngiltere’ye misilleme ile karşılık verileceğini duyurdu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-İzzi, resmi medyaya yaptığı açıklamada, "Ülkemiz Amerikan ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları tarafından büyük bir saldırıya maruz kaldı. Amerika ve İngiltere yüksek bir bedel ödemeye hazır olmak ve bu saldırıların ağır sonuçlarına katlanmak zorunda" ifadesini kullandı. 

Gece yarısı 02:30’da
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, kapsamlı saldırının 11 Ocak günü Sana saatiyle 02.30'da gerçekleştirildiği duyuruldu. CENTCOM; “ABD Merkez Komutanlığı güçleri, Birleşik Krallık ile koordineli olarak ve Avustralya, Kanada, Hollanda ve Bahreyn'in desteğiyle Husilerin saldırılarına devam etme kabiliyetlerini azaltmak amacıyla Husi hedeflerine ortak saldırılar düzenledi” dedi. 

Hava sistemine dönük
Saldırının gerekçesi için, Kızıldeniz'deki ABD ve uluslararası gemilere ve ticari gemilere yönelik Husi güçlerinin yasadışı eylemleri gerekçe gösterildi. Açıklamada hava saldırısının çok uluslu bir güç tarafından hava saldırı ve savunma sistemlerine dönük olduğuna dikkat çekilerek; “Bu çok uluslu eylem, insansız hava sistemlerini, seyir füzelerini ve balistik füzeleri, radar sistemlerini, hava savunma sistemlerini ve depolama ile fırlatma alanlarını hedef aldı” denildi. 
CENCOM yapılan saldırının 20 ülkenin dahil olduğu ‘Refah Muhafızı Operasyonu’ ile bir ilgisinin bulunmadığını belirtti. CENTCOM Komutanı Erik Kurilla, Husileri işaret ederek "Yasadışı ve tehlikeli eylemlerine hoşgörü gösterilmeyecek ve sorumlu tutulacaklar” dedi. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.