Yemen sınırında vahşet

Dünya Haberleri —

  • HRW, Riyad yönetimini göçmenlere karşı “insanlık suçu” işlemekle suçlayarak yüzlerce göçmenin Yemen sınırında öldürüldüğünü duyurdu. 

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan'daki güvenlik güçlerinin Yemen üzerinden ülkeye girmeye çalışan yüzlerce Etiyopyalıyı öldürdüğünü duyurdu. 

New York merkezli insan hakları grubu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suudi sınır muhafızlarının Yemen üzerinden ülkeye girmeye çalışan Etiyopyalı göçmenlere hafif silahlarla ve bazen de havan toplarıyla ateş açtığını ve geçen yıldan bu yana yüzlerce kişinin öldüğünü iddia etti.

Sınır kan gölü

HRW iddiasını uydu görüntüleri, videolar ve fotoğrafların yanı sıra Mart 2022 ile Haziran 2023 arasında Yemen'den Suudi Arabistan'a geçmeye çalışan 38 Etiyopyalı ile yapılan röportajlara dayandırdı. HRW raportörü Nadia Hardman yaptığı açıklamada "Suudi yetkililer bu uzak sınır bölgesinde dünyanın geri kalanının gözleri önünde yüzlerce göçmen ve sığınmacıyı öldürüyor" dedi. Suudi futbol kulüplerinin Christiano Ronaldo, Neymar gibi futbolcuları transfer etmesine de atıfta bulunan Hardman, "Suudi imajını iyileştirmek için profesyonel golf, futbol kulüpleri ve büyük eğlence etkinliklerine milyarlar harcamak, dikkatleri bu korkunç suçlardan saptırmamalıdır" dedi.

İnsanlığa karşı suç

HRW’ye konuşan Etiyopyalı göçmenler sınır muhafızlarının bazen göçmenleri yakaladıktan sonra işkence ettiklerini ve muhafızların kendilerine "vücutlarının hangi uzuvlarından vurulmayı tercih ettiklerini" sorduğunu belirtti. 

HRW’ye göre göçmen cinayetleri "yaygın ve sistematik" görünüyor ve insanlığa karşı suç teşkil ediyor olabilir.

HRW raporuna göre Yemen sınırında öldürülen göçmen sayısı binleri bulabilir. 

Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Suudiler tarafından 430 göçmenin öldürüldüğünü ifade eden bir rapor yayınlamış, Suudiler ise bunu yalanlamıştı.   SANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.