Yeni dönemin umuduyla karşılıyoruz
Kadın Haberleri —

PAJK
- PAJK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısıyla 8 Mart’ı baharın aydınlığı ve yeni dönemin umuduyla karşıladıklarını belirterek, Türkiyeli ve enternasyonalist kadınlara bu süreçte sorumluluk alma çağrısı yaptı.
Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi (PAJK) Koordinasyonu, “Yeni bir 8 Mart’ı baharın aydınlığı, barış ve demokratik toplum döneminin umudu ve mücadele gücüyle karşılıyoruz” sözleriyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısına işaret etti ve barış isteyen Türkiyeli tüm kadınları bu süreçte sorumluluk almaya çağırdı.
PAJK’ın açıklamasında öne çıkan bazı bölümler şöyle: “Öncesinde Önder Apo’nun, PAJK’a yazdığı ve bu yeni sürecin inşasında başarının kadınlara bağlı olduğunu ifade ettiği mektubu bize ulaşmıştı. ‘Demokratik komünalist süreç ana-kadın toplumsallığının güncellenmiş halidir’ diyen Önderliğimiz, anacıl topluma dayatılan tecavüz kültürü aşılmadıkça felsefe, bilim, etik, estetik ve din alanında hakikatin her boyutuyla açığa çıkamayacağını belirtmektedir. Yeni dönemde toplumun derinliğine gömülü erkek egemen kültür yıkılmadıkça sosyalizmin başarıya ulaşamayacağını vurgulamıştır. Reel sosyalizmin başarısızlığının temelinde sadece devlet, ulus ve demokrasi sorunlarındaki yoksunluk değil esas olarak derinliğine bir kültür halinde yaşanan kadın köleliğinin olduğuna dikkat çekmiştir. Ve sosyalizmin temel şartını kadın erkek ilişkilerinde programatik bir yaklaşımın gelişmesine bağlamıştır. Kadınla nasıl konuşacağını bilmeyen bir erkeğin sosyalist olamayacağını vurgulayarak bir ölçü belirlemiştir. Kadın benliğine işlenmiş kölelik kültüründen uzaklaştıkça ya açlıktan ölme ya candan olmanın adeta bir kader gibi alınlara işlendiğini söylemiş, bu kadere karşı koyuşumuzu özgür kişiliğimizin büyük farkı olarak ifade etmiştir. Kültürün ve toplumun yaratıcısının kadın olduğunu ve bu yüzden kutsallığın ve tanrısallığın kadına ait olduğunu belirtmiştir. Büyüleyici değerinden hiç vazgeçmediği kadınla özgür yaşam gerçeğinin, kendisini ayakta tutan temel yaşam ilkesi olduğunu belirten Önder Apo’nun bu yaklaşımı, hepimiz için heyecan ve güç vericidir. Bu duruşu ile bizleri özgürlükle tanıştıran, irade, bilinç ve güç kazandıran, kadınların özgürlük yoldaşı Önder Apo’nun 8 Mart’ını kutluyoruz, sevgilerimizi, selamlarımızı gönderiyoruz.
Çağrıya cevap olacağız
Önderlik her 8 Mart’a yeni bir anlam yüklemiş, kadın devrimimize yeni bir aşama kaydettirmiştir. Bu 8 Mart da Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı ile taçlanmaktadır. Kürdistan coğrafyasında barış ve özgür yaşam özlemi daimi olmuştur. Bu özlemin gerçekleştirilmesinin mücadelesini veren binlerce kadın, demokrasi ve sosyalizm hayali ile büyük bedeller vermiş ve kadın özgürlüğünü 21. yüzyılda toplumsal devrimin temeli haline getirmiştir. Bundan sonra da kadınlar olarak Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’na cevap olacak bir mücadele içinde olacağız. Tüm kesimlerin de bu sürecin sorumluluğunu alması ve üstüne düşen görevleri yapması gerekmektedir.
Fiziki özgürlüğünü haykıracağız
Kadınların ve toplumun özgürleşmesi için tüm ömrünü adayan Önderliğimizin fiziki özgürlüğü, barışın ve ortak yaşamın geliştirilmesi için temel şarttır. 26 yıllık İmralı esaret sistemi artık son bulmalıdır. 8 Mart’ta alanlara akan tüm kadınlar, Önderliğin özgürlüğünün kadınların özgürlüğü olduğu bilinci ile bu 8 Mart’ı Önderliğin özgürlüğü için eylem ve mücadele günü haline getirmelidir. Önderliğimizin çağrısı ile başlayan bu yeni sürecin başarısı, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğüyle ve süreci yürütme imkânına, koşullarına sahip olması ile mümkün olacaktır. Önder Apo fiziki olarak özgür olmalı, barış ve demokrasi için aktif çalışma imkânlarına kavuşmalıdır.
Herkes sorumluluk almalı
Demokrasi ve barış isteyen Türkiyeli tüm kadınları bu süreçte rol oynamaya, barış ve demokratik yaşam için sorumluluk almaya çağırıyoruz. Yine enternasyonalist dostlarımız ve yoldaşlarımız Kürdistan kadın özgürlük mücadelesine büyük güç kattılar, hep yanımızda durdular. Önder Apo’nun demokratik-ekolojik ve kadın özgürlükçü toplum paradigmasının evrenselleşmesinde rol oynadılar. Özgür-sosyalist bir dünya kadınların öncülüğünde gelişecektir. Bu süreçte tüm dostlarımızı Jin Jiyan Azadî sloganı temelinde ortak örgütlenmeye ve özgür yaşam mücadelesini birlikte yürütmeye çağırıyoruz.” BEHDÎNAN