Yeni kardeşlik sözleşmesi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, İmralı 2025

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, İmralı 2025

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, büyük bir paradigma değişikliği yaptıklarını belirterek, kardeşlik hukuku üzerinde bir yeni sözleşmeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.
  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te salt çoğunlukla Genel Kurul'a taşınacak teklifler hazırlayabilecek tüm partilerden katılımın olduğu bir komisyon önerdi.

DEM Parti İmralı Heyeti ile mesaj gönderen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Türk-Kürt ilişkisini bozan tuzakları, mayınları tek tek temizlediklerini; bozulan yolları, köprüleri onardıklarını söyledi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan ve Faik Özgür Erol, önceki gün İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüştü. Heyet, görüşme sonrası Kürt Halk Önderi'nin şu mesajını paylaştı: 

"Sırrı Süreyya Önder ile son bir defa konuşmamak içimde ukde kaldı. Değerli bir anısı var. Yaşatmak lazım. Türkiye için bilge bir kişiydi. Onun boşluğunu hissettirmeyeceğiz. 

Kardeşlik hukuku üzerinde bir yeni sözleşmeye ihtiyaç var.

Yaptığımız şeyler büyük bir paradigma değişikliğini ifade ediyor.

Türk-Kürt ilişkisinin mahiyeti bambaşkadır, bozulan şey kardeş ilişkisidir.

Kardeşler kavga eder ama biri diğerisiz olmaz. Bu ilişkiyi bozan tuzakları, mayınları tek tek temizliyoruz, bozulan yolları, köprüleri onarıyoruz.

Heyetimiz aracılığıyla bana ve geliştirdiğimiz barış ve kardeşlik sürecine dair mesaj ve dayanışma dileklerini, mektuplarını ileten aydınlara Alain Badiou ve Slavoj Žižek şahsında teşekkürlerimi iletiyorum. Ortak enternasyonal ve sosyalist çalışmalarda buluşmayı diliyorum." İSTANBUL

 

* * *

Bahçeli 'komisyon' dedi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, '19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı' vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, PKK’nin silahları bırakma ve fesih kararını ilan etmesiyle hassas, nazik, kırılgan ve bir o kadar da sabır gerektiren yeni bir aşamaya geçildiğini söyledi. 

'Terörsüz Türkiye'yi, hukukunun üstünlüğünü esas alan eşit hak ve yükümlülüklerin egemen olduğu kapsayıcı ve kucaklayıcı, demokrasisini güçlendirmiş, ekonomik refahını artırmış bir Türkiye olarak tarif eden Bahçeli, uzun süreli kalıcı başarı için geniş bir toplumsal uzlaşı ihtiyacına işaret etti. 

Dönemin yol haritası için

Bu kapsamda önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek üzere Türkiye Meclisi'nde siyasi partilerin katılımı ile bir komisyon kurulmasının akla en yatkın seçenek olduğunu savunan Bahçeli, Meclis Başkanı'nın çağrısıyla “Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” kurulmasını teklif etti. 

16 partideden 100 üye

Komisyon çalışmalarının geniş katılımlı ve şeffaf yürütülmesi amacıyla Meclis’te temsil edilen 16 siyasi parti temsilcilerinin bulunacağı komisyonun 100 üyeden oluşmasını, çalışma şartlarına göre komisyonlar kurulmasını isteyen Bahçeli, aşamaları şöyle sıraladı:

* İkinci olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti en az bir üye ile temsil edilmeli, diğer üyeler grubu bulunan partilerin temsil oranına göre belirlenmelidir.

* Üçüncü olarak, TBMM’de temsil edilen her siyasi parti komisyonda çalışmak üzere alanlarında uzman iki kişi görevlendirebilmelidir.

* Dördüncü olarak, komisyon çalışma usul ve esaslarını kendi belirlemelidir.

* Beşinci olarak, TBMM Başkanı komisyona başkanlık etmelidir.

Kararlar salt çoğunlukla

* Altıncı olarak, komisyonda kararlar salt çoğunlukla alınmalıdır.

Kararlar teklife dönüşmeli

Yedinci olarak da, komisyonda alınan kararlar milletvekilleri tarafından teklif haline getirilerek ilgili ihtisas komisyonlarına ve TBMM Genel Kurulu’na sunulmalıdır.

Geriye dönüş yoktur

"Geriye dönüş yoktur" diyen Bahçeli, bunun hilafına herhangi bir eylem, tertip, tuzak, kara propaganda ve ajitasyonun, vahim sonuçları teşhir edip tedavüle sokacağı uyarısında bulundu. Bahçeli, Ziya Gökalp'ın, “Milli Misakımızın Türklerle Kürtlere aynı kıymeti, aynı ehemmiyeti vermesi gösteriyor ki, Türklerle Kürtler arasındaki vefa bağları, sadakat rabıtaları her türlü tasvirin fevkinde bir samimiliğe maliktir” sözlerini de hatırlattı. 

 

* * *

Kurtulmuş'un acelesi yok

Türkiye Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin öneri ve çağrısının hayat bulması için başka bir şart koştu. 

Kurtulmuş'a, beraberinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ile geldiği Şirnex'te, Bahçeli'nin komisyon teklifi hatırlatıldı. Kurtulmuş, şunları söyledi: "Süreç planlandığı gibi devam ediyor. Şimdi bundan sonraki kısım terör örgütlerinin silahlarını teslim etmesidir. Bu teslim gerçekleştikten sonra zaten bu meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de bütün siyasi partiler hep beraber sürece omuz vereceğiz."

 

* * *

İmamoğlu'ndan da Meclis çağrısı

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidara "Barış artık yüce Meclis çatısı altında yeşermeli" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi hesabından paylaşılan açıklamada İmamoğlu, "Bu toprağın insanı barışa öyle susamış ki, sizin hayallerinizin ötesinde bir değer biçiyor bu hasrete. Barış, kardeşlik ve koşulsuz sevgi insanımızın yegâne değeridir. Bu sürecin artık milletimizin gözü önünde, TBMM'de yürümesi adına gereğini yapın. Milletimizden çekinmeyin. Barış artık yüce Meclis çatısı altında yeşermeli. Çekinmeyin bu halkın ferasetinden" dedi.

İmamoğlu, "Melayê Cizîrî ne güzel demiş: 'Gönül bağıyla birleşenler, barışın bahçesinde çiçek açar.' Bizim de gönlümüz o barış bahçesine açılmaya hazır, kardeşliğin en güzel rengiyle" diye kaydetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.