Yeni model de işe yaramaz

Ahmet Şahinöz

Ahmet Şahinöz

  • Ekonomik krizin temel nedenin ekonomi politikaları olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, “Ekonominin düzelmesi için bakanlar değil, politikalar değişmeli” dedi.

Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik krizin faturasını emekçi kitleler ödüyor. AKP’nin eleştirilen yeni ekonomi politikaları toplumun giderek yoksullaşmasına neden oldu. MA’dan Berivan Kutlu’ya konuşan ekonomi profesörü Ahmet Şahinöz, krizin sorumlu kişilerin değişmesiyle çözülmeyeceğinin altını çizdi. “Değişmesi gereken ekonomi politikalarıdır” diyen Şahinöz, Hazine ve Maliye bakanları ile Merkez Bankası başkanlarının değişmesinin piyasalarda güvensizlik yarattığını ifade etti. Enflasyonu “en büyük kriz” olarak nitelendiren Şahinöz, enflasyonun barınma, gıda, ulaşım gibi temel ihtiyaçları etkilediğini, insanların alım gücünün düştüğünü ifade etti. Enflasyonun son 20 yılın en yüksek seviyesinde olduğuna işaret eden Şahinöz, şunları söyledi: “Enflasyon ‘yüzde 60 arttı’ diyorlar ama gerçekte insanların yaşamına dokunan ürünlerin fiyatları daha arttı. ENAG hesaplamalarında yüzde 140’lık bir enflasyon var. En büyük sorun enflasyon, hayat pahalılığı ve bunun getirdiği yoksulluktur.”

Yoksulluk ve işsizliğe mahkum

Devletten yardım almaya mahkum edilmiş 27 milyon insanın bulunduğunu hatırlatan Şahinöz, “Urfa’da belediye 60 temizlik işçisi alacakmış, 53 bin kişi başvurmuş. Bu işsizlik boyutunu gösteriyor. TÜİK’in işsizlik verileri gerçeği yansıtmıyor. En az 8-9 milyon kişi işsiz” dedi. Türkiye’nin yüzde 11 büyümesine rağmen geniş halk kitlesinin yoksulluğa mahkum edildiğini belirten Şahinöz, bunun nedenin gelir eşitsizliği olduğunu söyledi. Şahinöz, ekonomi politikalarının söz konusu eşitsizliğe neden olduğunu vurgulayarak, “Çalışanların ulusal gelirden aldığı pay 5 yıl içinde yüzde 35’lerden 30’lara düştü. Sermayedarların payı ise 5 yılda yüzde 47’den 52’ye yükseldi. Çalışanlardan sermayeye gelir akışı oluyor” diye konuştu.

Büyümenin nedeni de salgın

İktidarın yeni ekonomik modelini eleştiren Şahinöz, oluşan dış ticaret açığının önümüzdeki dönemde cari açık olacağını ifade ederek, yeni ekonomik modelin işe yaramayacağını söyledi. Şahinöz, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin nedeninin salgın olduğunu kaydederek, şunları dile getirdi: “Faizler düşünce enflasyon artar. Nitekim Türkiye’de de öyle oldu. Bunlar düşünüyor ki kurlar artınca, Türk ürünlerinin yurt dışındaki rekabeti artacak. Türkiye ihracatı 2021’de ciddi bir artış gösterdi. Kur politikasıyla ilgisi yok. İhracatının artmasının nedeni Kovid-19 nedeniyle insanlar ihtiyaçlarını erteledi ve ekonomiler açılınca talep patlaması oldu. Bu yüzden ekonomi büyüdü. İhracatçı rekabetçi kur politikası yürümemiştir, nitekim 2022 ilk üç ayında Türkiye 26 milyar TL’lik dış ticaret açığı verdi. Bu açık, cari açığa dönüşecek ve Türkiye bunu nasıl kapatacak? Rusya-Ukrayna savaşı devam ederse ekonomi daha da etkilenecek, çünkü dışarıya bağımlı bir ekonomi var. Savaş nedeniyle enerji, tarım fiyatları da yükseliyor, buna bağlı olarak ham maddelerin girdi fiyatları artıyor, turizm etkileniyor, döviz kurlarını etkiliyor, savaş sürerse ekonomi çok zarar görecek, çünkü Türkiye ekonomisi çok hassas.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.