Almanya’nın en büyük eyaleti olarak kabul edilen Nordrhein Westfalen’de (NRW) ‘Yeni Polis Yasası’nı yürürlüğe koymak istemesi, Cumartesi günü eyaletin başkenti Düsseldorf’ta 20 bin kişinin katıldığı bir yürüyüşle protesto edildi.
Sol Parti ve Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin de (NAV-DEM) aralarında olduğu 300 kurum, inisiyatif ve siyasi partinin çağrıcı olduğu yürüyüşteki konuşmalarda, Alman devletinin Kürtlere yönelik baskısı ve kriminalizasyon politikasına tepki gösterildi.
Renkli görüntülere sahne olan yürüyüşte sık sık polis karşıtı sloganlar atıldı. PKK bayraklarının yasaklanmasının da yuhalandığı yürüyüş, Düsseldorf HBF önünde başladı. NRW Parlamentosu önüne kadar yapılan yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi.
Eyalet çapında yapılan yürüyüşe taraftar grupları, gençlik örgütleri, siyasi parti, Türkiyeli sol hareketler, Ciwanên Azad, NAV-DEM başta olmak üzere yüzlerce örgüt kendi pankart ve flamalarıyla katıldı. Atılan sloganlar ve taşınan pankartların ortak mesajı ise; ‘Yeni Polis Yasası’na duyulan öfke oldu.
Rojava ile dayanışma mesajları
Yürüyüşte konuşan Sol Parti ‘nin (Die Linke) Federal Almanya Parlamentosu Milletvekili Ulla Jelpke, Merkel hükümetinin politikalarını eleştirdi.
Jelpke, yasanın özgürlükleri kısıtlayacağını ve Almanya’nın polis devletine doğru yol alacağını söyledi. Almanya’nın Kürt politikalarını da eleştiren Jelpke, şöyle devam etti: “Almanya özellikle Efrîn saldırısında Türkiye’ye ciddi anlamda silah satışı yaparak, destek sundu. Almanya, Türkiye ile ticari ilişkilerini askıya almalı.”
NAV-DEM Eşbaşkanı Ayten Kaplan da konuşmasında, polis yasasını eleştirdi. Özellikle kendilerine yönelik baskıların Türk devletiyle olan işbirliği çerçevesinde yapıldığını söyleyen Kaplan, bunların son bulması çağrısında bulundu.
Birçok kurum ve kuruluş temsilcisi de yaptığı konuşmada Alman devletinin çıkaracağı yeni polis yasasının sert bir dille eleştirirken, YPG, YPJ ve Rojava devrimine dayanışma mesajları verdi.
Yasa polise tam yetki veriyor
Almanya’nın NRW Eyaleti de Bavreya Eyaleti’nde yürürlüğe konulan ‘Yeni Polis Yasası’nı yürürlüğe koymak istiyor. Önümüzdeki hafta NRW Eyalet Parlamentosu’nda konuya ilişkin tartışmalar yapılacak.
Yasa ile polise şu yetkiler veriliyor: Şüphelilerin vücudunun taranması, dron, kamera ve böcekle sürekli kontrol altında tutulması, ev hapsi, elektronik kelepçe ile kontrol, herhangi bir dayanak olmadan internet bilgilerinin araştırılması, değiştirilmesi ve silinmesi, polisin en küçük şüphede hukuki bir karar olmadan insanları gözaltına alması ve gözaltı süresinin uzatılması.
ANF/DÜSSELDORF