Türk Başbakan Recep T. Erdoğan'ın kimyasal silah kullanımına ilişkin "iftira, her şey hukuk içerisinde yürütülüyor" iddiasına insan hakları kurumları ve gerilla aileleri tepki gösterdi.
"Başbakan elinde ne bilgi varsa kamuoyuna açıklasın" diyen HD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Başbakan kestirme bir cevap ile 'iftira' diyor. Bilgi sahibi ise kamuoyu ile paylaşsın. Ailelerin kanuni hakkı olduğu halde savcılık otopsi raporlarını 'dosyada gizlilik' olduğu gerekçesi ile vermiyor. Yeni cenazeler var. Bunların otopsileri yapılacak. Önemli olan olay sıcakken, gerekli işlemlerin yapılmasıdır" dedi. Türkdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin kendi iç hukukunu ihlal ettiğini belirterek şu önemli bilgileri paylaşmıştı: "Hakkari'den cenazeler Malatya'ya getirilirken savcılık tarafından olay yeri incelemesi yapılmamış. Malatya'daki adli tıp raporları da hukuksuz. Ailelerin bilgisi dışında, kimlik tespiti yapılmadan otopsi raporları hazırlanmış. Kendi hukuklarını hiçe saymışlardır."

Bilimsel raporlarla açıklayın
Kazan Vadisi'nde yapılan incelemelerde numune örnekleri alındığını hatırlatarak, yaptıkları incelemelerden sonra gerekli açıklamaları yapacaklarını belirten Türkdoğan, "Çatışma bölgesine gidip inceleme yapan heyetimizin çalışmaları devam ediyor. Ailelerin Türk Tabipler Birliği ve Adli Tıp Uzmanları Derneği'ne müracaatları var. Onlarında girişim ve çalışmaları var. Kestirme cevap verme yerine varsa bilgi ellerinde bilimsel raporlar ile açıklamalıdırlar" diye konuştu.

Aileler suç duyurusunda bulunacak
Amed'deki insan hakları kurumlarına dün başvuru yapan gerilla aileleri ise suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını belirtti. Çukurca'da yaşamını yitiren HPG'lilerden Mizbah Kızıler, Enver Akçay ve Mahmut Bor'un aileleri İHD, TİHV ve Diyarbakır Tabip Odası'na başvurdu. Cenazeler parçalandığı ve yandığı için çocuklarını teşhis edemeyen ailelerin talebi şu: "Kazan Vadisi'nde bağımsız bir heyetin inceleme yapması. Cenazelerin otopsi işlemlerinin bağımsız tabipler tarafından tekrarlanması."
Gerilla aileleri, kimyasal kullanan TSK hakkında suç duyurusunda da bulunmaya hazırlanıyor.

Kazan Vadisi'ne gidin
Kazan Vadisi'nde üç gün boyunca kimyasal izleri arayan ve gerilla cenazelerinin bulunması için yürütülen arama çalışmalarında yer alan İHD Hakkari Şubesi yetkilileri de çatışma bölgesinde bağımsız bir heyetin inceleme yapmasını istedi. Şube Başkanı İsmail Akbulut, "Bölge halkı  Geliyê Tiyarê'de kimyasal silah kullanıldığını belirtiyor. Bağımsız uzman bir heyetin bölgede araştırma yapması uygun olacaktır. Bu yapılmadığı sürece kafadaki sorulara cevap bulunmayacaktır" dedi.

KESK Hakkari Şubeler Platformu da dün konuya ilişkin basın toplantısı yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Metin Demirer, "Çukurca İlçesi'nde yaşanan çatışmada kullanılan yöntemler ve kimyevi silahlar şiddetin, faşizmin ve vahşetin boyutlarını göstermektedir. Yaşanan bu insanlık dışı uygulamaları kınıyoruz" dedi.

DİHA/HABER EKİBİ




Vahşet kınandı


Devletsiz Cuma namazlarında saf tutan binlerce kişi Çukurca'daki vahşeti kınadı.
Amed, Şırnak, Mardin, Urfa, Siirt, Batman, Hakkari, Muş ve Ağrı'da binlerce kişi devletsiz Cuma namazlarında Çukurca'daki katliamı kınadı. Dualar, katledilen gerillalar için okundu. "Hiç kimse bu haksızlık karşısında sessiz kalmamalı" denilirken, halka evlatlarına sahip çıkma çağrısı yapıldı.
Amed, Başkale ve Kızıltepe'de ise açıklama ve yürüyüşlerle gerillalara yönelik vahşet protesto edildi. Kars'ın Selim İlçesi'nde yapılan yürüyüşte ise Çukurca'da katledilen gerillaların fotoğraflarının yeraldığı pankarta el konulması tepkiyle karşılandı.

 DİHA/HABER MERKEZİ




Aileler Malatya'ya gidiyor

Ailelerin cenazelerini alma girişimleri sürüyor.
Kazan Vadisi'nde BDP ve İHD'li yetkililer ile gerilla aileleri ve köylüler tarafından yapılan aramalar sonucunda 13 gerillanın cenazesine ulaşıldı. TSK'nin kimyasal kullandığı ve iki gün boyunca bombaladığı alanda yapılan ilk aramada parçalanmış ve yanmış 4 cenazeye ulaşılmıştı. Önceki gün devam eden aramalarda 9 cenaze daha bulundu. Çatışma alanında bulunan ikisi kadın 13 cenazeden 6'sı ailelerince teşhis edilirken, gerilla naaşlarının HPG'li Reşat Aslan, Aynur Kırbaç, Çoli Temel ve Bereket Aşan, Cevdet Örtaş ve Abdurrahman Enüştekin'e ait olduğu belirtiliyor. Cenazeler savcılık aracılığıyla otopsi yapılması için Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Son giden cenazelerle birlikte Adli Tıp Morgu'ndaki gerilla sayısı 31'e ulaştı. Çatışma bölgesinde çocuklarının bulunduğu haberini alan aileler ise Malatya'ya giderek başvurularını yineliyor.
Bu arada çatışma bölgesinde bulunan cenazelerden birisinin kızlarına ait olabileceği umuduyla Malatya'ya tekrar giden Doğu Kürdistanlı Ayşe Amra'nın ailesinin ikinci başvurusu da sonuçsuz kaldı. Çocuklarını teşhis edemeyen aile Mako'ya döndü.