‘Yerinden edilenler’ için atölye

Kültür/Sanat Haberleri —

  • BART, Batman’da, sinemaya ilgi duyan gençlerin katılımıyla “Yerinden Edilenler” teması ile belgesel-video projesi geliştirme, senaryolaştırma, çekim ve video kurgu aşamalarının yer alacağı atölyede eğitimler verilecek.

METİN YOKSU – MA/BATMAN

2004 yılından beri faal olan Batman Kültür ve Sanat Derneği (BART), kentte sinemaya ilgisi olan gençleri, hak temelli video-belgesel atölyesi ile buluşturarak atölye olanaklarıyla birer kısa belgesel – video oluşturma imkanı sağlıyor. Katılımcılara projelerini gerçekleştirmeleri için teknik ekipman desteği ve çekim sürecinin yanı sıra kurgu ve montaj atölyesi ile post-produksiyon desteği de veriliyor. 25 Haziran’a kadar başvuruların devam edeceği atölye 3 ay sürecek. Atölye eğitimlerini, Can Candan, Berke Baş, Necati Sönmez ile Doç. Dr. Yusuf Arslan online olarak verecek. Atölye çalışmasıyla toplumsal farkındalığa dikkat çekilerek, çözüm yolları aranacak.

Ekipman desteği de verilecek

BART Yönetim Kurulu Üyesi Barış Eviz, çevre illerden de katılımı kabul ettiklerini belirterek, kayıtları batmanart.net adresi üzerinden aldıklarını ifade etti. Eviz, atölye bünyesinde yerinden yurdundan göç ettirilenler ile ilgili yapılmış önceki belgesel çalışmaları üzerine okumaların yanı sıra seminerlerin de verileceğini dile getirdi. Atölye çalışmasıyla ortaya çıkacak eserlerin daha nitelikli olmasının amaçlandığını aktaran Eviz, katılımcılara ekipman desteği sunacaklarını söyledi.

Nasıl çözüm üretebiliriz?

Dezavantajlı gruplara dönük çalışmalara özen gösterdiklerini söyleyen Eviz, kent ve çevresinde bulunan yerleşim yerlerinde baraj, güvenlik, köy yakma ve uluslararası savaş nedeniyle göç eden çok sayıda insan olduğu için “Yerinden edilenler” temasını işlediklerini vurguladı. Amaçlarının sadece bir belgesel çektirmek olmadığını anlatan Eviz, “Toplumsal farkındalığın yanı sıra kanayan yaralara nasıl çözüm üretebiliriz sorusunu da sorgulayacağız” diye konuştu.

Toplumsal bir yara

Belgesel sinemayla uğraşan kişilerle dayanışmayı da hedeflediklerini söyleyen Eviz şunları aktardı: “Bunun dışında diğer hedefimiz ise toplumsal meseleye dair bir çözüm üretmek ve buna dair önerileri geliştirmek. Belgesel sinemanın gerçeği ve dinamizmle kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar meselelere çözümler arayacağız. Yerinden edilenleri konu edinmemizin temel nedeni ise Kürdistan ve bölgemizde sürekli yerinden edilenler olduğu içindir. Toplumsal bir yaraya dikkati çekmeyi hedefledik.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.